Ulkona kävelemisestä jopa 206 euron sakko – Italiassa asuva suomalainen Jatta, 38, kertoo, miten koronavirus on saanut Rooman sekaisin

Suomalainen Jatta Paakkinen, 38, asuu ja työskentelee Roomassa. Seuraavat kaksi viikkoa hän on karanteenissa kotonaan. ”Olen palkattomalla vapaalla pari kuukautta”, Jatta kertoo.

Kun Suomessa koululaisia määrätään karanteeniin koronaviruksen takia, Italiassa kokonaiset kaupungit ovat pysähtyneessä tilassa. Tällä hetkellä liikkumista on rajoitettu kaikkialla Italiassa. Miljoonat ihmiset ovat kotikaranteenissa.

Yksi karanteeniin joutuneista on suomalainen Jatta Paakkinen. Rooman China Townissa asuva Paakkinen on todistanut suurkaupungin tyhjenemistä. Kaikki paitsi lehtikioskit, ruokakaupat ja polttoaineasemat on suljettu torstaista alkaen.

”Hiljaista on kaduilla. Mitä ikkunoista näkyy, naapurit näyttävät olevan kotona”, Paakkinen sanoo.

Lue myös: Käsienpesu on tehokkain tapa ehkäistä flunssaa – tiedätkö, kuinka monta kertaa päivässä on tarpeeksi?

Koronavirus on kuohuttanut Italiassa ja sulkenut monia kauppoja ja kaikki ravintolat.

Myös Paakkisen lähiapteekki sulki ovensa Roomassa tällä viikolla. Ovessa annetaan ohjeita koronaviruksen välttämiseen. Kuva: Jatta Paakkinen

Poliisi voi sakottaa ulkoilusta ilman pätevää syytä

Italialaisille ominainen käsien heiluttelu ja puheensorina ovat tauonneet. Liikkumista ja lähikontakteja on rajoitettu Roomassa tiukin keinoin.

Ulkona käydessä täytyy kantaa mukanaan lappua, jossa kertoo henkilötietojen lisäksi ulkoilunsa syyn.

Sallittuja syitä on neljä: ruoka tai muut elintarvikkeet, työ, terveys tai paluu kotiin.

Kaduilla kiertelevät poliisit saattavat tarkistaa, että lupa on kunnossa.

”Pitää olla päivämäärä, osoite ja henkkarit. Poliisi tarkistaa kaikki. Jos sanot, että sinulla on lääkäriaika, poliisi soittaa sairaalaan ja tarkistaa asian.”

Paakkinen ei omista tulostinta, joten törmätessään poliisiin, hän pyytää lappua ja täyttää sen. Käypä syy ulkoiluun kannattaa olla, sillä perusteettomasta ulkoilusta voi saada rangaistuksen.

”Kuulin, että joukko kävelylle lähteneitä ihmisiä saivat sakot. Ulkona kävelemisestä voi saada jopa 206 euroa sakkoa tai mahdollisesti 3 kuukautta linnaa.”

Koronavirus Italiassa on johtanut koviin toimiin ja rajoituksiin ihmisten liikkumisessa.

Roomassa kauppoihin jonotetaan metrin välein toisistaan. Myyjillä on hengityssuojaimet, ja ostoskorien kahvoja desinfioidaan. Kuva: Jatta Paakkinen

Lue myös: Tuntuvatko koronaviruksen takia asetetut rajoitukset sinusta liioittelulta? Lue tämä juttu – saatat muuttaa mielesi

Kauppaan jonotetaan, ulkona pidetään metrin turvaväli

Roomassa julkisissa liikennevälineissä saa matkustaa ja töissä saa käydä, jos etätyö ei ole mahdollista. Keskustassa yleensä vallitseva liikennerajoite on pantu tauolle, jotta auton omistavat voisivat kulkea autolla julkisten kulkuvälineiden sijaan.

Autossa saa olla vain kaksi ihmistä kerrallaan: yksi etupenkillä ja toinen takapenkillä. Ulkona ja julkisissa kulkuvälineissä liikkuessa täytyy pitää metrin etäisyys muihin.

Jotta metrin turvaväli pysyisi, vain muutama ihminen pääsee kerrallaan kauppaan. Loput jonottavat kaupan ulkopuolella.

”En ole itse varastoinut ruokaa, mutta olen kyllä nähnyt kuvia paniikkiostokäyttäytymisestä. Ehkä jatkossa pitää ostaa itsekin vähän enemmän ruokaa, niin ei tarvitse käydä kaupassa niin usein. Olen vain kärsimässä, koska olen surkea kokki ja syön yleensä suurimmaksi osaksi ulkona.”

Torstaina viimeisetkin ravintolat suljettiin. On epäselvää, tarjoavatko suljetut ravintolat kotiinkuljetuspalveluita.

Koronavirus on ollut iso kolaus Italian turismille ja taloudelle.

Koronavirus on ollut iso kolaus Italian turismille ja taloudelle. Kuva: Jatta Paakkinen

”Kaikki eivät ole heränneet todellisuuteen”

Paakkinen on noudattanut sääntöjä tunnollisesti, mutta moni muu ei. Paakkinen arvelee, että se liittyy italialaisten mentaliteettiin.

”Ongelma italialaisten kanssa on, että he tykkäävät tehdä asioita yhdessä. Katselin puistossa, että ei siellä todellakaan mitään metrin turvavälejä pidetty.”

Paakkisen mukaan osa paikallisista on panikoinut ja pitänyt meteliä puistossa liikkuvista ihmisistä. Toiset ovat suhtautuneet virukseen täysin piittaamattomasti.

”Osa ajattelee, että tekee niin kuin aina ennenkin ja antaa edelleen poskisuudelmia. Kaikki eivät ole heränneet vielä todellisuuteen. Minuakin on kutsuttu illalliselle, mutta en ole mennyt.”

Vastareaktiona piittaamattomille monet italialaiset ovat ottaneet kantaa virukseen sosiaalisessa mediassa hashtageilla #iorestoacasa, ”minä jään kotiin” ja #tuttoandràbene, ”kaikki menee hyvin”.

Sairaalan työntekijät ovat käyttäneet hashtagia #iorestoincorsia, ”minä jään töihin” ja #turestaacasa, ”sinä jäät kotiin”.

 

View this post on Instagram

 

#tuttoandràbene #coronavirusnontitemiamo💪 #alessandria #iorestoacasa #andratuttobene

A post shared by 💞💕Rox Spera💞💕 (@rox_spera) on

 

View this post on Instagram

 

Pur mantenendo le giuste distanze.. noi non ci fermiamo! #iorestoincorsia #turestaacasa #DPI #Covid19 #sanitàpubblica

A post shared by Andrea Fidanza (@fidanza_pagina_di) on

Pari kuukautta palkatonta

Koronavirus on vaikuttanut Paakkisen elämään monella tavalla. Paakkisen työpaikka, Rooman keskustassa sijaitseva bed and breakfast, on suljettu. Amerikkalaiset turistit peruuttivat matkansa jo viikkoja sitten.

”Olen palkattomalla pari kuukautta. Minulla ei ole ollut töitä tässä kuussa eikä ole ensi kuussakaan. Toivottavasti on toukokuussa.”

Paakkinen toivoo, että virus saadaan aisoihin pian, mutta ei pelkää tai panikoi. Lähipiirissä kukaan ei ole saanut tartuntaa, eikä Paakkisella ole Italiassa riskiryhmään kuuluvia eli yli 60 vuotiaita tai sairaita läheisiä.

Suomalaisia Paakkinen kuitenkin kehottaa ottamaan viruksen vakavasti.

”Olisi kiva, jos Suomessa vähän varauduttaisiin jo. Ongelma ei ole se, että tämä olisi hirveän vaarallinen virus, vaan se, että hirveän moni joutuu teho-osastolle, ja osastot alkavat olla täynnä. Toisin kuin luullaan, italialainen terveydenhuolto on loistavaa, parempaa kuin Suomessa.”

Avainsanat

Keskustelu

Kyllä tuolla kaupunginosalla on ihan nimikin: Esquilino. Harva sitä China Townin nimellä kutsuu, lukijaturisti nyt ainakaan. On myös afrikkalaisten, kodittomien ja huumeidenkäyttäjien täyttämä alue, ei siis mikään kiva asuinalue, illalla ainakaan. Toki kauppahalli päivällä hyvä ostospaikka. Muuten alue täynnä minikokoisia kiinalaisrytkyjö myyviä pikkupuoteja. Hiukan noloa kuvamainontaa kirjoittajan Taormina B&B työpaikasta…?

Oliko tässä jutussa vahvistettu kirjoittajan työskentelevän ko hotellissa vai jossain muualla? Olisiko kuva voinut olla ihan vaik kuva jostain muusta hotellista esimerkinomaisesti näyttäen että paikat suljettuina?

Monta vuotta olit itse asunu tuolla ’afrikkalaisten, kodittomien ja huumeidenkäyttäjien’ alueella?
Rooman keskustaan verrattuna asunnot ovat edullisempia tuolla, mutta sijainti Terminin lähellä nostaa asuntojen hitoja. Tuolla alueella keskihinta lienee n.4000€/m2. Joka on ihan hyvä kuvailemaksesi ’ghetoksi’. Joskus on hyvä ottaa kaikkitietävän lasit silmiltä ja olla vähän vähemmän NOLOMPI.

Esquilinus on säilynyt samana lähes 2000 v. Se on yhä Rooman köyhimpiä asuinalueita. Kirkot ovat kuitenkin sen hienoin nähtävyys, kuten Santa Maria Maggiore. Kirkot rakennettiin niiden yksityistalojen paikalle, joissa kristityt viettivät salaisia jumalanpalveluksia. Ilmeisesti myös apostoli Paavali asui siellä, kun oli 3 vee. Vuokralla Roomassa.

Kommentoi juttua: Ulkona kävelemisestä jopa 206 euron sakko – Italiassa asuva suomalainen Jatta, 38, kertoo, miten koronavirus on saanut Rooman sekaisin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X