Ihmiset

Jenni Haukio: "Elämässä ei koskaan voi olla liikaa juhlia"

Elämässä ei koskaan voi olla liikaa juhlia, tavataan sanoa. Siksi suurten merkkipäivien viettoa yleensä valmistellaan viikkojen tai jopa kuukausien ajan. Elämän ensimmäinen suuri juhla on useimmille kaste, sitten päästään ripiltä ja kolmantena koittavat ylioppilas- tai valmistumisjuhlat. Vuosittaiset syntymäpäivät toki vietetään säännöllisesti, ainakin lapsiperheissä.

Juhlien järjestäminen on oma taiteenlajinsa, joka koettelee kukkaroa, hermoja, luovuutta ja viitseliäisyyttä sekä syö aikaa. Hyvät juhlat eivät synny hetkessä, niitä pitää suunnitella huolella ja ajatuksella.

Hyvät juhlat eivät synny hetkessä, niitä pitää suunnitella huolella ja ajatuksella.

Tärkeintä olisi muistaa, miksi ja ketä milloinkin juhlitaan, ja lähteä järjestelyihin kyseisen teeman ja henkilön ehdoilla. Vaikka esimerkiksi oman lapsen ripille pääsy on ainutkertainen tapahtuma vanhemman elämässä, ei tämän omien mieltymysten tulisi liiaksi ohjailla juhlapäivän suunnittelua

Pitäisi malttaa kysyä itse juhlakalulta, kuinka tämä haluaa erityistä päiväänsä vietettävän.

Vanhemmilla juhlan käytännön järjestelijöinä on toki tietty vastuu toteutuksesta, mutta heidän ei pitäisi ainakaan liiallisuuksiin asti jyrätä omilla ideoillaan.

Lue myös: 5 kysymystä: Ethän utele näitä asioita sukujuhlissa?

Vaikka äiti ehkä rakastaakin oopperaa, ei poika välttämättä halua juhlansa taustamusiikiksi Aidaa sen paremmin kuin Toscaakaan. Vaikka isällä ehkä ovatkin maailman mukavimmat työkaverit, ei näillä välttämättä sittenkään ole erityistä roolia ripille pääsijän tai ylioppilaan elämässä.

Toisaalta voi olla, ettei teinin mahdollisista yksisanaisista murahduksista vastauksina juhlavalmisteluja koskeviin kysymyksiin aina ota selvää. Jotta kemut ylipäätään saadaan pystyyn, on vain tehtävä päätöksiä.

Kun vieras astuu sisään juhlakotiin, hän päätyy välittömästi eräänlaisen hyväntahtoisen paapomisen ja holhouksen kohteeksi. Vieras voi ikään kuin taantua lapseksi, luovuttaa vastuun jollekulle muulle.

Tervetuloa – takit ja kengät voi jättää tähän. Haluaisitko juotavaa? Naistenhuone on tuolla oikealla. Pyydäthän, jos tarvitset jotain. Laskethan kahvikuppisi tuohon sivupöydälle. Kaataisinko lisää maitoa? Unohditko ottaa servietin, pieni hetki, käyn hakemassa.

Pippaloiden isännän rooli on usein taukoamatonta palvelua, jota on edeltänyt vieraiden ovikellon soittoon asti jatkunut kiivas siivoaminen. Juhlan järjestäjältä vaaditaan moninaisia taitoja. On osattava kokata, siivota, sisustaa, ohjelmoida ja luoda tunnelmaa.

Lue myös: Onnittele syntymäpäiväsankaria runolla – löydä sopiva värssy niin 5 kuin 50 vuotta täyttäneelle!

Ennen kaikkea on huomioitava jokainen vieras yksilöllisesti. Jos vieras ehtii poistua ennen kuin isäntien kanssa on vaihdettu sanaakaan, on jotain mennyt jossain määrin pieleen.

Tämä saattaa joskus olla seurauksena, jos vieraslista on ylikuormittunut. On kutsuttu niin paljon porukkaa, ettei kaikkia ehditty edes nähdä. Mitä, olivatko Niemisetkin täällä?

Parhaat juhlat ovat sellaiset, joissa vieraat viihtyvät pitkään, tavataan sanoa. Pitää paikkansa!

Kun kaikilla on hauskaa, aika kuluu yleensä kuin siivillä. Siksi erityisen juhlan jokaisesta hetkestä kannattaa yrittää muistaa myös nauttia. Siihen myös isännillä on ehdoton oikeus!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jenni Haukio: "Elämässä ei koskaan voi olla liikaa juhlia"

Mirkku

Juhlat ovat kivoja, jos on voimia ja taloudellisia edellytyksiä niitä järjestää. Itse olen kiitollinen, ettei minulta enää edellytetä juhlien järjestämistä. Muistan miten paljon pelkäsin perhejuhlia jo etukäteen, kun ei olisi ollut varoja, tiloja, halukkaita vieraita eikä voimia. Arki oli minulle juhlaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.