Tarinat

Onko sinusta seksi ilman suostumusta raiskaus? Suostumus2018-kansalaisaloite keräsi lopulta tarvittavan määrän allekirjoituksia

Suostumus2018-kansalaisaloite, joka vaatii, että jokainen sukupuoliyhteys, joka tapahtuu ilman toisen ihmisen suostumusta, määriteltäisiin raiskaukseksi, on saavuttanut 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi ensi keväänä. Ruotsissa ja monessa muussa Euroopan maassa vastaava laki on jo voimassa.

Raiskauksen määritelmä halutaan muuttaa suostumusperusteiseksi. Tämä tarkoittaa, että jokainen sukupuoliyhteys, joka tapahtuu ilman toisen ihmisen suostumusta, määriteltäisiin raiskaukseksi.

Rikoslakiin tehtävää muutosta ajava Suostumus2018-kansalaisaloite saavutti vaaditun 50 000 allekirjoituksen määrän torstaina 15. marraskuuta.

”Tavoitteena on päivittää rikoslaki nykypäivään. Tällä hetkellä raiskauksen määritelmä perustuu väkivallan käyttöön tai sen uhkaan tai uhrin kyvyttömyyteen puolustaa itseään. Raiskausta itsessään ei nähdä riittävänä väkivallan tekona, joka johtaisi tekijän tuomitsemiseen”, Suostumus2018-kampanjaa luotsannut vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan sanoo.

Zidan toimii myös Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden puolesta ry:n puheenjohtajana.

Lue myös: Tuula-Maria muisti raiskauksensa vasta aikuisena: ”Näin minulle kävi”

”Jos uhri itkee, sen pitäisi riittää viestiksi, että ei halua tulla raiskatuksi”

Rikoslaissa myös edellytetään raiskauksen uhria puolustautumaan raiskaajaa vastaan, mikäli hänellä on toimintakykyä tallella. Kansalaisaloitteen alullepanijoiden mukaan vaatimus tuntuu absurdilta, sillä Tukholman Karoliinisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia raiskauksen uhreista lamaantuu, eikä pysty liikkumaan tai vastustamaan raiskaajaa.

Kansalaisaloitteella pyritäänkin siihen, että raiskauksen uhrin ei tarvitsisi todistella tuomioistuimelle, onko hän vastustellut raiskaajaa riittäväksi.

”Keväällä mediassa käsiteltiin laajasti esimerkiksi 10-vuotiaan tytön tapausta. Tyttö ei ollut vastustellut raiskaajaansa, joten tekijä sai tuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei törkeästä raiskauksesta. Kansalaisaloite esittää myös, että seksuaalisen hyväksikäytön rikosnimike poistuisi ja esimerkiksi tällaiset tapaukset menisivät aina raiskauksen alle”, Zidan sanoo.

Kansalaisaloite korostaakin kehollista ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Aloitteen tekijät toteavat Suostumus2018-kampajan nettisivuilla, että kirjallista lupalappua seksiin ei tarvita jatkossakaan, mutta rikoslakiin olisi kirjattava tilanteet, joissa suostumusta seksiin ei voida päätellä olevan.

”Jos uhri esimerkiksi itkee, sen pitäisi riittää viestiksi, että ei halua tulla raiskatuksi. Itkemistä ei kuitenkaan lasketa raiskauksen vastustamiseksi, ja on tapauksia, joissa tekijää ei ole tällaisessa tapauksessa tuomittu raiskauksesta”, Zidan toteaa.

Aloite eduskuntaan ensi keväänä

Allekirjoituksia Suostumus2018-aloitteeseen alettiin kerätä 5. kesäkuuta ja aloite keräsi kolmen ensimmäisen päivän aikana yli 16 000 allekirjoitusta kansalaisaloitepalvelussa. Loput vaaditut 10 000 ääntä aloite keräsi tällä viikolla kampanjahäshtägin alettua trendata Twitterissä.

”Jatkamme allekirjoitusten keräämistä 5.12. asti, ja aloite luovutetaan seuraavalle eduskunnalle ensi keväänä. Nykyisellä eduskunnalla on muun muassa soteuudistus kesken ja monet kansalaisaloitteet ovat jääneet seisomaan, koska eduskunnalla ei ole aikaa paneutua niihin. Jos luovutamme aloitteen nyt, se raukeaa eduskunnan vaihtuessa. Haluamme varmistaa, että aloite saa ansaitsemansa huomion”, Zidan toteaa.

Zidan myös uskoo, että Suostumus2018-aloite nousee myös yhdeksi kevään eduskuntavaalien teemoista.

Ruotsissa vastaava laki on jo voimassa

Esimerkiksi muualla Euroopassa raiskaus määritellään jo monessa maassa sukupuoliyhteyteen suostumisen perusteella. Ruotsissa suostumusperusteinen raiskausmääritelmä tuli voimaan heinäkuussa.

”Ruotsin lehdistössä on viime aikoina kiitelty paljon lakiuudistusta. Erityisesti uhrien asema on parantunut ja kynnys ilmoittaa raiskauksesta on madaltunut”, Zidan kertoo.

Raiskaus määritellään suostumuksen perusteella myös Islannissa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Saksassa, Belgiassa, Kyproksella ja Luxemburgissa.

Voit allekirjoittaa Suostumus2018-kansalaisaloitteen kansalaisaloitepalvelussa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko sinusta seksi ilman suostumusta raiskaus? Suostumus2018-kansalaisaloite keräsi lopulta tarvittavan määrän allekirjoituksia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.