Timantteja ja mustaa eleganssia: Tiesitkö nämä 10 faktaa Saara Aallon euroviisupuvusta?

Timantit välkehtivät ja musta siluetti hurmaa, kun Saara Aalto nousee tällä viikolla Lissabonissa Euroviisulavalle edustamaan Suomea.

Saara Aalto kilpailee Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 8.5. Toinen semifinaali käydään torstaina 10.5., ja finaali on lauantaina 12.5. Kilpailut näytetään Ylen kanavilla.

Kotiliesi haastatteli Saara Aallon puvun suunnitelleita stylisti Vesa Silveriä ja Ylen pukusuunnittelija Elina Lariota, jotka kertoivat, miten euroviisupuku syntyi.

Lue lisää: Näistä Suomi-hiteistä tuli euroviisuklassikoita

Lue lisää: Oletko todellinen euroviisufani? Testaa, kuinka hyvin tunnet viisuhistorian!

Tässä 10 asiaa, joihin Saara Aallon esiintymisasussa kannattaa kiinnittää huomiota.

Saara Aalto laulaa Euroviisuissa

Kuva: Andres Putting

1. Suunnittelu

Esiintymispuvun suunnittelu alkoi alun perin jo tammikuussa. Ensi tehtiin Monsters-, Queens- ja Domino-musiikkivideoiden asut ja sitten UMK:n esiintymispuvut. Lissabonissa nähtävä esiintymisasu tehtiin tänä vuonna poikkeuksellisen nopeasti, sillä asua päätettiin muuttaa vielä maaliskuun UMK:ssa sadun kritiikin jälkeen. Suunnitteluun vaikuttivat Silverin ja Larion lisäksi myös koreografi Brian Friedman ja Saara Aalto itse.

 2. Kangas

Saaran asu koostuu bodysta ja mekosta, jotka on tehty mustasta, osittain joustavasta italialaisesta sekoitekankaasta. Kangas tilattiin britannialaisesta nettikaupasta, joka toimittaa kankaita myös Englannin kuningashuoneelle.

3. Kaavoitus

Asun kaavoitus on tehty niin, että se jättää tilaa liikkumiselle. Käsien nostamista, kyykistymistä ja muita koreografian liikkeitä testattiin Ylen puvustamossa.

Saara Aalto lavalla tanssijoiden ympäröimänä

Kuva: Andres Putting

4. Väri

Mustan asun sanotaan olevan riski, sillä musta ei välttämättä erotu lavasteista. Saara Aallon pukuun musta valittiin sen tyylikkyyden ja juhlavuuden vuoksi. Muitakin värejä mietittiin, mutta sopivaa, kalliin ja juhlavan näköistä sävyä ei löytynyt. Hopeaa ei voitu käyttää, koska lavaste on hopea. Myöskään valoissa olevat värit eivät sovi asun väriksi.

5. Timantit

Saaran puvussa ja saappaissa on yhteensä noin 8 000 kristallia. Mekon liukkaaseen kankaaseen piti hankkia silittämällä kiinnitettäviä kristalleja, sillä liimalla ne eivät pysyneet kiinni. Välkehtivien mustien kristallien tehtävänä on tuoda glamouria, mutta myös erottaa Saara mustasta taustasta.

Saara Aalto Euroviisuissa

Kuva: Ville Paasimaa

6. Saappaat

Myös saappaiden kärjet on koristeltu sadoilla kristalleilla. Hopeiset kristallit kiinnitettiin liimaamalla. Kristallit erottavat mustat saappaat mustastakin lattiasta. Jos sekä saappaat että lava ovat mustat, esiintyjän jalat saattavat kadota taustaan ja tehdä esiintyjästä lyhyemmän näköisen. Esityskenkien oli oltava selvillä jo varhaisessa vaiheessa, jotta pyörivä timanttilavaste ja siihen liittyvä turvavyö saatiin tehtyä.

7. Turvavyö

Esityksen alussa Saara pyörii timanttiin kiinnitettynä täyden ympyrän. Pyörimistä varten Saaralle kehitettiin turvavyö, joka avataan huomaamattomasti pyörimisen päätteeksi. Pyörimistä testattiin Ylen lavastamossa nostelemalla ja pyörittämällä Saaraa. Testien seurauksena vyön sisäpintaan lisättiin pehmustetta, jottei vyö raavi asun timantteja pois. Turvavyön itsessään on päällystetty mekon materiaalilla, jotta se ei erotu.

8. Koru

Kalanruotoa muistuttavan hopeisen korun on suunnitellut Euroviisuesitystä varten kultaseppä Eero Hintsanen. Korussa on noin 600 kristallia. Esityksessä koru kiinnitetään Saaran asuun. Myös Monster-videolla nähty koru oli Hintsasen käsialaa.

9. Kotimaisuus

Suomalaisten suunnittelijoiden kädenjälki näkyy Suomen Euroviisuesityksessä. Saaran kanssa lavalla olevilla tanssijoilla ja laulajilla on yllään kotimaiset puvut ja Euroviisuja varten valmistetut pitkät nahkahansikkaat.

10. Puvut muissa tapahtumissa

Koska Euroviisuissa on paljon muitakin tapahtumia kuin itse kilpailuesitys, Saaran mukana Lissaboniin lähti kolme matkalaukkua ja iso pukupussi täynnä asuja edustustilaisuuksiin ja -tapahtumiin. Myös ne on suunnitellut stylisti Vesa Silver Monsters-teeman mukaisiksi. Koska puvustaja ja stylisti eivät ole mukana Lissabonissa, Silver on ohjeistanut Saaran etukäteen ja tehnyt hänelle muun muassa Excel-taulukoita siitä, mitä kokonaisuuksia missäkin tilaisuuksissa käytetään.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Timantteja ja mustaa eleganssia: Tiesitkö nämä 10 faktaa Saara Aallon euroviisupuvusta?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X