Jenni Haukio hurmaantui joulu-uutuudesta, tonttuovesta: ”Traditioiden vaaliminen ei poissulje parhaista uutuuksista innostumista”

”hyasinttien tuoksuessa aika ottaa kiinteän olomuodon, odotus venyy kuin riippumatto kahden puun välissä…”

Nämä lauseet ovat ote noin 20-vuotiaana kirjoittamastani, esikoiskokoelmassani julkaistusta runosta, jossa ei suinkaan odoteta joulupukkia, vaikka hyasinttien tuoksu joulun aikaan viittaakin.

Vaikka runon hyasintti paremminkin symbolisoi tiettyä elämänvaihetta ja tulevaisuuden odotusta, tulevat kyseiset säkeet silti vuosittain mieleeni jossain vaiheessa joulukuuta. Iän karttuessa odotus saa toisenlaisia kohteita – uudenvuoden lähestyessä mieleen nousevat toiveet tulevalle vuodelle. Joulun rauhasta nauttiessa jokaisen mieleen virittyy jonkin odotus – haaveilla on tilaa kasvaa, toiveilla kehittyä.

Kukat kuuluvat jouluun yhtä olennaisesti kuin koristeet, olisi vaikea kuvitella joulutunnelmaa ilman eläviä kukkia.

Joulutähti, amaryllis, tulppaani ja hyasintti lienevät edelleen suomalaisten eniten suosimia joulukukkia, mutta niiden rinnalle nousee myös uusia trendejä ja tulokkaita.

Itselleni oli yllätys lukea neilikasta eräänä tämän joulun uutuutena. Itse en olisi keksinyt neilikoita joulukotiin hankkia, vaan miksikäs ei. Uutuudet virkistävät ja tuovat vaihtelua, jos sellaista kaipaa.

Itse kaipaan joululta ensisijaisesti pysyvyyttä, perinteitä ja jatkuvuutta. Edustan sitä tyyppiä joulukoristelijaa, joka yleensä haluaa kaiken olevan juuri samoin kuin aina ennenkin. Haluan nähdä samat koristeet samoilla paikoilla vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Kysymys ei ole ideaköyhyydestä eikä mukavuudenhalusta vaan jostain paljon syvällisemmästä.

Kun koristelemalla ja sisustamalla luo ympärilleen kotinsa joulumaiseman, vie tuo tuttu maisema yksityiskohtineen samalla jonnekin kauas. Menneisyyteen, lapsuuden jouluihin ja niiden satumaiseen tunnelmaan. Samalla lähemmäs tulevat myös edesmenneet rakkaat, ajatuksissa ja sydämessä. Jouluperinteiden kunnioittamisen taustalla voi vaikuttaa myös menneitä sukupolvia kohtaan tunnettu kaipaus.

Me perinnejouluihmiset olemme usein niitä, jotka myös helposti innostuvat oikeastaan mistä tahansa jouluun liittyvästä. Traditioiden vaaliminen ei poissulje parhaista uutuuksista innostumista. Esimerkiksi tämän joulun suuri hitti, tonttuovi, on jokaisen jouluihmisen ehdottomalla hankintalistalla. Tonttuovessa kiteytyy joulun ainutlaatuinen taianomaisuus: mielikuvituksen, unelmien ja tarinoiden hurma.

Tonttuovi, aivan kuten hyasinttikin, voi olla myös jonkin aineellista olomuotoaan suuremman asian symboli. Ovista tullaan ja lähdetään, joskus ne avautuvat ensi kertaa, toisinaan sulkeutuvat lopullisesti. Jos on joulumieltä, on yleensä myös uskallusta heittäytyä mielikuvituksen maailmaan, rohkeutta kokea suuria tunteita ja antautua tunnelmoimaan.

Leikkihenkisyys ja lapsenmielisyys eivät ole vain lasten etuoikeuksia vaan sallittuja meille kaikille. Kun toivottaa tontun tervetulleeksi pikkuruisesta ovesta, sallii samalla joulumielen levitä koko kotiin ja kaikkiin sen jäseniin.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jenni Haukio hurmaantui joulu-uutuudesta, tonttuovesta: ”Traditioiden vaaliminen ei poissulje parhaista uutuuksista innostumista”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X