Ihmiset

Jenni Haukio Seurassa: Yksi hetki tuntui erityisen raskaalta presidentin puolisona

Jenni Haukio pohtii uudessa Seurassaan rooliaan presidentin puolisona ja ensi vuonna pidettävien vaalien jälkeistä aikaa, jolloin hänen edustusroolinsa presidentin puolisona päättyy.

Presidentin puolison roolia ei ole määritelty virallisesti. Harva ihminen tietää, että puolison ei ole pakko hyväksyä julkista roolia. Uudessa Seurassa tohtori Jenni Haukio kertoo, että presidentin puolison rooli on ollut kunniatehtävä, josta hänelle ei tullut mieleenkään kieltäytyä. Hänen piti rakentaa toimenkuva itse, sillä ohjekirjaa tehtävään ei ole.

”Olemme tottuneet näkemään puolison presidentin rinnalla, mutta se ei ole itsestäänselvyys. On täysin mahdollista, että ensi keväänä Suomessa on presidentti, jonka puoliso ei osallistu instituution toimintaan millään tavoin”, Jenni Haukio sanoo Seurassa.

Vuosien aikana Jenni Haukio on kirjoittanut omat puheensa ja tervehdyksensä. Hän on selvittänyt itse järjestäjien toiveet, tilaisuuksien taustat sekä muiden puhujien näkökulmat.

Hän lukee tekstiään etukäteen ääneen ja näin paneutuu myös kuulijan rooliin. Esiintymiset ovat vähintään kolmen työpäivän tulosta.

Jenni Haukio sanoo, että puoliso Sauli Niinistön merkitys hänen tukijanaan on ollut suuri.

”Hän on ollut rohkaiseva ja kannustava. Olen saanut rakentaa roolini itsenäisesti. Se on ollut puolisoltani luottamuksen osoitus, josta olen hyvin kiitollinen.”

Yksi hetki on tuntunut Jenni Haukiosta erityisen vaikealta

Yksi työn raskaimmista puolista on ollut jatkuvan seurannan alla oleminen. Jenni Haukio ja Sauli Niinistö ovat ensimmäinen Suomen presidenttipari, joka on saanut lapsen toimikaudellaan. Aaro Veli Väinämö Niinistö syntyi 2. helmikuuta 2018.

Jenni Haukio kertoo Seurassa ymmärtävänsä poikkeuksellisen kiinnostuksen raskauttaan kohtaan.

”On ymmärrettävää, että politiikkaan lähtevän henkilön persoonasta ja joistain yksityiselämänkin ulottuvuuksista halutaan tietää. Minä olen kuitenkin tehtävässäni puolisoni, en oman työni takia”, Jenni Haukio pohtii Seurassa.

Silti Jenni Haukion oli vaikea suhtautua siihen, että julkisuus ulottui myös synnytyssairaalaan. Naistenklinikalla hän joutui viettämään aikaa huoneessaan poistumatta sieltä kertaakaan. Kahvitilassa odottivat median edustajat, joita hän ei halunnut kohdata siinä tilanteessa.

”Olin synnytyssairaalassa siviilihenkilönä, en hetkeäkään presidentin puolisona. Äitiys on yksi ihmisen yksityisimmistä ja henkilökohtaisimmista rooleista. Koin sen ensimmäistä kertaa, joten jännitystä oli joka tapauksessa riittämiin”, Jenni Haukio Sanoo Seurassa

Presidenttipari ei saanut poistua synnytyssairaalasta yksityisesti, vaikka he olivat esittäneet julkisesti asiasta toiveen. 

Mitä Jenni Haukio tekee seuraavaksi? 

Seuran jutussa Jenni Haukio pohtii myös, mihin tulevaisuus hänet vie. Ensi keväänä Suomeen valitaan uusi presidentti, ja myös Haukion edustusrooli presidentin puolisona päättyy. 

On hyvin todennäköistä, että seuraava rooli löytyy esimerkiksi kirjallisuuden, kulttuurin ja taiteiden tai politiikan parista.

”Politiikan saralla on monenlaisia tehtäviä. Kaikki eivät ole vaaleissa ehdolla, mutta en sulje pois mahdollisuutta ehdolle asettumisesta joskus tulevaisuudessa. Olen avoin erilaisille mahdollisuuksille”, Jenni Haukio pohtii Seurassa

Lue myös Seuran juttu: Tohtori Jenni Haukio loi itse toimenkuvansa – Presidentin puolison tehtävästä hän on suoriutunut toiveidensa mukaisesti: ”En tekisi mitään toisin”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jenni Haukio Seurassa: Yksi hetki tuntui erityisen raskaalta presidentin puolisona

Sinun täytyy kommentoidaksesi.