Unohda lomastressi – vietä leppoistamisloma! Koululaisten äiti: ”Lapsetkin kaipaavat eniten aikataulutonta lööbailua”

Unohda aktiiviloma matkoilla – nyt tulee leppoistamisloma kotona! Sillä saa tehdä, mitä huvittaa – tai olla tekemättä mitään.

Lomalla ei ole pakko matkustaa minnekään eikä tehdä mitään erityistä. Jos lomastressi vaanii, tee kuten helsinkiläinen Hurmeen perhe yhteisellä talvilomallaan. Valitse leppoistamisloma, jolla on aivan sallittua olla ”vain” kotona, hipsutella pyjamassa iltapäivään, makoilla sohvilla ja tilata noutopizzaa.

Lue myös: Lomalle pääsee lentämättäkin – 6 kiinnostavaa matkakohdetta

Leppoistamislomailevan perheen äiti Vuokko Hurme, miksi päätitte jäädä kotiin talvilomaksi?

”Tämä kysymys on vähän hämmentävä”, 10- ja 7-vuotiaiden koululaisten äiti vastaa.

”Kuuluuko ihmisen jotenkin lähtökohtaisesti matkustaa lomalla jonnekin? Ekologisesta näkökulmasta katsottuna ajatus ympäriinsä matkustelevista perheistä kaikilla mahdollisilla lomillaan on jopa pelottava.”

Vuokko Hurme muistuttaa, että on epäreilua lähtökohtaisesti olettaa, että kaikilla olisi varaa matkustella.

”Matkustelu on toki kivaa, silloin kun sitä saa tehdä, mutta kenties sen välttämättömyyttä olisi meidän jokaisen hyvä punnita.”

Tuntuiko, että kunnon perheen olisi pitänyt lähteä johonkin? Tuleeko syyllinen olo, kun katsoo vaikka tuttavaperheiden matkapäivityksiä?

”Ei pätkääkään. Tulee syyllinen olo aina, kun lähtee.”

Entä olisivatko Hurmeen lapset halunneet lähteä reissuun, kun kaikki muutkin menevät?

”Kymmenvuotias määritteli asian näin: Jos oltais nyt menty jonnekin reissuun, niin sitten olis väsyttävää mennä takaisin kouluun, mutta nyt kun saa pitkästyä kotona koko viikon, niin sitten kouluun on ihan kiva mennä.”

Miten te sitten aiotte ”pitkästyä” lomalla?

”Kuka mitenkin, sekä yhdessä että erikseen. Suunnitteilla on serkkujen ja kavereiden tapaamisia, leffakeikka, kaverin yökyläsynttärit, lounas- ja punttisalitreffejä, kiipeilypuiston testausta, hiihtokeikka lähiladulle, siivousta ja ikkunanpesua.”

Asiantuntija: lomalla saa olla joutilas, mutta varaa lepohetkiä myös arkeen

Vuokko Hurmeen mukaan hänen lapsensa kaipaavat kuitenkin eniten kiireetöntä, suhteellisen vapaata ja aikataulutonta lööbailua ilman aikuisten kiristelyä. Se tarkoittaa, että tehdään, mitä huvittaa, mihin aikaan huvittaa ja kenen kanssa huvittaa – eikä kaikkialla tarvitse olla koko perheen kesken. Lööbailu sopii mainiosti myös perheen aikuisille.

”Leppoistamisloma ja lööbailu kuulostavat hyvältä”, kannustaa Työterveyslaitoksen työterveyspsykologi Heli Hannonen.

”Myös perheen aikuiset tarvitsevat aikataulutonta aikaa.”

Hannonen on huomannut että arjen suorittaminen voi helposti jäädä päälle lomalla.

”Ajatellaan, että hyvällä lomalla ehtii tehdä mahdollisimman paljon ja seurataan ahdistuneina tuttavaperheen sosiaalisen median lomapäivityksiä, vaikka todellisuudessa lomaa ei kannattaisi täyttää ohjelmalla ja suunnitelmilla.”

Hannosen mielestä hyvä loma on sellainen, että kuullaan kaikkien perheenjäsenten toiveita. Aikuisten ei pidä olla lasten ohjelmatoimisto.

Hannonen kuitenkin korostaa, ettei koko lomaksi kannata jäädä pyjamassa sohvalle. Seurauksena voi olla lamaantuminen tai kotitöihin jumittuminen. Parasta olisi, jos joutilaita hetkiä mahtuisi myös arkeen – silloin arki ei olisi pelkkää suorittamista eikä loma pelkkää leppoistamista.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Unohda lomastressi – vietä leppoistamisloma! Koululaisten äiti: ”Lapsetkin kaipaavat eniten aikataulutonta lööbailua”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X