Tarinat Tilaajille

Vilmaa, 42, ja Nooraa, 28, yhdistää perfektionismi, ankaruus, kova treeni – ja anoreksia

Salakavalasti elämään hiipivä anoreksia ei ole vain nuorten naisten ongelma. Sitä sairastavat myös aikuiset, vaikka he eivät näy tilastoissa tai terveydenhoidossa. 

Aamulla Vilma Maanpää oli vakuuttunut siitä, että tämä haastattelu on huono idea. Se pitää peruuttaa. Yö meni val­­voes­sa, eikä hän päässyt tunteesta eroon. Ei tule mitään, ei onnistu. Ajatus kiersi kehää kuin vuoristorata.

Vilma on 42-vuotias venäjän kielen ja kulttuurin asiantuntija, joka on sairastanut syömishäiriötä 14-vuotiaasta. Sairaus on ollut joten kuten aisoissa siitä lähtien, kun hänen vanhempi lapsensa syntyi nelisen vuotta sitten. Nyt päätään nostaa syömishäiriön kainaloinen OCD, obsessive compulsive disorder eli pakko-oireinen häiriö, ­jota Vilma kutsuu jumiksi.

Jumi tarkoittaa, että huoli ja synkät ajatukset jäävät pyörimään päähän. Tai sitten jumi pakottaa pyyhkimään tauotta keittiön pöytää tai kuiskaa korvaan: olet paska, et selviä tästä.

Onneksi on myös toinen ääni. Sitä Vilma kutsuu järjeksi, ja se on niskan päällä nyt, kun haastattelu on alkanut ja Vilma pohtii kymmeniä vuosia kestäneen sairautensa syitä.

Miksi juuri minä?

Vilma ajattelee, että sairastumiseen vaikuttaneita tekijöitä on monta. Lapsuus 1990-luvun lamassa ja siitä seurannut ilmapiiri yrittäjäperheessä. Se, että Vilma oli pienenä kunnianhimoinen taitoluistelija, jolle valmentaja tuli puolihuomiossa tokaisseeksi, että jos olisit viisi kiloa laihempi, hyppäisit korkeammalle.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.