Jenni Haukio: ”Uskon kasvisruoan suosion tulleen jäädäkseen”

Kasvisruoan suosio on viime aikoina kasvanut lähes räjähdysmäisesti. Nyhtökaura, härkäpapu, mifu ja lukuisat muut uudet tuotteet katoavat kauppojen hyllyiltä sitä tahtia, että kaikki kiinnostuneet eivät ole vieläkään päässeet kokeilemaan niitä.

Ilmiön taustalla vaikuttavat syyt ovat moninaiset, mutta asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos, kasvisruokavalion terveyshyödyt ja eläinten oikeudet ovat ”uuskasvissyöjien” keskeisiä vaikuttimia.

Ruoka on elimellinen osa päivittäistä arkeamme ja laajemmassa mittakaavassa koko kulttuuriamme. Jos ihminen on tottunut syömään vain tietynlaisia ruokia, hänelle voi olla valtavan suuri elämänmuutos muuttaa tottumuksiaan tai jopa luopua kokonaan joistain aineksista.

Ruoka on myös sosiaalisten suhteiden sidosainetta. Mummon perinnepatojen äärellä ei välttämättä tohdita kieltäytyä, koska ruoka on laitettu rakkaudella. Siitä kieltäytyminen olisi epäkohteliasta.

Rutiinit ovat väkeviä voimia, ne ohjaavat ajatteluamme ja toimintaamme tietyille samoille urille, joita kenties kulutamme läpi elämän hyppäämättä koskaan ”sivuraiteelle”.

Tähän arkijunan tasaisen varmaan puksutukseen turtuu, ja pienetkin muutokset voivat tuntua rasitteilta tai ainakin epämukavuusalueelle joutumisilta. Tapojensa syitä ja perusteita ei välttämättä koskaan tule ajatelleeksi saati kyseenalaistaneeksi. Sitä vain tekee, kuten on aina tehnyt.

Vaikka ruokatrendit tulevat ja menevät ja niitä seurataan myös silkasta vaihtelunhalusta, pysyvämmän muutoksen taustalla vaikuttaa usein elämäntilanteeseen, kuten terveydentilaan tai yleiseen arvomaailmaan, liittyvä havahtuminen. Joillekin se voi olla sairaus, joka pakottaa erityisruokavalioon, toiselle vaikkapa tieto siitä, millaisissa olosuhteissa niin sanottu ”tuotantoeläin” keskimäärin elämänsä viettää: mitä sen ainutkertainen elämä pitää tai ei pidä sisällään suhteessa eläimen lajityypillisiin tarpeisiin tai ylipäätään käsityksiin hyvän elämän edellytyksistä mille tahansa elävälle olennolle.

Uskon kasvisruoan suosion tulleen jäädäkseen. Kun symbolinen silmien avautuminen on kerran tapahtunut, ei paluuta entiseen enää ole.

Tieto lisää tuskaa, mutta avaa myös polkuja pysyville elämänmuutoksille. Ihmisellä on luontainen kyky asettua toisen asemaan, myötäelää ja pyrkiä poistamaan kärsimystä. Haluamme hyvää itsellemme ja läheisillemme sekä eläimille ja ympäristölle. Haluamme olla eettisiä, tiedostavia ja hyviä myös ruokavalinnoissamme.

Itselleni kotimaisten vaihtoehtojen suosiminen on eräs tärkeimmistä arvoista. Vaikka omiin valintoihin ruokakaupan hyllyjen välissä ei liittyisikään minkäänlaisia syvällisempiä eettisiä pohdintoja, arjen käytännöllisyyttä ja helppoutta arvostaa jokainen kuluttaja.

Kun uudet kasvistuotteet nyt vyöryvät tarjolle, päivittäisiin ruokapähkäilyihin tulee kokonaan uudenlaista valinnan- ja vaihtelunvaraa. Ruoka on paljon muutakin kuin ne iänikuiset kaksi tai kolme perusraaka-ainetta, joita olemme tottuneet käyttämään.

Avainsanat

Keskustelu

Valio Mifu ei ole tehty kasviksista. Se on tehty Lehmän rintamoidosta. Lehmät joutuvat kokemaan paljon kärsimystä sen takia, että ihmiset juovat vieraan lajin rintamaitoa, eli lehmän rintamaitoa.
Raiskausta, lapsen kidnappausta vuodesta toiseen.

Kiinni sidottuna suurimman osan vuodesta ja samassa kierteessä koko elämänsä. Kärsimystä 4 vuotta ja kuolema.

Hienoa että yhä useampi ihminen valitsee kasvipohjaisen, kärsimys-vapaan tuotteen.

Kommentoi juttua: Jenni Haukio: ”Uskon kasvisruoan suosion tulleen jäädäkseen”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X