Tarinat

Teitittely palaa taas muotiin – tapakouluttaja kertoo, miksi teitittely kuuluu kaikille

Teitittely ja muut perinteiset käytöstavat ovat taas yleistymässä Suomessa, väittää tapakouluttaja. Mutta miten teitittelyyn pitäisi tasa-arvoon kasvatetun suomalaisen suhtautua? Ketä pitää teititellä? Tee Kotilieden leikkimielinen testi ja selvitä oma asenteesi teitittelyyn!

Teitittely lisääntyy Suomessa pikkuhiljaa monesta syystä, tapakouluttaja Hanna Valonen sanoo.

Yksi syy on hänen mielestään se, että hyviä, perinteisiä tapoja aletaan taas suosia vastaiskuna vihapuheelle ja muille sosiaalisen median kielteisille lieveilmiöille.

”Olemme elänneet vahvassa murroksessa, arvot ovat olleet hukassa, ja kaikki se tekee meidät epävarmoiksi. Teitittely on turvallinen ja neutraali tapa lähestyä toista ihmistä, ja katsoa, miten edetään”, Valonen sanoo.

Lue myös: Tuskailetko sinäkin tämän kielipulman kanssa: Ketä pitäisi teititellä?.

Valosen mielestä teitittelyssä ei ole kyse siitä, että toista pitäisi teititellä siksi, että hän on ihmisenä jotenkin arvokas tai herraskaisempi. Teitittely kuuluu kaikille. Se on osoitus siitä, että puhuja kunnioittaa ihmistä, jota lähestyy.

”Tarvitaan tietyt säännöt, jotta sosiaalisessa tilanteessa olisi kevyt olo, ettei tunkeuduta toisen alueelle”, Valonen opastaa.

Teitittely väheni 1960-luvulla

Suomessa on sinuteltu pitkään. Tuttavallinen puhetapa valtasi alaa 1970-luvulla. Mallia otettiin naapurista ruotsalaisilta.

Valosen mukaan eurooppalaiset tavat saavat kuitenkin jalansijaa Suomessakin, kun varsinkin nuoret ovat yhä kansainvälisempiä ja liikkuvat paljon.

”Se ei tarkoita sitä, että meidän pitää hylätä oma tapakulttuurimme”, hän sanoo.

Eikö suomalaisille vieras teitittelykulttuuri kuitenkin sodi pohjoismaista tasa-arvon periaatetta vastaan?

Valosen mielestä ei.

”Sillä ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Tasa-arvoisuus muodostuu ihmisten välille, kun he tututusvat toisiinsa ja siirrytään sinutteluun”, Valonen sanoo.

”Terve, mä olen Masa”

Tapakouluttaja kertoo esimerkiksi eräästä koulutustilanteestaan.

”Nuorimies ilmoitti, että hän ainakin tervehtii muita sanomalla, että terve, mä olen Masa, koska haluaa erottautua persoonana joukosta. Hän ei nähnyt omassa käytöksessään sitä, että tällainen tapa saattaa olla muita kohtaan melko itsekäs”, Valonen huomauttaa.

”Tavat tietenkin elävät ajassa, mutta kunnioituksen osoittaminen toista ihmistä kohtaan on aina ajankohtaista.”

Lähteet: Kotus.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Teitittely palaa taas muotiin – tapakouluttaja kertoo, miksi teitittely kuuluu kaikille

Eläkeläinen

On todella loukkaavaa kun esim terveydenhuollossa teititellään ja tehdään ns ”sinukaupat” erikseen. Jos teitittely on käytäntö niin miksi sitten ei teititellä kaikkia, eikä vain iäkkäitä. Verenpaineeni nousee kun joku teitittelee. Miksi eläkeläinen on yht äkkiä te? Todella loukkaavaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.