Tuntuuko arki ankealta aherrukselta? Kirjailija Inka Nousiainen vinkkaa neljä tapaa, joilla arkeen saa ripauksen taikaa

Kun arki muuttuu tasaiseksi ja harmaaksi, omaa näkökulmaa muuttamalla voi saada lisää puhtia ja energiaa elämään. Mitä jos lähtisit karkumatkalle omasta arjestasi?

Kirjailija Inka Nousiainen on harrastanut karkumatkoja lapsesta asti. Lapsuuden karkumatkoihin liittyi tarve maisemanvaihdokseen, ja Inka saattoi päätyä yhtä hyvin naapuriin leikkimään kuin pellolle seisoskelemaankin.

”Tarpeessa lähteä karkumatkalle on jotakin yleisinhimillistä. Toki aikuiselämässä voi olla enemmän varsinaisia syitä, miksi tarvitsee päästä pois. Uskon, että jokainen tarvitsee välillä omaa tilaa, oli sitten lapsi tai aikuinen. Luulen, että se on kaikille jotenkin tunnistettavaa”, Inka pohtii.

Ylipäätään on hyvä tehdä asiat välillä toisin kuin on tottunut tekemään. Poimi talteen Inkan vinkit arjen karkumatkoihin. Nämä pienet näkökulmanmuutokset tuovat arkipäiväänkin ripauksen taikaa!

Lue myös: Tarkistitko taas jäikö liesi päälle? Arkipäiväisen tarkastelun ja pakko-oireisesta häiriöstä johtuvan toiminnan välillä on ero – näin tunnistat sen!

1. Kahvit termariin ja ulos

Kahvin juominen on monelle suomalaiselle arkisempaakin arkisempi tapahtuma. Sumpit hörpätään aamupalapöydässä tai työpaikan kahvihuoneessa rutiininomaisesti ilman kummempia seremonioita. Pienellä niksillä kahvihetkestäkin voi tehdä lystikkään hengähdystauon työpäivän keskelle.

”Silloin tällöin voi hieman yrittää nyrjäytellä omaa arkeaan. Sopivana hetkenä voi kaataa kahvin vaikka termariin ja mennä yksin juomaan kupillisen kahvia puiston penkille tai vaikka rantaan kiven päälle. Kiireessä mukaan napattu take away -kahvi ei ole sama asia”, Inka toteaa.

Pienellä päiväpiknikillä voi huokaista syvään, laittaa silmät kiinni ja keskittyä kuuntelemaan, mitä ääniä ympäriltä kuuluu. Poistuuko stressi, helpottaako hengitys?

2. Seuraa johtajaa

Inka Nousiainen kertoo harrastavansa toisinaan kaupunkiharhailua.

”Idea on se, että antaa valinnan seuraavasta liikkeestään ventovieraalle. Jos on esimerkiksi ratikassa tai bussissa, voi valita jonkun kanssamatkustajista, ja kun tämä henkilö poistuu ratikasta, jäädään samalla pysäkillä kuin hän. Siitä tulee jännä olo, kun ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Inka pohtii.

Hän painottaa, että tarkoitus ei ole varjostaa ketään. Seuraa johtajaa -tyylisellä leikillä voi kuitenkin rikkoa omia suunnitelmiaan ja rutiineitaan ja päätyä hauskalla tavalla hieman toiseen paikkaan kuin mihin oli alun perin menossa.

”Sitten voi käydä esimerkiksi kahvilassa, joka on pysäkin lähellä tai ostaa kioskilta arvan tai tehdä ruokaostokset toisessa kaupassa kuin missä ne yleensä tekee. Lähinnä olen testaillut tällaista harhailua matkoilla. Esimerkiksi kerran Berliinissä päädyin vahingossa Sokerimuseoon.”

Kirjailija Inka Nousiainen

Kirjailija Inka Nousiainen Hvitträskissä.

3. Leiki turistia omassa kotikaupungissasi

Uuden näkökulman omiin arkisiin ympyröihin saa myös, kun heittäytyy katselemaan kotikaupunkiaan ensikertalaisen silmin.

”Voi miettiä, mihin paikkoihin omassa kotikaupungissaan menisi, mikäli olisi käymässä siellä ensimmäistä kertaa. Arjen keskellä monista asioista tulee itsestään selviä. Oman asuinpaikankin lähellä voi olla tosi hienoja paikkoja, joihin ei tule mentyä, vaikka ne olisivat aivan kulman takana”, Inka Nousiainen pohtii.

”Olen esimerkiksi Helsingissä käynyt Stadionin tornista heittämässä paperilennokin, johon olin kirjoittanut viestin, ja vierailin kävin Alppiruusupuistossa, jossa en ollut käynyt aikaisemmin. Turistia leikkiessä oma arki ja ympäristö voivat hetken tuntua erilaiselta.”

Lue myös: 60 asiaa, jotka voit tehdä Helsingissä ilmaiseksi

4. Kirja käteen ja karkumatkalle

Kirjailijana Inka vannoo myös kirjallisten karkumatkojen nimeen.

”Kirjat ovat helpoimpia ja parhaimpia arjen karkumatkoja. Niiden kanssa voi päästä mihin tahansa, kauas tai lähelle. Ne ovat tiloja, joissa voi hengittää rauhassa”, Inka toteaa.

”Olen nyt lukemassa Mia Kankimäen Naiset, joita ajattelen öisin -kirjaa. Kirjan takakannessakin lukee: miten ihmeellistä on saada lentää kaiken tämän yllä, matkustaa tällä tavoin. Ihanaa, että vaikka ei itse pystyisikään lähtemään Japaniin tai Kilimanjarolle, kirjan mukana pääsee tekemään juuri tämän saman matkan.”

Inka Nousiaisen kirjoittama ja Satu Kettusen kuvittama lastenkirja Karkumatka (Otava) ilmestyy toukokuun lopussa. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tuntuuko arki ankealta aherrukselta? Kirjailija Inka Nousiainen vinkkaa neljä tapaa, joilla arkeen saa ripauksen taikaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X