Tuntuvatko koronaviruksen takia asetetut rajoitukset sinusta liioittelulta? Lue tämä juttu – saatat muuttaa mielesi

Rajoitukset saattavat nyt tuntua ylimitoitetuilta, mutta joskus saavutetuista eduista luopuminen on pidemmällä tähtäimellä järkevin ratkaisu, kirjoittaa Kotilieden toimittaja Else Turunen.

Ihmisellä on tapana ajatella, että hänellä on oikeus johonkin hänellä olevaan tai hänelle mahdollistuneeseen asiaan, vaikka tilanne ja perustelut muuttuisivat. Kyse on saavutetun edun ongelmasta.

Pidämme mieluusti kiinni saavuttamistamme eduista: maksetuista matkoista, elämän pikku nautinnoista, vaivattomista arjen ratkaisuista. Haluamme pitää eduista kiinni silloinkin, kun olisi perusteita olettaa, että olosuhteiden muuttuessa se ei enää olisi järkevää tai eettisesti perusteltua.

Jos sinulla on maksettuna ja suunniteltuna matka – sanotaan nyt vaikkapa Italiaan – kokemus ei vielä ole tapahtunut, mutta matkaliput ovat jo käsissäsi ja reissuun liittyvät odotukset ja haaveet mielessäsi. Sinun on vaikeampi ajatella harkiten ja strategisesti.

Niinpä vaikka koronaepidemia on jo hyvin tiedossa, monelle Italian-matkaajalle on houkuttelevampaa takertua ajatukseen, että kaikki menee mukavasti. Niin kuin suunniteltu on.

Kukapa ei haluaisi jatkaa elämäänsä ilman koronastressiä. Itse huomaan harmittelevani, että perutaanko nyt kaikki odottamani hauskat tilaisuudet, urheilukisoihin liittyvät kisastudiot. Viedäänkö harrastusmahdollisuudet? Entä kesäloma!

Kunnes läpsäisen itseäni kuvainnollisesti kasvoille.

Ryhdistäydy!

Ajattele.

Naamioitunut vieras

Vuonna 1347 kauppalaivue rantautui Sisiliaan. Myöhemmin ruttoa aiheuttava bakteeri yersinia pestis levisi muihinkin satamiin. Ihmisiä alkoi kuolla nopeaan tahtiin. Jopa satoja joka vuorokausi. Vaikka tieto tilanteesta kulki kaupungista toiseen, vallanpitäjät saattoivat jatkaa elämää kuin kiertotautia ei olisi tiedossakaan. Kun silmät sulkee, ongelma katoaa.

Tilanne oli toki keskiajalla aivan erilainen. Ei oikein tiedetty, mitä pitäisi tehdä. Taudinaiheuttaja ei ollut selvillä, eikä lääketiede ollut yhtä kehittynyttä kuin nykyisin.

Ihmisten reagoinnissa on kuitenkin kiinnostavia yhtäläisyyksiä.

Esimerkiksi vilkkaassa satamakaupungissa Venetsiassa kaupungin johto tarkkaili vuonna 1348 tilannetta ensin aivan rauhassa, kunnes lopulta nimitti ”kolmen jalon miehen” komitean pohtimaan asiaa. Seurauksena oli tiukkoja rajoituksia ja ohjeita, mutta liian myöhään.

Samoin kävi Orvietossa, lähellä katastofaaliseen tilanteeseen jo 1347 joutunutta Firenzeä.

Sen sijaan Milanossa toimittiin ruton ensimmäisessä aallossa toisin.

Mielitekoja vaikea hillitä

Ihmisen perusluonne ei ole vuosisadoissa tai tuhansissakaan paljon muuttunut. Haluamme välttää turhaa vaivaa ja mielipahaa ja tavoitella onnea, joka varsinkin nykyajassa usein käsitetään merkityksellisyyden tai hyvän elämän pohdintojen sijaan enemmän nopeasti saatavien nautintojen ja mukavuuden kautta.

Kun Stanfordin yliopistossa 1970 testattiin lasten kykyä viivästyttää nautintoa, selvisi, että moni valitsi mieluummin lyhyen tähtäimen edun kuin myöhemmin luvassa olevan merkittävämmän edun.

Klassisessa tutkimuksessa oli kyse vaahtokarkeista ja suolatikuista, mutta kenties nytkin olisi paikallaan toppuutella koronaa vähätteleviä kanssakulkijoitamme: saat elämäsi vaahtokarkit joskus myöhemmin.

Ilman karttaa on vaikea suunnistaa

Epävarmassa ja uudessa tilanteessa suunnistamme ensin ikään kuin sumuverhossa tai vieraassa maastossa. Oikeita valintoja on vaikea täysin aukottomasti perustellen tehdä. Olisikin mietittävä riskejä ja toimien hyötyjä pitkällä tähtäimellä ja suhteutettava asioita. Unohdettava viettelevät mieliteot, hunaja-ansat.

Ja vaikka jokaisen mielipidettä on hyvä kuulla, on tunnustettava se fakta, että parhaita suunnistajia ovat ne henkilöt, joilla on tietämystä ja ymmärrystä ja jotka osaavat tehdä mielessään tilanteeseen, eräänlaiseen loogiseen maastoon, sopivia erotteluja.

Niinpä yritän vaimentaa oman sisäisen mussuttajani. Tartuntatauteihin erikoistuneita asiantuntijoita on kuunneltava, ja koronatilanne on otettava vakavasti.

Opettaako historia?

Milanossa menehtyi 1340-luvulla huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin muualla Italiassa. Yksi merkittävä syy olivat ajoissa aloitetut kovakätiset eristämistoimet.

Emme enää naulaisi sairastuneita kuolemaan taloihinsa. Onneksi meillä on nykyaikaiset suojavarusteet, toimintaohjeet ja ihmisoikeuksia kunnioittavat karanteenikäytännöt. Tiedämme tartuntataudeista paljon.

Ja onneksi korona ei ole lähimainkaan yhtä tappava kuin keskiajan ihmiselle rutto, joka tappoi pelkästään italialaisista 40–60 prosenttia. Silti koronan tai muiden nykyajan virustenkaan kohdalla kukaan ei halua olla se, jonka itsensä tai läheisen virus tappaa tai saa anomaan hengityskonepaikkaa.

Kaikesta tiedosta ja historian opeista huolimatta Italia aloitti koronan torjuntatoimet hitaasti. Nyt maa on valinnut tiukan kontrollin tien. Kun järeitä ratkaisuja tehdään pian kenties Suomessakin, ne on hyväksyttävä.

Rajoitukset saattavat nyt tuntua ylimitoitetuilta, mutta joskus saavutetuista eduista luopuminen on pidemmällä tähtäimellä järkevin ratkaisu.

Mitä mieltä itse olet?

Lue lisää koronaepidemiasta Tekniikan Maailman tuoreesta Koronavirus-teemalehdestä.

 Lähteet: Philip Ziegler: The Black Death (Alan Sutton); Daniel Kahneman: Thinking fast and slow (Penquin Books); Immanuel Kant: Mitä on suunnistautuminen ajattelussa? Teoksessa: Koivisto, Mäki, Uusitupa: Mitä on valistus? (Vastapaino).

Avainsanat

Keskustelu

Suurin syy taudin leviämiseen on juuri matkustajat jotka levittivät sen Suomeenkin. Oli sitten hysteriaa tai ei niin ei näytä tehoavan vaikka on pyydetty välttämään matkustelua niin siitäkin huolimatta nämä itsekeskeiset ihmiset viis veisaavat ja tulos on näkyvissä.
Joten kyllä on tyhmää porukkaa.

Minun lähipiirissäni on paljon iäkkäitä ihmisiä. Olen huolissani heistä! Varotoimet eivät ole ylimitoitettuja! Ainakin kaikki Italiasta tulevat olisi pitänyt laittaa karanteeniin, sieltähön se tauti tänne tuotiin.
Ihmisten välinpitämättönyys on järkyttävää! Jos ei itse ole riskiryhmässä, niin viis veisataan muista! Tämä pelottaa!

Ei missään tapauksessa ole liioiteltuja. Paljon aikaisemmin olisi pitänyt asettaa rajoituksia matkailussa ja myös karanteeneja tartunta-alueilta palaaville. Turha surra kaatunutta maitoa, ihminen ei koskaan opi, vaikka monta jo on menehtynyt muille malliksi.

Rajoitteet tulevat aiheuttamaan sellaisen taloudellisen katastrofin, joka aiheuttaa pitkäksi aikaa paljon enemmän kuolemaa ja inhimillistä kärsimystä kuin tämä korona.

Kommentoi juttua: Tuntuvatko koronaviruksen takia asetetut rajoitukset sinusta liioittelulta? Lue tämä juttu – saatat muuttaa mielesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X