Tarinat

Työnantajien mielestä raskaussyrjintä johtuu pykäläviidakosta: "Tapaukset eivät ole mustavalkoisia"

Tasa-arvovaltuutettu lanseerasi kampanjan ja vaatii nollatoleranssia raskaudesta johtuville väärinkäytöksille työpaikoilla.

Yrityksissä on edelleen paljon epäselvyyttä siitä, miten työntekijöitä saa tai tulee kohdella, kun tiedossa on perheenlisäystä ja siitä koituvia perhevapaita.

2300:aa jäsenyritystä edustavan Kaupan liiton työmarkkinajohtajan Anna Lavikkalan mukaan työnantajat soittavat usein liiton neuvontaan kysyäkseen apua monimutkaisten pykälien tulkintaan.

”Vaikeaselkoisia säännöksiä ja lakeja on useita, siihen päälle vielä EU-oikeuden tulkinnat. Työnantajat, jotka ovat yrittäjiä, eivätkä juristeja, tarvitsevat kieltämättä usein apua, ja me sitten yritämme parhaamme mukaan neuvoa, miten tulee toimia”, Lavikkala sanoo.

Kauppa työllistää paljon naisia, ja työnantajissa on paljon pieniä yrityksiä, joissa ei ole erikseen henkilöstöpäälliköitä tulkitsemassa lakeja.

”Tahallistakin toimintaa esiintyy joskus, onneksi harvemmin. Enimmäkseen virheet johtuvat tietämättämyydestä tai ymmärtämättömyydestä”, Lavikkala sanoo.

”Tilanne sama jo vuosia”

Tasa-arvovaltuutetun mielestä raskaussyrjintä on työpaikoilla edelleen tukeva ongelma.

Tasa-arvovaltuutetun työelämän vuoksi saamista yhteydenotoista peräti puolet koskee nimenomaan raskaudesta ja perhevapaista seuraavia ongelmia. Siksi valtuutettu on käynnistänyt nyt lokakuun alussa kampanjan laittomuuksien kitkemiseksi.

”Tilanne on pysynyt vuosia samana. Se kertoo, että raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän kohteluun liittyy edelleen paljon sekä tietämättömyyttä että aikansa eläneitä asenteita. Jokaiseen työpaikan tasa-arvosuunnitelmaan pitäisi kirjata nollatoleranssi raskaus- ja perhevapaasyrjinnälle”, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara perää.

PAMissa puhelin soi

Laissa syrjintä raskauden tai perhetilanteen vuoksi on kielletty selkeästi, mutta käytännössä lakia ei Maarianvaaran mukaan noudateta.

Tasa-arvovaltuutetun ammattiliitoille tekemän kyselyn perusteella lähes puolet, 46 prosenttia niistä saa vähintään kerran viikossa jäseniltään yhteydenoton, jossa työpaikalla on ongelmia raskauden tai perhevapaiden vuoksi.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ottaa vastaan tuhat tällaista yhteydenottoa vuodessa.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran mukaan ongelmia on kolmenlaisia:

  1. Määräaikaisen työntekijän työsuhdetta jatketa raskauden tultua ilmi.
  2. Tehtävä on ”kadonnut”, kun työntekijä palaa perhevapaalta.
  3.  Työhönottohaastattelussa kysytään ja tehdään päätöksiä perhetilanteen tai suunnitelmien perusteella..

Raskaus vai työjälki?

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan palveluja tarjoavia yrityksiä ja järjestöjä edustavan Hyvinvointialan liiton työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri on sitä mieltä, että liiton jäsenistöllä, 1500 työnantajalla, työntekijöiden perusoikeudet ovat paremmin hallussa kuin monella muulla alalla.

Hänen mukaansa työntekijäliiton kanssa joudutaan ratkomaan riitatilanteita silloin tällöin. Parhaillaan on selvityksessä yksi tapaus.

”Tilanteet eivät ole mustavalkoisia. Kyse on useimmiten rajanvedosta ja tulkinnasta. Työntekijän mielestä hänen sopimustaan ei ole haluttu jatkaa raskauden takia, mutta työnantajan mielestä syy on työntekijän työjäljestä, ei raskaudesta.”

Mänttärin mukaan epäselviä tilanteita voidaan välttää parhaiten sillä, että työntekijälle perustellaan mahdollisimman hyvin ne syyt, joiden vuoksi vaikkapa määräaikaista työsuhdetta ei haluta jatkaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Työnantajien mielestä raskaussyrjintä johtuu pykäläviidakosta: "Tapaukset eivät ole mustavalkoisia"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.