Huonekasvit

Suomen pohjoisin kukkakauppa valmistautuu jouluun Inarissa

Suomen pohjoisimmassa kukkakaupassa jouluvalmistelut alkavat jo juhannuksena: yöttömässä yössä korit täyttyvät luonnon kauniista antimista.

Kylää halkovan päätien varrella Ivalossa sijaitsee Kaijan kukka. Se on palvellut asiakkaita yli neljä vuosikymmentä. Tiskin takana floristimestari Mimmi Turunen, 41. sitoo kimppua valkoisista tulppaaneista ja mustikanvarvuista. Hän otti perheyrityksen haltuunsa sukupolvenvaihdoksen myötä kymmenisen vuotta sitten.

”Haen inspiraatiota töihin Lapin metsistä. Kun ryhdyn sitomaan, ajattelen materiaalilähtöisesti, mitä kävyistä ja kepakoista voisi kukkien kanssa syntyä”, Mimmi Turunen sanoo.

Mimmi varttui kukkakaupassa, jonka hänen äitinsä, Kaija Gröndahl, osti vuonna 1969.

”Sidoin kukkia jo nuorena, mutta parikymppisenä haaveilin näyttelijän urasta. Päädyin kuitenkin opiskelemaan liiketaloutta Tornioon. Siellä itsenäistyin, ja huomasin haluavani takaisin kukkien ja ihmisten pariin.”

Vuonna 2006 Mimmi valmistui Kempeleen puutarhaoppilaitoksesta floristimestariksi ja hän palasi kotikyläänsä kukkakauppaa pyörittämään.

Kädentaitoja tarvitaan

Liikkeen takaovi käy, ja varastosta alkaa kuulua puheensorinaa lapinmurteella, jossa on vivahteena ranskalainen korostus. Liikkeen työntekijä, floristimestari Adeline Galland, 26, saapuu laatikoita kantaen yhdessä Kaija Gröndahlin, 64, kanssa.

”Mummi tuo metsästä keväästä syksyyn kaikkea mahdollista. Takahuoneessa ja varastossa on hyllymetreittäin laatikoita ja pussukoita, joista pilkistää risua, oksaa, käpyä, tupasvillaa ja muuta”, Mimmi nauraa.

kukkakauppa_1
Poronsarvet ja valkoiset leikkokukat ovat yhdessä kuin taideteos.

”Tulen välillä apuun, mutta olemme mieheni Harrin kanssa osin jo ulkoistaneet itsemme. On ilo nähdä, miten tytöt tekevät ja pitävät vauhtia yllä”, vuosikymmeniä liikettä luotsannut Kaija Gröndahl sanoo.

Adeline Galland työskenteli aikaisemmin floristina kukkakaupassa Lyonissa Ranskassa. Siellä hänelle ei tullut koskaan mieleen, että hiljaisina aikoina voisi valmistaa itse myytävää luonnonmateriaaleista.

”Täällä elän unelmaani. Arvostan tätä avaruutta ja tilaa, rauhallisuutta ja ihmisiä. Olen löytänyt uuden motivaation ja paikkani. Täällä voin hyödyntää kädentaitojani ja toteuttaa itseäni”, Adeline Galland sanoa.

Ivaloon hän päätyi sattumalta. Adelinen vanhemmat olivat lomailleet Ivalossa ja ottaneet kuvia ihastuttavasta kukkakaupasta. Matkakuvat nähtyään Adeline otti Mimmiin yhteyttä ja pyysi lupaa tulla käymään. Käynti venähti, kielitaito karttui ja muutaman mutkan kautta Adeline muutti lopulta pysyvästi Ivaloon.

kukkakauppa_2
Taitavat kädet inspiroituvat muistakin materiaaleista, kuten paperista.
kukkakauppa_4
Johanna Nieminen on vakioasiakas.
kukkakauppa_3
Kuusi ei ole aina vihreä, ei ainakaan käpykuusi.

Ennen kuin Mimmi palkkasi Adelinen, hän punnitsi mahdollisuuksiaan yrittäjätoiminnan kannalta. Jotta elinkeino pysyy kannattavana, puuhastelun lisäksi on pidettävä nyörit napakasti käsissään.

”Adeline on ensimmäinen palkattu työntekijämme, ja jouduin pohtimaan tarkasti kustannuksia. Patistin hänet opiskelemaan ja hän suoritti floristimestaritutkinnon suomenkielellä. On suuri rikkaus, kun työparina on oman alan ammattilainen”, Mimmi kehuu.

”Kun käyn Ranskassa, en tunne enää palaavani kotiin. Kotini on täällä”, Adeline Galland sanoo.

Arkipäivät kukkakaupassa ovat hyvin erilaisia. Edellisviikon keskiviikkona tehty tukkutilaus saapuu maanantai-iltapäivällä linja-autolla Ivalon matkahuoltoon. Ennen kuorman noutoa liikkeessä suunnitellaan kukkien työstämistä ja valmistetaan tilaustöitä.

”Tiistaina skaffataan eli esivalmistellaan vihreät loppuviikon sidontatöihin ja käsitellään muut kukat loppuun. Keskiviikkona valmistellaan loppuviikon tilaustöitä ja tehdään seuraavan viikon kukkatilaus”, Mimmi kertoo.

Kohti joulua

Aaton kiireisiin on vielä aikaa, mutta talven juhlaan liittyviä kransseja ja asetelmia löytyy Kaijan kukan seiniltä ja hyllyiltä ympäri vuoden. Kävyistä langoitetut koristeet ja kranssit odottavat ottajaansa. Satumaisen valkea kranssi on syntynyt Mimmin äidin keräämistä tupasvilloista.

Mimmin mukaan matkailijat ovat hyviä asiakkaita. Lapinhullujen mielestä kaikki on ihmeellistä ja ihastuttavaa. Ruskamatkailijat arvostavat luontotuotteita. Liikkeessä on tarjontaa myös venäläisasiakkaille, jotka suosivat loma-asuinnoillaan silkkikukkia.

kukkakauppa_5
Näyttävä juhlapöydän koriste syntyy havupuun oksista, käpypallosta ja joulutulppaaneista.
kukkakauppa_6
Ranskasta Suomeen muuttanut Adeline Galland (oik.) on Kaijan kukan ensimmäinen palkattu työntekijä. Liikkeen omistaja Mimmi Turunen (vas.) otti perheyrityksen haltuunsa kymmenisen vuotta sitten.

”Suhdanteet näkyvät alalla herkästi ja ajat muuttuvat. Vuosituhannen vaihteessa Kakslauttasessa ryhdyttiin vihkimään hääpareja, ja tein jopa 60–70 kimppua vuodessa. Nykyään kimppuja tilataan kymmenkunta. Morsiussidonta olisi minulle sitä mieluisinta työtä”, Mimmi toteaa.

Liikkeen oven kello kilahtaa, ja Johanna Nieminen hihkaisee tervehdyksen pyyhkäistessään kenkänsä eteismattoon. Hän työskentelee rehtorina Inarinjärven pohjoispuolella Sevettijärven 14 oppilaan yhtenäiskoulussa. Siellä opiskellaan koltansaameksi.

”Tulin hakemaan kimpun työpaikalleni. Mimmillä on hieno näkemys kukkien ja luonnonmateriaalien käytöstä. On etua, että hän on pienestä kylästä ja tuntee asiakkaat sekä heidän makunsa”, Johanna Nieminen sanoo.

Johanna kiittelee myös liikkeen yksilöllistä palvelua. Kun hän ei ollut taannoin varma pappansa serkun osoitteesta, Mimmi tiesi heti kenestä on kyse.

Jouluna Johanna Nieminen vie juhlavan kimpun vanhemmilleen Tornioon ja kauniilla kimpulla hän myös juhlistaa oman kodin juhlaa.

Vuoden kiireisin sesonki

Joulun merkitys on koko kukka-alalla suuri. Tänäkin vuonna sesongin odotetaan tuovan myyntiä alalle noin sadan miljoonan euron arvosta.

”Joulu on kukkakaupassa myynnillisesti hyvä. Silloin pohjoisessa on paljon turisteja. He hakevat luonnollisia asetelmia ja kimppuja, paikalliset taas suosivat enemmän säihkettä ja ajan muotikukkia. Koriin tehdyt asetelmat, isot ’pesät’, ovat suosittuja”, Mimmi kertoo.

kukkakauppa_9
”Kaijan kukassa luonnonmateriaalien inspiroimat sidontatyöt ovat esillä ympäri vuoden”, Mimmi Turunen (oik.) kertoo.

Joulukukkien klassikkoja ovat hyasintti, sypressi, tulilatva ja joulutähti. Kun pohjoiskalotilla tehdään tukkutilauksia, tutkitaan myös sääennusteita. Esimerkiksi joulutähdet jäävät tukusta tilaamatta, jos elohopea laskee lämpömittarissa alle 25 pakkasasteeseen.

”Minulle joulumielen tuo kukkien tuoksu. Valitsen jouluksi vaaleanpunaisia ja violetteja hyasintteja. Pidän myös jouluruususta, jonka hentoinen herkkyys nostaa joulumielen”, kauppaan piipahtanut Marikaisa Laiti Inarinkylältä kertoo.

Jouluviikko on kaupassa kiireisin viikko. Silloin sitojien apuna ovat myös lähiperheen kaikki kynnelle kykenevät.

”Jouluaattona on kivaa olla töissä, kun ihmisillä ei ole enää kiire. Joulu on jo siinä. Asiakkaidenkin mieli tasoittuu joulukukkien tuoksussa. Kukkakauppiaan arki on toisten juhlien laittamista”, Mimmi sanoo.

Tunteet pelissä tässäkin

”Joulusesonki on vuosikymmenten aikana muuttunut paljon. Joulukukkapaketteja välitettiin 1980-luvulla satoja jopa tuhansia. Nykyään niitä viedään enää kymmeniä. Ensin paketin tilalle tuli viinipullo, sitten kukan korvasivat konvehtirasiat”, Harri Gröndahl toteaa.

Sesonkien ulkopuolella liikkeessä on hiljaista, eikä oven kello kilahda montaakaan kertaa päivässä. Inarin kunnassa väestöpohja on pieni, vain noin 6 800 asukasta, vaikka alueeltaan se on maan suurin.

kukkakauppa_7
Kävyt, juuret, vänkyrät oksat ja muut luonnonmateriaalit sopivat asetelmiin värikkäiden leikko-
kukkien kanssa.
kukkakauppa_8
Kaija ja Harri Gröndahl perustivat Kaijan kukan vuonna 1974.

”Kukkamyynti on tunteen kauppaa. Kilpailutilanne on muuttunut jälleen, kun päivittäiskukat ovat siirtyneet marketteihin. Ammattilaiselta tilataan vain sidontaa vaativat juhla-asetelmat”, Kaija Gröndahl sanoo.

Kaijan kukan liikevaihto on noin 300 000 euroa, josta valtaosa tulee hautaustoimesta, joka liitettiin toimintaan vuonna 1974. Siinä Mimmin apuna toimivat yhä hänen vanhempansa Kaija ja Harri Gröndahl.

Hautauspalvelu edellyttää valmiutta olla tavoitettavissa kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä tällä monikielisellä ja -kulttuurisella seudulla.

”Yrittäminen on yhteinen asia, ei se tunnu työltä. Perhe elää yhdessä ja palvelee ihmisiä yhdessä. Meitä yhdistää myös hyvä huumorintaju, mikä on suuri voimavara myös arjessa, Harri sanoo.

Vanhempien siirtyminen yritystoiminnasta vähitellen sivuun saa Mimmin mietteliääksi.

”Omien vanhempien vanheneminen tuo suuren haasteen. Työpanosta, jonka he antavat, ei kukaan voi korvata. Omaan juttuun on kuitenkin uskottava. Myös mieheni Jonne luotsaa vanhempiensa perustamaa optikkoliikettä kylänraitilla. Ei virkaihminen yrittäjäpuolisoa ymmärtäisikään. Päivät välillä venyvät ja työt saattavat rikkoa yhteisen vapaahetken”, Mimmi toteaa ja nostaa sitomansa kimpun kylmiön hyllylle.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 22/15

Lue lisää:

Joulukukkien hoito

Joulutähden hoito-ohjeet

Jouluiset kukka-asetelmat koristavat kodin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomen pohjoisin kukkakauppa valmistautuu jouluun Inarissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.