Tarinat Tilaajille

Toimittaja Asta Leppä tietää omasta kokemuksesta: ”Pieni­tuloisella ei ole varaa lomailla”

Monella köyhällä ei varaa minkäänlaiseen lomaan, sanoo Asta Leppä. Leppä on itsekin yksinhuoltaja ja pienituloinen yrittäjä ja hän on kirjoittanut juttuja ja tehnyt ohjelmia eriarvoistumisesta ja huono-osaisuudesta Suomessa. 

”Minua on painanut se, etten olen voinut tarjota pojilleni mahdollisuutta viettää kesää mökillä. Oman lapsuudenperheeni ­mökki Lokalahdella oli itselleni hyvin tärkeä ­paikka. Kyyneleet nousevat vieläkin silmiin, jos ­näen kuvia sieltä ja pystyn yhä tuntemaan jalkapohjieni alla jokaisen puunjuuren ja kiven saunapolulla.

Sellaisen elämänjuuren johonkin paikkaan olisin halun­nut välittää myös pojilleni ja antaa heille mahdollisuuden laskeutua kesäisin toiseen todellisuuteen.

Kun pojat olivat ihan pieniä, vuokrasimme mökkiä Anttolan läheltä. Mutta sitten poikien isä kuoli. Siitä on nyt 16 vuotta. Jäin yksinhuoltajaksi. Elämäntilanteemme oli niin raskas, etten ollut vuosiin täysin työkykyinen.

Emme olleet koskaan köyhiä, mutta kylläkin pienituloisia. Moni asia elämässä muuttui, myös lomat. Niihin ei ollut juuri varaa. Siihen asti olimme eläneet hyvin keski­luokkaista elämää lomineen päivineen.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.