Ihmiset

Mökkitutkija Jarno Valkonen: ”On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä mökki voi meille opettaa”

Lapin yliopiston professori Jarno Valkonen kannustaa kaikkia edes kokeilemaan mökkielämää. Mökillä voi opetella unohtuneita taitoja ja tajuta, että on olemassa vaihtoehtoisia tapoja elää.

”Ryhdyin tutkimaan mökkeilyä, koska minua kiinnostaa, miten asumismuoto vaikuttaa ihmisen ympäristösuhteeseen. Ilmastokriisin aikana ihmisten pitäisi löytää yhteys luontoon, ja mietin, millaisia kipuiluja siihen voi liittyä.

Itselläni on ollut mökki Inarinjärvellä 14 vuotta, ja se on minulle tosi tärkeä paikka. Kirjaani Mökin ­kanssa ajattelu varten ryhdyin pohtimaan tarkemmin, mitä kaikkea mökillä teen, jotta siellä asuminen on mahdollista. Kirjassa peilaan mökkeilyä niin sanottuun tavalliseen asumiseen: mitä samaa ja mitä erilaista niissä on.

Käyn mökillä vähintään kerran kuukaudessa, mutta koska sinne on matkaa 350 kilometriä, olen siellä useita viikkoja kerrallaan. Mökkimme on perusmökki, johon ei tule juoksevaa vettä. Sähköä saamme aurinkopaneeleilla, ja pihalla seisoo ulkohuussi.

Työleiri on lopulta hyvä asia

Mökistä puhutaan usein joko rentoutumisen paikkana tai työleirinä. Minusta työleiri on lopulta hyvä asia. Mökillähän suurin osa ajasta kuluu asumisen kannalta olennaisten asioiden toimittamiseen, eikä silloin ehdi murehtia liikaa maailman murheita kuten kaupungissa, jossa kaikki on valmiina.

Fyysisiä töitä tekemällä näkee heti kätensä jäljet. Mökillä pitää olla myös suunnitelmallinen, koska esimerkiksi polttopuita tehdään pitkäksi ajaksi. Silloin ihminen kokee, että voi itse vaikuttaa, miten asiat menevät.

Mökillä voi oppia taitoja, jotka ovat unohtuneet kaupunkimaisen asumisen lisäännyttyä, mutta joita elämisessä yhä tarvitaan. Nekin, joille mökkeily ei ole tuttua, kannattaisi altistaa itsensä sille, koska mökillä voi parhaassa tapauksessa tajuta, että on vaihtoehtoisia ­tapoja elää tässä maailmassa.

Kun rakensin aurinkosähköjärjestelmän, huomasin, että pystyy rakentamaan melko viihtyisät olot, kun ­näkee hieman vaivaa. Koska kyseessä on kuitenkin eri asia kuin töpseli seinään -sähkö, on mietittävä tarkemmin, mihin sitä sähköä käyttää, jotta sitä riittää.

Lue myös: Miksi mökillä taannutaan perinteisiin sukupuolirooleihin?

Mökki Inarinjärven rannalla on professori Jarno Valkoselle hyvin tärkeä paikka. Kuva: Jouni Porsanger

Pitää opetella, miten mökki itsestään meille kertoo

Että mitäkö mökin kanssa ajattelu on? Voihan sitä sanoa, ettei mökin kanssa voi ajatella, koska mökki ei ajattele. Kysymys on siitä, että mökin kanssa pitää tehdä tiettyjä asioita niin, että siellä viihtyminen on mahdollista. Pitää opetella, miten mökki toimii ja mitä se itsestään meille kertoo.

Mökin kanssa ajattelua on vaikkapa se, kun aamu­yöllä herään kylmyyteen. Kylmyys kertoo minulle, ­että ­ulkona on talvinen pakkassää. Aiempien kokemusteni perusteella voin jopa päätellä, kuinka paljon pakkasta ulkona on. Sitten nousen ylös sytyttämään tulen kamiinaan ja palaan takaisin peiton alle odottelemaan mökin lämpenemistä.

Jarno Valkonen sanoo, että kullakin mökillä on omat käyttöohjeensa. Hän on kirjoittanut kirjan Mökin kanssa ajattelu (Vastapaino). Kuva: Jouni Porsanger
Jarno Valkonen sanoo, että kullakin mökillä on omat käyttöohjeensa. Hän on kirjoittanut kirjan Mökin kanssa ajattelu (Vastapaino). Kuva: Jouni Porsanger

Kullakin mökillä on omat käyttöohjeensa, sillä jokai­nen mökki on omanlaisensa asuttava. Enkä puhu nyt kakkosasunnoista, joita en laske mökeiksi. Omistajat usein kirjoittavat toisille mökin käyttäjille ­ohjeita, ­jotta tulija saa osviittaa, miten hommat pitää tehdä. ­Eihän taval­lista asuntoa vuokrattaessa tarvitse kertoa että ­vesi tulee hanasta ja lämpö patterista.

Usein vuokramökkien ja autiotupien vieraskirjoissa moitiskellaan, jos ohjeissa ei ole kunnolla kerrottu, miten asiat toimivat.

Isoimpia juttuja on ollut tajuta, ­että mökillä voi vain olla

Ajattelen, että mökille menon hiilidioksidipäästöjen miettimistä tärkeämpää on se, mitä mökki opettaa ihmi­sen paikasta maailmassa: omasta roolista ja vastuista suhteessa luontoon. Kaikki ne yhteiskunnat, joilla on toinen jalka perinteisissä asioissa ja toinen jalka huippu­teknisissä asioissa, ovat hyvin selviäviä yhteiskuntia.

Kaupungissa elämä keskittyy seinien sisälle, ­mutta mökillä niiden ulkopuolelle. Luonnonympäristö hallitsee maisemaa. ja sillä on rauhoittava vaikutus.

Itse otan mökille mennessä valokuvan aina samasta kohtaa teras­silta. Voin istua siinä tunteja Inarinjärvelle katsellen, ­enkä tee mitään. Isoimpia juttuja on ollut tajuta, ­että mökillä voi vain olla ja ihmetellä.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mökkitutkija Jarno Valkonen: ”On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä mökki voi meille opettaa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.