Nostalgia

Sukuhistoria, kauno ja kirkonrotta – nämä 10 asiaa voit opettaa lapsenlapsillesi

Isovanhemmat tietävät, mitä lankapuhelimella tehtiin ja kuinka kirjoitetaan kaunoa. He ovat suvun tietopankkeja, joille elämä on opettanut malttia. Lue, mitkä arjen tärkeät taidot voit siirtää seuraaville polville.

Tietääkö lapsenlapsesi, miten pelataan kirkonrottaa ja miltä näyttää hiirenvirna? Osaako hän kuoria perunat ja ommella napin? Voit opettaa hänelle nämä ja monta muuta taitoa:

1. Kerro historiasta ja suvun menneisyydestä

Isovanhemmat ovat suvun tietopankkeja. Historian pänttääminen koulukirjoista voi tuntua lapsesta tylsältä, mutta mummon ja vaarin tarinat entisajoista kiehtovat.

Kerro lapselle, miten arki oli lapsuudessasi erilaista, mitkä asiat taas olivat samanlaisia kuin nyt. Näytä hänelle vanhoja valokuvia ja kerro, keitä kuvissa on. Kerro edesmenneistä sukulaisista, suvun perinteistä ja asuinpaikoista.

2. Tutustuta lapsi vanhoihin tavaroihin

Lankapuhelin, kasetti ja vinyylilevy ovat nykylapsille outoja esineitä. Voitte tehdä aikamatkan menneisyyteen, kun esittelet hänelle vanhoja tavaroita ja kerrot, mitä niillä tehtiin. Penkokaa vinttiä ja leikkikää vaatteilla ja kahvipannuilla.

3. Leikkikää lapsuutesi leikkejä

Lapselle tekee hyvää työntää välillä pädit ja puhelimet syrjään. Hän oppii kekseliäisyyttä ja saa liikuntaa, kun leikitte vanhoja leikkejä. Opeta lapselle kirkonrotta, tervapata ja kymmenen tikkua laudalla. Hyppikää twistiä, narua ja ruutua ja leikkikää hippaa.

4. Pelatkaa sana- ja älypelejä

Osa digipeleistä on opettavaisia, mutta ne voivat koukuttaa ja tehdä olosta levottoman. Opeta lapselle sana- ja älypelejä, joissa ei tuijoteta näyttöä. Pelatkaa muistipelejä, korttia ja tai Aliasta ja ratkokaa ristikoita.

Pelata voi ilman älylaitteitakin.

5. Harjoitelkaa kädentaitoja

Isovanhemman kannattaa opettaa lasta selviytymään arkisista pulmista, joita ei voi ratkoa kännykällä. Harjoitelkaa perunoiden kuorimista, nappien ompelua, housujen paikkaamista ja kompassin käyttöä.

Voit opettaa lapsen nikkaroimaan ja tekemään käsitöitä. Lapsen itseluottamus ja neuvokkuus parantuvat, kun hän saa opetella valvotusti linkkuveitsen, vasaran ja ompelukoneen käyttöä.

6. Tutustukaa luontoon

Monet isovanhemmat tuntevat luonnon paremmin kuin nykylapset. Siirrä tietosi eteenpäin ja lähtekää yhdessä luontoretkelle.

Opeta lapselle kasvien ja hyönteisten nimiä. Kerätkää kukkia ja opetelkaa, mitkä marjat, sienet ja kasvit ovat myrkyllisiä. Möyhikää yhdessä perennapenkkiä tai istuttakaa taimi ikkunalaudalle.

Mummo leipoo lapsenlapsen kanssa.

7. Kokatkaa perinteistä kotiruokaa

Sushi voi olla nykylapselle arkiruokaa, jota hän osaa tehdä itse. Entä miten valmistuvat mansikkakiisseli, murukastike, karjalanpiirakat tai muusi? Ota lapsi mukaan keittiöpuuhiin ja tehkää perinteisiä suomalaisia herkkuja.

8. Kirjoittakaa toisillenne kirjeitä

Käsin kirjoittaminen harjoittaa kognitiivisia taitoja keskittymiskykyä. Saat lapsen innostumaan kirjoittamisesta, kun lähetät hänelle kirjeitä ja kortteja. Kirjeenvaihto on myös tilaisuus opettaa lapselle sievää kaunokirjoitusta.

Voitte tehdä kuulumistenvaihdosta kirjeitse oman, erityisen juttunne. Käytä hauskoja postimerkkejä, kaunista kirjepaperia ja koristele viestit.

Onnittelukortit ovat tärkeitä.

9. Lue lapselle klassikkosatuja

Ääneen lukeminen kehittää lapsen sanavarastoa ja tunnetaitoja sekä valmistaa häntä koulutielle. Lue lapselle satuklassikoita, joista hän oppii historiaa ja rikasta kieltä. Hyviä lukuvinkkejä ovat Topeliuksen tarinat, A.A. Milnen Nalle Puhit ja Kirsi Kunnaksen saturunoelma Tiitiäisen satupuu.

10. Opeta malttia ja sinnikyyttä

Pitkään elämään mahtuu myös takaiskuja ja pettymyksiä. Isovanhemmat tietävät, että välillä on pakko jatkaa eteenpäin, vaikka motivaatio olisi nollassa ja kaikki menisi pieleen.

Kun lapsi epäonnistuu ja rähisee turhautuneena, rauhoita hänet ja kannusta häntä jatkamaan. Kerro innostavia ja esimerkillisiä tarinoita elämästäsi. Kuinka monta vuotta esimerkiksi mummolan rakentaminen kesti, millaisia kommelluksia työmaalla sattui ja miten niistä selvittiin.

Lähteet: Care, Grandparents, Leikkipäivä, Lukukeskus, Väestöliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sukuhistoria, kauno ja kirkonrotta – nämä 10 asiaa voit opettaa lapsenlapsillesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.