Tarinat

Suurten ikäluokkien etunimet palaavat muotiin, mutta ensin ne testataan koirilla – näitä nimiä tulevat vauvat saavat

Etunimimuoti noudattaa noin 80–100 vuoden kiertoa. Tällä hetkellä muodissa ovat 1900-luvun alun nimet. Niinpä tällä logiikalla meidän pitää alkaa valmistautua siihen, että pian potalla istuvat Pirkot, Erkit, Raimot ja Ritvat.

Osaatko kuvitella sanovasi seuraavan lauseen: ”Voi Raimo, pitäisikö sinun mennä potalle?”

Ei ei ei, se ei kerta kaikkiaan käy! Raimo ei taivu vauvaksi millään.

Lue myös: Kuulutko suuriin ikäluokkiin? Silloin muistat, kun nämä arkiset asiat olivat vielä outoja

Entä Ritva? ”Katso, Ritva osaa kävellä!” No totta hemmetissä osaa, Ritva on jo seitsemänkymppinen!

Nämä ovat suurten ikäluokkien suosituimmat nimet

1940-luvun suosituimpiin nimiin kuuluivat Raimo ja Ritva, mutta myös Tuula, Raija, Pirjo, Pentti, Erkki ja Seppo.

Tuntuu oudolta kutsua pikkuisia näillä nimillä, mutta halusimme tai emme, pirkot ja jormat tulevat muotiin näillä näppäimillä.

Lue myös: Oletko kasvanut lähiössä? Silloin muistat nämä ihanat asiat lähiölapsuudesta menneiltä vuosikymmeniltä

Nimistöntutkimuksen dosentin Minna Saarelma-Paukkalan mukaan suomalaiset nimet noudattavat noin 80–100 vuoden kiertoa. Nyt muodissa ovat 1910- ja 1920-luvun nimet, esimerkiksi Aino, Emma, Helmi, Onni, Väinö ja Vilho.

Tällä logiikalla seuraavana vuorossa ovat suurten ikäluokkien nimet.

Halusimme tai emme, pirkot ja jormat tulevat muotiin näillä näppäimillä.

Vai estääkö globaali maailma Ritvan paluun?

Mutkan matkaan saattavat aiheuttaa ässät, ärrät ja ööt. Suomalaiset suosivat yhä kansainvälisempiä nimiä, jotka taipuvat myös ulkomaalaisten suussa.

Suomen nimistö on saanut paljon uusia vierasperäisiä tulokkaita. Muutamassa vuosikymmenessä suomalaisten etunimien määrä on tuplaantunut yli 120 000 nimeen.

Nimet testataan ensin koirilla

Voi myös olla, että 1940-luvun nimet käyvät ensin testikierroksen koirien niminä. Saarelma-Paukkalan mukaan uudet trendit voivat näkyä ensimmäisinä nelijalkaisilla ystävillämme.

Musti ja Turre ovat väistyneet inhimillisempien nimien tieltä, ja nyt Martti ja Reino käyskentelevät jo koirapuistossa.

Pikkuhiljaa entisajan suosikkinimet tuntuvat taas tuoreilta nuorten vanhempien korviin.

Ei siis aikaakaan, kun pääsemme viemään Raimoa potalle ja seuraamaan Ritvan ensimmäisiä askelia. Tervetuloa vaan, kyllä me teihin totumme!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suurten ikäluokkien etunimet palaavat muotiin, mutta ensin ne testataan koirilla – näitä nimiä tulevat vauvat saavat

ja niin edelleen

Vanhemmat antavat usein lapselle oman isoäitinsä tai isoisänsä nimen, tai vaihtoehtoisesti toiseksi nimeksi äidin/isän nimen. Siinä ei ole mitään uutta.

Vielä odotamme hyljeksittyjä vanhoja kotimaisia: Rauha, Sisko, Impi, Saima, Lempi, Toivo, Kaino, Aarre, Urho, Soini, Sulevi, Taavi, Tarmo…

Äiti 70v.

Mukavaa. Olen oikeasti Ritva.Aina kutsuttu 3 nimelläni. Haluausin nimen JANE almanakkaan. Pian meilläpäin kaikki silloiset tytöt täyttävät 50 vuotta eikä nimeä vieläkään. Voin kyllä sanoa ettei nuo nykyiset ja oudot tulevat saa kannatusta. Olen just pian 70v.

Ulla

Antaisin (ja olen antanut) lapsilleni kansainvälisen nimen, jota ei tarvitsisi tavata ulkomailla. Monethan nykyään työskentelevätkin ulkomailla lyhyempiä tai pitempiä aikoja, ja vapaa-ajan matkailukin on lisääntynyt. Ei siis mitään Ritvaa tai Jyrkiä minun jälkikasvulleni, kiitos!

Vanhemmat päättävät nimistä ei isovanhemmat

Hyvö Ulla,
Oma jälkikasvusi on saanut jo nimensä, mutta heidän lapsensa tai lapsenlapsensa nimet eivät taida olla sinun päätettävissä.

Daniela

Olen todella onnellinen, että vanhempani antoivat minulle kansainvälisen nimen. Olen opiskellut ja työskennellyt ulkomailla, helpottaa arkea kun ei tarvitse joka kerta tavata kaikille, eikä ole liian vaikea suomalaisenkaan ääntää oikein.

Akm

Toivottavasti, ei kukaan anna lapsilleen nimeksi jormaa tuosta nimestä veljeni on saanut kuulla koko ikänsä, ja toinen on Impi.

Arialisa

”Akm” kuules, joku idiootti on halunnut pilata Jorma nimen jotenkin yhdistämällä miehen sukuelimeen. Hienoa, kertoo, että kaverilla ei oo ihan pieni lelu. Jormaa kutsutaan yleensä Jopeksi, Jokeksi, Joreksi.
Pirjostahan tuli naispuolinen Yrjö jokunen vuosikymmen sitten, mutta on nyttemmin vaiettu nimen mustamaalaamista. Yrjöt ei sen takia halua olla Yrjöjä, vaan Ykiä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.