Ihmiset

Jenni Haukio ammatinvalinnasta: "Vaatii erityistä uskallusta rohjeta seurata unelmiaan"

”Ei kutsumuksen mukaan satu jokaiselle työt”, kuuluvat sanat legendaarisen lauluntekijän Juha Vainion rakastetussa kappaleessa Albatrossi.

Kun kesäkuun alussa kymmenet tuhannet nuoret joko painavat päähänsä valkolakin tai päättävät peruskoulun, toivoisi jokaiselle heistä viisautta valita oikein.

Lue myös: Uusi ammatti aikuisiässä? Näistä vinkeistä saat apua, kun harkitset ammatinvaihtoa

Nuoruudessa tehdyillä ratkaisuilla voi olla kauaskantoisia, jopa elämänmittaisia seurauksia. Ihmiset tekevät toki yhä useampia työuria ja uudelleenkouluttautuvat, vaihtaen ammatillisen polkunsa suuntaa joskus radikaalistikin.

Kaikki tämä on mahdollista, mutta silti monet jo varttuneet selittävät uravalintojaan nimenomaan niillä päätöksillä, joita tuli tehtyä, kun oli nuorena aika miettiä, mikä minusta isona tulisi.

Sattuman merkitys voi olla hämmentävän suuri – tuli esimerkiksi saatua jokin kesätyöpaikka, joka herätti kiinnostuksen tiettyyn ammattiin, jota ei ollut aiemmin osannut itselle edes ajatella.

Vainion säkeet kutsumuksesta viittaavat siihen tosiasiaan, että ammattihaaveet eivät aina syystä tai toisesta toteudu, vaikka niiden takana olisi kuinka palava intohimo jollekin tietylle alalle.

Opiskelupaikan saaminen ei aina onnistu, toisinaan taustalla on taloudellisia pulmia, joskus yksinkertaisesti rohkeuden puutetta. Vaatii erityistä uskallusta, itsetuntoa ja luottamusta rohjeta seurata unelmiaan ja ponnistella niiden saavuttamiseksi.

Sinä olet arvokas ja hyvä, sinä osaat ja onnistut.

Unelmat kun eivät yleensä kytkeydy niihin arkipäiväisiin tekemisiin, joista on helppo ja vaivaton suoriutua. Unelmia paremminkin tavoitellaan niin sanotulla epämukavuusalueella. Unelman saavuttamiseksi on usein ylitettävä itsensä, löydettävä itsestään ennen koettelemattomia voimavaroja.

Läheisten tuki tai sen puute voivat erityisesti nuorille olla aivan ratkaisevassa roolissa tulevaisuuden suunnan kannalta. Siksi meidän aikuisten tulee käyttää jokainen mahdollisuus nuortemme kannustamiseen ja heidän itsetuntonsa vahvistamiseen.

Sinä olet arvokas ja hyvä, sinä osaat ja onnistut – sen erityisempiä sanoja ei tarvita, kun kohtaa nuoren, joka epäröi pyrkiä kohti unelmaansa.

Elämän keväästä tulee itselleni ensimmäisenä mieleen nimenomaan se aika, kun lukion jälkeen olin vapaa pyrkimään opiskelemaan juuri sitä, minne oma kutsumus osoitti.

En ole päivääkään katunut päätöstäni pyrkiä vuonna 1997 Turun yliopistoon lukemaan valtio-oppia, josta neljä vuotta myöhemmin valmistuin maisteriksi, jälleen uuteen elämän kevääseen suuntautuen.

Lue myös: Miten työelämässä jaksamista voi parantaa?

Uusiutumisen, kasvun ja tulevaisuudenuskon aika ei kuulu pelkästään nuorille vaan yhtä hyvin kaikenikäisille. Uuden elämän voi aloittaa milloin tahansa, vaikka työuran jo päätyttyä. Koskaan ei ole liian myöhäistä pyrkiä tavoittelemaan unelmiaan. Tai jos vanhat unelmat ovat karanneet saavuttamattomiin, voi aina synnyttää uusia.

Kevättä rinnassa merkitsee juuri sitä tunnetta, kun kokee kaiken olevan vielä edessäpäin ja mahdollista, kun tuntee käyvänsä kohti jotain uutta. Nautitaan siitä tänään, täysin sydämin, ennakkoluuloitta ja menneitä murehtimatta!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jenni Haukio ammatinvalinnasta: "Vaatii erityistä uskallusta rohjeta seurata unelmiaan"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.