Jäniksistä

 

Tähän vuoden aikaan on meillä tilaisuus saada ravitsevaa, helposti sulavaa ja maukasta ruokaa jäniksestä, kunhan tämä huolellisesti valmistetaan.

Jos jänistä ei aiota myytäväksi, on hyvä, että metsästäjä heti ammuttuaan jäniksen aukaisee sen vatsasta ja antaa veren valua siitä tarkkaan pois. Sen jälkeen pannaan jänis riippumaan 3–6 päiväksi (riippuen vuodenajasta), jotta se paistettaessa tulee mureammaksi.

Jos taas, kuten tapahtuu kaupunkilaisoloissa, ostamme jäniksen, on valittava sellainen, joka nyljettynä painaa noin 2–3 kg, sillä jos jänis on paljoa suurempi, niin on se samalla jo vanhempi, jolloin liha on karkeasyistä ja sitkeätä. Kaupan on kahta lajia jänistä, jotka parhaiten erottaa väristä, toinen näistä on talvella lumivalkoinen ja toinen talvellakin väriltään harmaa. Viimeksi mainittu on lihavampi ja muutenkin maukkaampi.

Ostaessa jänistä on katsottava, että jäniksessä on selvä ampumahaava. On nim. kaupan paljon sellaisia jäniksiä, jotka on paulalla pyydystetty ja joihin on siis veri jäänyt lihaan, joka sen johdosta on väriltään tummaa ja maultaan karvasta. hyvä on myös tutkia jäniksen ikää; nuorella jäniksellä on korvien välissä nahka poimuissa. Korvat repeilevät helposti ja sääriluut taittuvat niitä taivutettaessa. Hiljattain kuolleen jäniksen silmät ovat kirkkaat eivätkä sisäänpainuneet.

Teksti:Aino Artukka Kotiliesi 2/1923

Keskustelu

meillä harrastetaan metsästystä ja kohta alkaa se pupun metsästys ja toivottavasti saadaan herkutella….
pilkon pupun ja irroitan lihan teen siitä jauhelihaa ja murekkeen…nam…..

Kommentoi juttua: Jäniksistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X