Tarinat

Uusi ammatti aikuisiässä? Näistä vinkeistä saat apua, kun harkitset ammatinvaihtoa

Tympiikö työ, haluatko seurata intohimoasi ja lähteä uudelle uralle? Ammatinvaihto aikuisiässä vaatii taloudellisia ja henkisiä satsauksia. Vinkkilistamme auttaa selvittämään, onko ammatinvaihto sinulle oikea ratkaisu, ja miten raha-asiat järjestyvät opiskeluaikana.

Ammatinvaihto aikuisiässä on iso askel. Opiskelu vaatii aikaa, tulot voivat laskea ja elämänmuutos vaikuttaa koko perheeseen.

Kokosimme vinkit, jotka auttavat selvittämään, onko ammatinvaihto sinulle oikea ratkaisu. Millaisia aikuisopintoja on tarjolla, ja millaista taloudellista tukea voit saada?

1. Mieti, miksi haluat vaihtaa ammattia

Ammattia ei kannata vaihtaa hetken mielijohteesta. Työhön kyllästyminen on normaalia, mutta motivaation voi löytää uudelleen pienemmilläkin muutoksilla. Jos työpaikan ilmapiiri on tulehtunut, työpaikan vaihto voi olla helpompi ratkaisu kuin uuden ammatin opiskelu.

Harrastuksen muuttaminen työksi ei onnistu kaikilta. Esimerkiksi elämys- ja taidealat ovat kilpailuja, ja harrastus voi muuttua stressaavaksi, kun siitä tulee elinkeino. Intohimon pitää olla niin voimakas, että olet valmis kohtaamaan siihen liittyviä pettymyksiä.

Ammatinvaihto ei kuitenkaan johdu aina kyllästymisestä. Jos taustalla on työttömyyttä tai yt-neuvotteluja, alanvaihto voi olla ainoa mahdollisuus. Tällöin se voi tuntua pelottavalta pakolta.

Voit hallita negatiivisia tunteitasi, kun tiedostat, että myös vakitöissä olevat joutuvat kohtamaan muutoksia. Tekniikan kehittyminen ja globalisaatio synnyttävät uusia työtehtäviä ja tekevät vanhoja tarpeettomiksi. Sopeutuminen on helpompaa, kun ymmärrät, että muutos on osa nykyistä työelämää.

Töistä ahdistunut nainen

2. Tutki erilaisia opiskelumuotoja

Uuden ammatin vaatima koulutus voi olla kaikkea lyhyen kurssin ja korkeakouluopintojen väliltä. Selvitä, millaista koulutusta unelma-ammattisi vaatii. Mieti, onko sinulla aikaa ja energiaa opintoihin ja mahdolliseen pääsykokeeseen lukemiseen.

Tarjolla on onneksi aikuiskoulutusohjelmia, joita voi suorittaa etänä ja työn ohella. Vaihtoehtoihin voi tutustua Aikuis-koulutus -sivustolla. Harkitse myös oman alasi yrittäjyyttä, jolloin sinun ei tarvitse opiskella täysin uutta ammattia.

3. Kysy työpaikkasi koulutusmahdollisuuksista

Ammatinvaihto ei merkitse aina alan tai työpaikan vaihtoa. Suuret organisaatiot tarjoavat työntekijöille omia koulutusohjelmiaan, joita voi suorittaa työn ohella. Koulutus voi antaa pätevyyden uusiin työtehtäviin, ja palkka voi nousta.

Osa yrityksistä tarjoaa myös koulutuspaketteja irtisanotuille. Paketti voi sisältää koulutuksen lisäksi apua ammatinvalintaan ja työnhakuun.

4. Tutki eri alojen työllisyystilannetta

Unelmiaan kannattaa tarkastella realistisesti. Kiinnostavien alojen työllisyystilanne voi olla huono, tai työtä ei löydy kotipaikkakunnalta.

Pohdi, kestääkö taloutesi opiskelun lisäksi mahdollisen työttömyyden. Perheellisen pitää miettiä, miten tulojen putoaminen tai työn perässä muuttaminen vaikuttavat perheeseen.

Perheellisen tulee miettiä tarkemmin alanvaihtoa

 

5. Selvitä oikeutesi opintovapaaseen ja tukiin

Yli vuoden samalla työnantajalla olleet voivat saada kahden vuoden opintovapaan. Sen voi käyttää kerralla tai osissa viiden vuoden sisällä. Vapaan voi käyttää julkisen valvonnan alla olevaan koulutukseen Suomessa tai ulkomailla. Opintovapaa on yleensä palkatonta, ja vuosilomaa kertyy tavallista vähemmän. Opintovapaa-sivustolta löytyy lisätietoa vapaan yksityiskohdista.

Pitkän uran tehneet voivat hakea vuorotteluvapaata. Sen aikana suoritettujen opintojen ei tarvitse olla julkisesti valvottuja. Vapaalla oleva saa palkkaansa pohjautuvaa vuorottelukorvausta. Lisätietoa vuorotteluvapaasta löytyy TE-palveluiden sivuilta.

Vähintään kahdeksan vuotta työelämässä tai yrittäjänä ollut voi saada aikuiskoulutustukea. Tuki on suuruudeltaan enintään 90 prosenttia palkasta, ja sitä voi saada yhteensä 15 kuukautta työuransa aikana. Koulutusrahaston sivuilta löytyy tietoa tuen määrästä ja ehdoista.

6. Laadi opiskeluajan budjetti

Kun olet selvittänyt, millaista opintotukea saat, on aika laatia opiskelubudjetti. Laske, kuinka paljon elämiseen jää rahaa, ja mitä kuluja pitää karsia.

Jos budjetti on liian tiukka, selvitä, voitko saada lainoihin lyhennysvapaata tai muuttaa niiden maksusuunnitelmaa. Onko työnteko lopetettava, vai voitko tienata opiskelun ohella? Jos ammatinvaihto ei ole akuutti asia, voit säästää opiskelurahaa useamman vuoden.

Laadi budjetti opintojen ajalle

7. Harjoittele ajanhallintaa ja opiskelutekniikkaa

Jos työskentelet opintojen ohella tai olet perheellinen, opiskelutekniikan on oltava hyvä, jotta arki rullaisi. Tee joka viikolle työsuunnitelma ja noudata sitä. Älä käytä opiskeluaikaa netissä roikkumiseen ja karsi menojasi. Aseta deadlineja, joihin mennessä tehtävät on saatava valmiiksi.

Opiskelutekniikoita kannattaa harjoitella etukäteen. Lue ammattikirjallisuutta ja paina asioita mieleesi piirtämällä miellekarttoja tai opettamalla oppimaasi muille.

8. Ota ilo irti uudesta elämänvaiheesta

Ammatinvaihto aikuisiässä on suuri askel. Perheen pärjääminen, raha-asiat ja työllistyminen voivat jännittää, ja näitä asioita on hyvä pohtia rauhassa.

Muutosta ei kuitenkaan kannata pelätä liikaa. Uusi työ voi maksaa taloudelliset ja henkiset satsaukset moninkertaisesti takaisin. Opiskelu aikuisena voi olla mielekkäämpää kuin nuorena, sillä työelämästä karttunut kokemus antaa perspektiiviä opintoihin.

Opiskeluun liittyy vastuun lisäksi ihanaa vapautta. Sinun ei tarvitse järjestää kaikkea itse, vaan saat kerrankin olla se, joka noudattaa opetussuunnitelmaa ja nauttii oppimisesta. Opiskeluaika on myös mahdollisuus verkostoitua ammatillisesti ja löytää ystäviä.

Nauti opiskelusta täysin sydämin!

Lähteet: Aikuis-Koulutus, Kela, Koulutusrahasto, Oikotie, OpintopolkuOpintovapaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusi ammatti aikuisiässä? Näistä vinkeistä saat apua, kun harkitset ammatinvaihtoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.