Tarinat

Taltuta kiire ja käy ostoksilla oikein – näin työtehoseura opasti perheenäitejä 1950-luvulla

Paljonko aikaa sinä käytät ostosten tekemiseen? 1950-luvulla perheenäideiltä siihen kului tunti päivässä. Näin heitä opastettiin säästämään aikaa – vinkit pätevät osin yhä tänäkin päivänä!

Työtehoseuran kotitalousosaston tutkimukseen osallistui 46 taloutta Helsingistä, Lahdesta ja Tampereelta. Näiden talouksien perheenäidit olivat osaksi ansiotyössä käyviä, osaksi yksinomaan kodissaan työskenteleviä.

”Nämä taloudet käyttivät päivittäin keskimäärin 57 min ostoksien tekoon, mikä tekee viikkoa kohden 5 t 42 min. ja vuotta kohden 288 t 48 min. Jos laskee ostosten tekijälle 100 mk tuntipalkan, kului näissä talouksissa ostoksien tekoon työpalkkoja 28 900 mk arvosta vuodessa.”

Poika makkaraostoksilla 1950-luvulla

Näin perheenäitejä neuvottiin 1950-luvulla – lue kymmenen sääntöä ostajalle:

1. Harkitse tarkkaan

”Ostajan tulisi jo kotona harkita tarkkaan ostoksensa ja tarpeen vaatiessa kirjoittaa ostoksistaan muistilista. Tällöin ei hän kaupassa ollessaan kuluttaisi turhaan omaa, ei muiden ostajien eikä myyjien aikaa.”

2. Vältä ruuhka-aikaa ja palkkapäiviä

”Ostajan olisi valittava ostoksien suorituksen ajankohta siten, että kaupassa ei olisi ruuhka-aika. Vältä siis palkkojen maksun jälkeisiä ja pyhäpäiviä edeltäviä päiviä, mikäli voit!”

3. Suosi hiljaisempia aikoja

”Kotirouvien olisi vältettävä sellaisia aikoja päivästä, jolloin ansiotyössä olevat ovat vapaita, siis klo 11-13 ja 16-17 muina päivinä ja lauantaisin klo 14-16.”

4. Keskitä ostoksesi samaan hetkeen

”Ostajan tulisi samalla kotoalähtökerralla suorittaa useampia ostoksia, jotta aikaa ei turhaan kuluisi pukeutumiseen ja matkoihin.”

5. Osta enemmän kerralla

”Jos säilytystilat sallivat, ja kukkaro myöten antaa, olisi ostettava suurempia eriä yhtä aikaa.”

Lapset ikkunaostoksilla 1950-luvulla.

6. Osta myös lähikaupastasi

”Vältä pitkiä, aikaa kuluttavia ostosmatkoja. Jos esim. torille on pitkä matka ja lähempänä kotia on mahdollisuus ostaa hyviä ruoka-aineita, on harkittava kannattaako lähteä torille, ei siellä suinkaan aina ole halvempaa. Sen sijaan torilla käynti voi olla ulkoilu- ja virkistystilaisuus, silloin kun sitä tarvitaan.”

7. Maksa tasarahalla

”Varaa, erikoisesti maitokauppaostoksiin, sopiva raha.”

8. Hanki lauantaisin vain tuoretavaraa

”Hyvin säilyvien ruoka-aineiden ostokset olisi pyrittävä suorittamaan muina viikonpäivinä kuin lauantaina.”

9. Jaa ostosten tekeminen muiden perheenjäsenten kesken

”Sellaisissa tapauksissa, jolloin perheenemäntien työtä olisi helpotettava, olisi muiden perheenjäsenten suoritettava osa talouden ostoksista. Että useissa talouksissa näin tehdäänkin, osoitti tutkimuksessa mm. vertailu ostosten suorittajista kotirouva- ja ansiorouvatalouksien kesken.”

10. Anna lastenkin osallistua

”Nykyistä useammassa taloudessa voitaisiin lisätä lasten osuutta määrättyjen, heille sopivien ostoksien osalta erikoisesti lasten taloudellisen ajattelun ja rahan käytön kasvatukseksi ja samalla perheenemännän työn helpottamiseksi.”

Osastopäällikkö Maiju Gebhardin kirjoittama teksti on julkaistu Kotiliedessä 4/1952.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taltuta kiire ja käy ostoksilla oikein – näin työtehoseura opasti perheenäitejä 1950-luvulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.