i-kirjain

Kehottaa vai kehoittaa, viikoittain vai viikottain? Testaa, tiedätkö, tuleeko näihin sanoihin i-kirjain vai ei!

Yksi pieni kirjain, mutta iso ero. Tee nyt Kotilieden testi ja selvitä kuinka hyvin tiedät sanat, joihin i-kirjain kuuluu ja joihin se ei kuulu.

Pieni viiva ja sen päällä piste. I-kirjainta ei ole koolla pilattu, mutta se on pienuudestaan huolimatta silti tärkeä osa sanoja. Välillä vain voi olla vaikea tietää, kuuluuko sanaan i-kirjain vai ei. Kehottaa vai kehoittaa on hyvä esimerkki ongelmasta, johon ei kielikorva ei välttämättä anna suoraan vastausta.

Tee nyt Kotilieden i vai ei i:tä -testi ja selvitä tuleeko näihin sanoihin i-kirjain vai ei. Toisista sanoista oikea versio on helppo erottaa heti, toisten sanojen kanssa voi joutua pähkäilemään tosissaan.

Lue myös: Meänkieli on sekoitus suomea ja ruotsia – ymmärrätkö sitä? Tee testi!

Testaa, tuleeko sanoihin i-kirjain vai eiLue myös: Maasika, sulane, appi… Arvaatko, mitä nämä vironkieliset sanat tarkoittavat? Tee testi!

I vai ei i:tä?

Kotimaisten kielten keskus neuvoo, että usein i:llisten ja i:ttömien muotojen käyttö perustuu kantasanan muotoon (kiillote, kiillottaa) tai siihen, että kyseessä on kuvaileva tai taustaltaan epäselvä verbi, kuten hekottaa.

Lähteet: Kielitoimistonohjepankki.fi ja Kielitoimistonsanakirja.fi

Avainsanat

Keskustelu

No ei hullumpi tulos; olen asunut Australiassa yli 60v ja viela kay Suomen kieli.
Olen kuullut entiselta Oxford Yliopiston kielten opettajalta etta Suomen kieli on
yksi vaikeimmista kielista oppia maailmassa. Oli hyva ope alakoulussa.

Kommentoi juttua: Kehottaa vai kehoittaa, viikoittain vai viikottain? Testaa, tiedätkö, tuleeko näihin sanoihin i-kirjain vai ei!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X