Kulttuuri

Rakastatko dekkareita? Toimitus vinkkaa 7 kirjaa, joista jokainen mysteerien ystävä löytää suosikkinsa

Mustasukkaisten tekemiä murhia, kaapattuja lentokoneita, kadonneita veljiä… Listasimme parhaat dekkarivinkit!

Mikä sopisi paremmin pimenevään syysiltaan kuin hyytävä rikosromaani? Jännityksen vastapainoksi monista dekkareista onneksi löytyy myös kiinnostavia ihmissuhdekoukeroita ja hersyvää huumoria. Ota talteen Kotilieden toimituksen dekkarivinkit!

1. Arvaatko kuka sen teki?

Lucy Foley: Kutsuvieraat, suom. Satu Leveelahti (Otava)

Lucy Foley: Kutsuvieraat

Agatha Christie sen jo tiesi: suljetun ­tilan murhamysteerit ovat herkullisia. Lukijaa kutkuttaa arvailla, kuka rajatusta poru­kasta tappoi kenet, miten ja miksi.

Lucy Foleyn ­tarinassa ollaan hääjuhlissa pienellä saarella Irlannin rannikolla. Myrsky nousee ja kuo­huja riittää muuallakin kuin laseissa ja laineilla. Omaa tarinaansa avaavat morsian, tämän sisko, hääsuunnittelija, bestman ja morsiamen ystävän vaimo.

Pinta on siloteltua ja koreaa kuin hääkakku, mutta syvällä kihisee vanhoja kaunoja. Pikkuhiljaa lukija alkaa niitä linkittämään. Syyllisen ja syyn etsintä viihdyttää, itse keksin ne vähän ennen paljastusta. ­– Mia Kuntsi

Lue myös: Nämä kirjat nostavat tunteet pintaan! Listasimme 11 vavahduttavaa lukuvinkkiä

2. Matka kaapatussa lentokoneessa

Clare Mackintosh: Panttivanki, suom. Marja Luoma (Gummerus)

Clare Mackintosh: Panttivanki

Lentoemäntänä työskentelevä Mina on päässyt mukaan historian ensimmäiselle välilaskuttomalle lennolle Lontoosta Australiaan. Ilmassa hän saa viestin: jos et auta koneen kaappaamisessa, pieni tyttäresi kuolee. Pelastaako yksi, se rakkain, vai satoja?

Laskeutumiseen on aikaa kymmenen tuntia, eikä kukaan koneessa tiedä, ketkä kaikki matkustajista ovat kaappaajia. Entä miten tähän kaikkeen liittyy Minan rikkoutunut avioliitto? Henkilöhahmot ovat hieman yksiulotteisia, mutta juoni vetää. Keskivertoa parempaa viihdettä. – Mirka Heinonen

3. Oh dear, kuningatarko sen ratkaisi?

S. J. Bennett: Windsorin solmu, suom. Kaisa Haatanen (WSOY)

S. J. Bennett: Windsorin solmu

Kuvitellaan että ollaan Windsorin linnassa, illalliskutsuilla, joissa kristallit kimmeltävät ja helmet hohtavat. Aamulla yksi vie­raista löytyy murhattuna. Asia on poliittisesti ja, krhm, muutenkin arkaluontoinen.

­Poliisi kohdistaa haukankatseensa henkilökuntaan, mikä loukkaa heidän pomoaan. Niinpä kuningatar Elisabet ryhtyy itse selvittämään tapahtunutta, vaivihkaa toki.

Juoni on köykäinen eikä henkilöistä saa otetta – ­paitsi kuningattaresta. Hän on kaikkea muuta kuin se modernista maailmasta mitään tietämätön vanhus, jona häneen moni suhtautuu. ­– Mia Kuntsi

Lue myös Seura.fi: Seura tapasi ruotsalaisen suosikkidekkaristi Camilla Greben: ”Kauhuelokuvat tai rikossarjat eivät pelota minua lainkaan – tosielämä on paljon pelottavampaa”

4. Mysteerivauva ja muut saaren naiset

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä, suom. Helene Bützow (WSOY)

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä

Australialainen Liane Moriarty taitaa vetävän viihteen, jonka pääosissa ovat kiinnostavat naiset ja ovelat käänteet. Huumorikin saa kukkia.

Nyt ollaan saarella, joka elää mysteeristään: turistit saapuvat yhä taloon, jonne oudosti kadonneet vanhemmat hylkäsivät aikaa sitten pienen vauvansa. Vauva on nyt vanha nainen, joka paistattelee mysteerimaineellaan.

Saareen muuttanut Sophie tulee kuitenkin sekoittamaan jämähtäneitä asetelmia. Eräs roikkuu katastrofin reunalla, joku odottaa yhtä oikeaa, tai kahtakin. Kepeää, vaan ei hampaatonta. – Mia Kuntsi

5. Suomalainen kokki Japanissa

Heikki Valkama: Yakuzan kosto (Tammi)

Heikki Valkama: Yakuzan kosto

Toimittaja-kirjailija Heikki Valkama alkaa päästä vauhtiin neljännessä Riku Mäki -dekkarissaan. Nyt Japaniin muuttanut suomalaiskokki joutuu keskelle paikallisen mafian eli yakuzan veristä välienselvittelyä.

Japanilaisen elämäntavan ja historian yksityiskohdat istuvat toiminnan oheen sarjan aiempia kirjoja sulavammin, ruokakulttuuria unohtamatta: Tokioon ravintolan perustanut Riku Mäki perehtyy Japanin ruokasesonkeihin, joita on peräti 74. Valkama todella tuntee japanilaisen kulttuurin, sillä hän on asunut Japanissa lapsuutensa ja nuoruutensa. – Mirka Heinonen 

6. Moderni Neiti Etsivä

Elina Backman: Kun jäljet katoavat (Otava)

Elina Backman: Kun jäljet katoavat

Saanan työkaverin veli on kadonnut jäljettömiin. Saana ryhtyy auttamaan veljen etsinnöissä ja tekee siitä true crime -podcastia. Samaan aikaan Saanan poliisipoikakaveri Jan saa tutkittavakseen mystisen kuolemantapauksen, joka näyttää liittyvän veljen katoamiseen.

Elina Backman punoi taitavasti tihenevää vaaran tuntua esikoisessaan, sarjan ensimmäisessä kirjassa Kun kuningas kuolee. Hän onnistuu uhan luomisessa nytkin. Tarinassa tosin jää auki monta langanpäätä, mutta ehkä ne solmitaan sarjan kolmannessa osassa. – Sanna Puhto

7. Mihin mustasukkaisuus voi johtaa

Jo Nesbø: Mustasukkainen mies, suom. Pirkko Talvio-Jaatinen (Johnny Kniga)

Jo Nesbø: Mustasukkainen mies

Mustasukkaisuus syö ihmistä kuin tauti, luita ja ytimiä myöten. Se sumentaa järjen – ja joskus harvoin saa näkemään totuuden aiempaa kirkkaammin.

Jo Nesbø ratkaisee sydänsurut tappavan tehokkaasti, mutta norjalaiselle dekkarikirjailijalle asiat eivät koskaan ole aivan mustavalkoisia. Novellikokoelma kertoo seitsemästä murhasta, joiden motiivina on mustasukkaisuus. Tarinat maistuvat Nesbøn faneille, mutta aivan kylläiseksi ne eivät jätä täyspitkän dekkarin tapaan. – Mirka Heinonen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rakastatko dekkareita? Toimitus vinkkaa 7 kirjaa, joista jokainen mysteerien ystävä löytää suosikkinsa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.