Tarinat

Suvi jätti päivätyöt ja ryhtyi Airbnb-emännäksi: ”Elämästä kuuluu nauttia”

Vielä kolme vuotta sitten Suvi Kinnunen ei tiennyt sijoittamisesta juuri mitään. Nyt hän vuokraa sijoitusasuntoaan lomalaisille ja pistää rahat poikimaan.

Sijoittaminen on monimutkaista, ajatteli Suvi Kinnunen opiskellessaan viestintää Helsingin yliopistossa. Isä yritti neuvoa, mutta Suvia ei kiinnostanut. Nykyään hän on sijoitusasunnon omistaja ja Airbnb-emäntä, mutta vielä tuolloin Suvi laittoi opintolainarahojaan matkusteluun ja elämiseen.

”Jälkikäteen toivon, että olisin käyttänyt edes pienen osan sijoittamiseen”, Suvi sanoo.

Syksyllä 2019 Suvin mieli muuttui. Hän auttoi avopuolisoaan asunnon remontissa ja yllättyi nähdessään, kuinka ison muutoksen remontoimalla voi saada aikaan.

Suvi alkoi seurata sijoittamisesta kertovia podcasteja ja sometilejä ja kiinnostui niiden myötä asuntosijoittamisesta ja flippaamisesta. Flippaaminen tarkoittaa asunnon ostamista, remontoimista ja myymistä mahdollisimman isolla voitolla.

”Aloin haaveilla, että ryhtyisin yrittäjäksi ja flippaajaksi. Se tuntui innostavalta.”

Lue myös: Sijoittamisen alkeet: Asiantuntijat listasivat 4 tärkeintä askelta, joilla pääset sijoittamisessa alkuun

Suvi Kinnunen vuokraa sijoitusyksiötään Airbnb:ssä.
Airbnb-emäntä joutuu näkemään asuntojen knassa vaivaa. Toiminnan pyörittäminen vaatii sitä, että käy siivoamassa ja täyttämässä kahvivarastoja. Keväällä Suvi on palkannut opiskelijoita siivoamaan asunnon 20 euron tuntihintaan. Kuva: Sinimaria Kinnunen

Airbnb-emäntä voi saada lyhytvuokraamisesta suuremmat tulot kuin perinteisestä kuukausivuokrasta

Haave asuntosijoittamisesta toteutui vuonna 2021. Vappupäivänä Suvi osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa, remonttia kaipaavan yksiön Helsingin Kalliosta. Pari kuukautta myöhemmin hän irtisanoutui työstään Vallilan markkinointipäällikkönä ja ryhtyi markkinoinnin alan yrittäjäksi.

Kun remonttimiehet puuhasivat sijoitusyksiössä, Suvi luki kirjan Rich Dad Poor Dad. Kirjasta Suvi oivalsi, ­että jos hän löytäisi keinon rahoittaa asunnon lainanlyhennykset ja vastikkeet, hänen varallisuutensa voisi kasvaa jopa 200 000 eurolla.

Se on huomattavasti enemmän kuin noin 10 000 euron nettovoitto, jonka ­Suvi voisi saada, jos hän myisi asunnon ­heti remontin jälkeen.

Perinteinen noin 800 euron kuukausivuokra ei kattaisi asunnon kuluja, joten lyhytvuokraaminen oli parempi vaihtoehto. Niin Suvista tuli Airbnb-emäntä.

Airbnb on sovellus, jonka kautta yksityiset ihmiset voivat antaa asuntonsa vuokralle esimerkiksi turisteille tai keikkatyöläisille.

Suvi sisusti asunnon kirppislöydöillä ja varusti sen vessapaperilla, kahvilla ja muilla tarpeellisilla tuotteilla. Sitten hän otti asunnosta hyvät kuvat ja kirjoitti Airbnb:hen tekstin, jossa hän kuvaili asuntoa.

Se maksoi vaivan: syksy varattiin täyteen.

Lue myös Seura.fi:n juttu: Vuokraisitko Airbnb-asunnon? Vai ryhtyisitkö itse kotimajoittajaksi? Nämä asiat on hyvä tietää

Airbnb-emäntä joutuu näkemään paljn vaivaa

Suvi on saanut asunnostaan syyskuusta 2021 lähtien kuukausittain bruttotuloa 1 000–1 500 euroa, mikä kattaa kaikki asunnon kulut.

Tällä menolla Suvi voi saada asuntolainan maksettua 25 vuodessa ilman, että se on pois hänen säästöistään. Sen jälkeen asunnon vuokratulot ja lopulta myyntitulot ovat puhdasta tuottoa.

Aivan koko 25 vuotta Suvi tuskin jatkaa Airbnb-emännöintiä, koska se vie paljon aikaa. Asukkaiden kanssa täytyy viestitellä ja asunto pitää siivota asukkaiden vaihtuessa.

Voi myös olla, että lyhytvuokraamista rajoitetaan tulevaisuudessa. ­Sitä on kritisoitu muun muassa vuokra­tason nostamisesta ja naapureiden häiriintymisestä.

Se on kuitenkin varmaa, että asuntosijoittaminen jatkuu. Suvi haaveilee jo ­seuraavista sijoitusasunnoista. Jos niitä olisi useam­pi, hän voisi kattaa vuokra­tuloilla kaikki omat kulunsa: ruoan ja muun elämisen.

Elämään Suvilla pätee yksi ­sääntö: siitä kuuluu nauttia. Se tarkoittaa ennen kaikkea elämyksiä, kuten ravintoloita ja matkustelua.

”En usko liialliseen säästämiseen. Kukaan meistä ei ota rahoja mukanaan hautaan.”

Suvi Kinnunen vuokraa sijoitusyksiötään Airbnb:ssä.
Asuntosijoittaminen tuntuu Suvista mieluisammalta kuin osakesijoittaminen. ”Se on paljon konkreettisempaa, ja remontoimalla ja ­sisustamalla voi vaikuttaa sijoituksen arvon nousuun.” Kuva: Sinimaria Kinnunen

Airbnb-emäntä Suvin menot viikon aikana

Miten yrittäjä ja asuntosijoittaja käyttää rahansa? ­Suvi piti viikon ajan kirjaa menoistaan.

Maanantai: urheilua

Suvi teki ostoksia lähikaupassa 20 eurolla ja tilasi lisäksi ruokaa verkkokaupasta 50 eurolla, josta hän maksoi puolet. Lisäksi Suvi maksoi palkkaamalleen opiskelijalle 20 euroa Airbnb-yksiön siivoamisesta. Illalla Suvi kävi pelaamassa padelia kavereiden kanssa.

Tiistai: vastikkeet

Suvi kävi yksityisellä lääkärillä tutkimuksessa, joka maksoi 49,70 euroa, ja osti välipalaksi smoothien 4,50 eurolla. Hän maksoi myös yksiönsä vastikkeen 149 euroa , sekä puolet avopuolison ja hänen yhteisen kodin vastikkeesta eli 135 euroa.

Keskiviikko: työloma

Suvi lähti kuuden hengen yrittäjä­porukalla etätöihin Porvooseen ­Airbnb-mökille, jonka vuokrasta Suvin osuus oli 120 euroa. Illan ruokaostoksista hän maksoi 30 euroa.

Torstai: ravintola

Päivä kului mökillä etätöissä. Illalla ystäväporukka lähti syömään ravintolaan, jossa Suvi söi 44 eurolla.

Perjantai: sushia

Palattuaan Helsinkiin Suvi kävi avopuolisonsa kanssa kaupassa ostamassa saunajuomia ja tilasi kotiin sushia, josta Suvin osuus oli 20 euroa.

Lauantai: kirppiskierros

Suvi sai yhteistyökumppaniltaan kutsun Kevätmessuille. Hän söi lounaaksi salaatin 20 eurolla, minkä jälkeen hän kävi Kierrätyskeskuksessa ja osti housut 8 eurolla. Illalla hän söi ravintolassa, johon hänen siskollaan oli lahjakortti.

Sunnuntai: uintia

Suvi kävi uimassa Mäkelänrinteen uimahallissa ja tilasi kotiin ruokaa seuraavaa viikkoa varten 44 eurolla.

Suvi Kinnunen vuokraa sijoitusyksiötään Airbnb:ssä.
Suvi suunnittelee myyvänsä sijoitus­yksiön vasta sitten, kun laina on mak­settu pois ja hän siirtyy eläkkeelle. Kuva: Sinimaria Kinnunen

Airbnb-emäntä Suvi kysyy asiantuntijalta: Kannattaako minun sijoittaa yhä asuntoihin, vaikka korot nousevat?

Suvi omistaa yhden sijoitus­asunnon ja haaveilee useammasta. Mutta tuleeko lainan ottaminen asunnon ostajalle turhan kalliiksi, kun korot nousevat? Entä kannattaisiko laina nyt valita kiinteällä korolla, jotta välttyy riskiltä, että korot nousevat pilviin?

Asiantuntija vastaa:

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen tunnistaa Suvin huolen. Asuntosijoittajat eivät ole joutuneet maksamaan korkoa lainoistaan vuoden 2016 jälkeen. Nyt Euroopan keskuspankki arvioi, että pitkään miinuksella ollut korko nousee ensi vuonna puoleentoista prosenttiin ja jää sille tasolle.

Juho Kostiainen ei kuitenkaan näe syytä paniikkiin.

”Puolitoista prosenttia on matala verrattuna siihen, mitä on nähty. Esimerkiksi vuonna 2008 maksettiin ­jopa viiden prosentin korkoja.”

Juho muistuttaa myös, että vaikka negatiivinen tai nollakorko on ollut eduksi lainansaajille, se on tarkoittanut, että taloudessa on mennyt heikosti.

”On terve merkki, jos lainasta joutuu maksamaan korkoa. Se tarkoittaa, että taloudessa menee kohtuullisen hyvin.”

Kannattaako lainalleen valita kiinteä vai vaihtuva korko?

Suurimmalla osalla suomalaisista on sijoituslainallaan 12 kuukauden Euriboriin sidottu korko eli korko vaihtelee suhdannetilanteen mukaan.

Lainalle voi kuitenkin useimmissa pankeissa valita myös kiinteän koron, jolloin lainasta maksettu korko ei nouse esimerkiksi yli kahden prosentin noin kymmeneen vuoteen.

Viimeisen viiden vuoden aikana vaihtuva korko on tullut kiin­teää korkoa halvemmaksi. Jos 12 kuukauden Euribor nousee odotetusti vain puoleentoista prosenttiin, vaihtuva korko voi olla edelleen kannattavampi.

On kuitenkin olemassa riski, ­että 12 kuukauden Euribor nouseekin korkeammaksi. Jos tältä haluaa suojautua, kannattaa valita kiinteä korko tai vaihtuva korko korkokatolla. Yksi vaihtoehto on myös ottaa puolet lainasta kiinteällä korolla ja puolet vaihtuvalla korolla.

Korkotyyppi kannattaa valita oman taloudellisen tilanteen mukaan.

”Jos otat pienen lainan suhteessa tuloihisi ja lasket taloutesi kestävän jopa neljän prosentin koronnousun, voit ihan hyvin ottaa vaihtuvakorkoisen lainan. Jos taas on niin, etteivät rahat enää riittäisi neljän prosentin korolla, on hyvä varautua ottamalla kiinteä korko.”

Aktiivisen asuntosijoittajan kannattaa nyt punnita riskejä

Kannattaako asuntoihin näillä näkymillä sijoittaa? Juhon mukaan asuntosijoittajan olisi hyvä ainakin laskea tarkkaan, mitä hänelle jäisi vuokratuloista käteen, jos korko nousisi esimerkiksi kahteen tai kolmeen prosenttiin.

Juho suosittelee myös ottamaan riskejä maltillisesti. Se tarkoittaa ­sitä, että ei ota ainakaan useita lainoja, jotka ovat holtittoman suuria suhteessa omaan tulotasoon.

”Odotettu koronnousu on niin pieni, että yhden asunnon omistaminen ei yleensä ole ongelma. Mutta jos aikoo ostaa tosi monta sijoitusasuntoa maksimaalisella lainalla, riskejä kannattaa punnita tarkkaan.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 10/22.

Juttua on korjattu 14.6.2022 klo 9:22: Kuvaajan nimi on korjattu oikeaksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suvi jätti päivätyöt ja ryhtyi Airbnb-emännäksi: ”Elämästä kuuluu nauttia”

Hr

Itseänikin kiinnostava aihe ja olen haaveillut vastaavasta. Verotus kiinnostaisi kovasti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.