Tarinat

Kuljetko jo kuulokkeet korvilla? Veera Luoma-aho ja Johanna Laitinen kertovat, miksi podcasteista puhutaan nyt kaikkialla

Tuottajan ja tekijän mielestä podcast sopii tähän päivään, koska kuunteleminen vapauttaa kiireisen nykyihmisen tekemään kahta asiaa yhtä aikaa.

Väittääkö joku vielä, että radio on kuolemassa? Jos väittää, ei ehkä ole kuullut podcasteista, radio-ohjelmista tai äänitiedostoista, joita voi ladata puhelimeensa netistä.

Maailmalla äänestä on kohistu jo pitkään, mutta nyt podcastien kuunteleminen tuntuu laajenevan myös Suomessa pienten piirien harrastuksesta suuren yleisön huviksi.

Uranuurtaja, podcasteja tuottava toimittaja Veera Luoma-aho ymmärtää, miksi podcastien suosio kasvaa.

”Kun kuuntelee ääntä, pystyy tekemään samalla muutakin. Itselläni alkaa olla yleensä kello yhdeksän jälkeen omaa aikaa. Jos unohdun selailemaan sosiaalista mediaa tai roikkumaan nettiin, aika tuntuu valuvan hukkaan. Äänikirjaa tai podcastia kuunnellessa tuntuu siltä, että päivän vähistä vapaista hetkistä jää jotain käteen”, hän sanoo.

Veera kuuntelee podcasteja myös työmatkoillaan, kävellessään ja seisoskellessaan ruuhkaisessa junassa. Näin puoli tuntia hurahtaa hetkessä ja samalla voi vaikka oppia jotain uutta.

Podcasteissa myös raskaita aiheita

Digitaaliseen hälinään kyllästyneitä tämä lohduttaa. Tekniikan kehittyessä ei käykään niin, että media vain pirstaloituu.

Veeran mielestä podcasteilla on parhaimmillaan eheyttävä vaikutus. Samalla kun kuuntelee puolen tunnin tai tunnin keskustelun, voi tuijottaa vaikka horisonttiin.

”En halua asettaa broadcast-radiota ja podcasteja vastakkain, mutta välillä tuntuu, että jos radiossa on menty jatkuvasti keveyden suuntaan, podcasteissa pystyy käsittelemään hyvin raskaitakin aiheita.”

Tekijäidensä näköistä ohjelmaa

Suomalaisissa podcasteissa puhutaan vielä paljon bisneksestä,  teknologiasta ja politiikasta, koska ne ovat tekijöidensä näköisiä.

Veera näkee, että tuulet puhaltavat meille Ruotsista samaan malliin kuin kävi aikoinaan blogien kanssa. Lifestyle ja arkea lähellä olevat aiheet  yleistyvät.

Kirjoihin ja kirjallisuuteen keskittyvän Sivumennen-podcastin toinen tekijä, kustannustoimittaja Johanna Laitinen ajattelee, että podcastit istuvat tähän aikaan hyvin, sillä ne ovat demokraattisia, niitä voi tehdä kuka hyvänsä.

Äänittäminen ei vaadi suuria teknisiä taitoja. Täytyy vain olla tietokone ja jonkinlainen mikrofoni. (Eikä vaadi kuunteleminenkaan. Lue ohjeet täältä.)

”Podcastin voima on henkilökohtaisuudessa. Nykyään ajatus siitä, että tieto tulee ylhäältä alas, tuntuu monesta vieraalta. Kuulija voi tuntea tekijöiden kanssa tasavertaisuutta. He ovat ihmisiä, puhuvat samalta tasolta.”

Äänen voima ja merkitys kasvaa tulevaisuudessa, koska pian ohjailemme laitteita ja koneitakin äänellämme.

Johannaa kiehtoo podcasteissa erityisesti niiden intiimiys ja henkilökohtaisuus. Kun laittaa luurit korviinsa, on tavallaan yksin tekijöiden kanssa.,

”Ja koska kuka tahansa voi tehdä podcastin, eikä siitä useinkaan makseta palkaa, tekemiseen pitää olla kova intohimo. Podcastit ovat tekijänsä näköisiä, hyvin erilaisia.”

Johanna kuuntelee podcasteja useimmiten kävellessään.

”Kun en jaksa olla omien ajatusteni kanssa vaan haluan niistä irti, podcast toimii usein paremmin kuin musiikki.”

Lisää sisältöä kuusikymppisille

Millaisia podcasteja Suomessa sitten kuunnellaan?

Mitään tilastoja tästä ei ole olemassa. Veera Luoma-ahon ja hänen yrittäjäkumppaninsa Olli Sulopuiston yritys Toimisto pitää yllä listaa, josta löytyy kattavin listaus kotimaisista podcasteista. Se löytyy Jakso.fistä.

Jakson yleisöäänestyksessä kuuntelijat valitsivat viime vuoden parhaaksi podcastiksi Rahapodin, jossa käsitellään nimensä mukaisesti rahaa.

”Suosikit vaihtelevat päivittäin, mutta iTunesista on tänään näköjään kuunneltu paljon ruotsalaista Alice&Biancaa ja F-Securen tietoturva-asioihin keskittyvää Cyber Security Saunaa. Sarasvuo on kestosuosikki ja kärkikymmenikössä löytyy usein myös yhdessä toimittaja Marjaana Toimisen kanssa tuottamamme Steal my job, jossa puhutaan tulevaisuuden työelämästä.

Veeran mielestä tilausta olisi vanhemmille ja aivan nuorille kuuntelijoille.

”Kun ajattelen kuusikymppisiä vanhempiani, podcast on väline, joka sopii tosi hyvin heidän elämäntapaansa ja tyyliinsä käyttää mediaa. Kuusikymppisten pitäisi ryhtyä tekemään podcasteja. Heillä on sanottavaa!”

Käydessään hiljattain Los Angelesissa Veera havaitsi, että Yhdysvalloissa podcastien kautta ovat päässeet ääneen sellaiset ryhmät, jotka ovat aiemmin olleet pimennossa.

”Esimerkiksi mustien naisten podcastit ovat siellä nyt todella suosittuja.”

Aloita vaikka näistä: Viisi vinkkiä podcastien maailmaan

Where should we begin: ”Kuuluisa parisuhdeterapeutti Esther Perel on tehnyt terapiasessioistaan intiimin ja viisaan podcastin. Jokaisessa jaksossa äänessä eri pariskunta, oikeita ihmisiä aidossa tilanteessa.

Steal My Job: ”Marjaana Toiminen ja hänen kiinnostavat vieraansa pohtivat uudenlaista työelämää. Seinille ei maalailla piruja, vaan työn murroksesta löydetään mahdollisuuksia.

Rahapodissa talousasiantuntijat Miikka Luukkonen ja Martin Paasi pohtivat säästämistä, sijoittamista ja ylipäänsä rahaa ryppyotsattomaan hauskaan tyyliin.

Apusessa ja Malirannassa markkinatalouden sanansaattaja, Evan johtaja Matti Apunen ja taloustieteilijä Mika Maliranta puhuvat tosissaan, mutta ei vakavasti taloudesta, työelämästä ja politiikasta. Tekijät ovat välillä hyvinkin erimielisiä, mutta lämpimästi.

Päivystävät dosentit eli tutkijat Antto Vihman ja Miika Tervosen pohtivat kiehtovan sivistyneesti kiirettä, onnellisuutta, joulua, häpeää, valtaa, siis lähes mitä tahansa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuljetko jo kuulokkeet korvilla? Veera Luoma-aho ja Johanna Laitinen kertovat, miksi podcasteista puhutaan nyt kaikkialla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.