Ihmiset

Karita Mattila totuttelee eron jälkeen uuteen elämäntilanteeseen: "Työ on ollut minulle siunaus"

Sopraano Karita Mattilalla on mennyt elämässä moni asia avioeron myötä uusiksi. Vaikka tunteet ovat kulkeneet vuoristorataa, laulaja on tehnyt lujasti töitä – ja valloittanut Twitterin.

Sopraano Karita Mattilan, 59, kaulalla kimaltaa kultainen alligaattori. Hän hankki riipuksen tammikuussa 2018 kotikulmiltaan Floridan Naplesista. Hän oli vaihdattamassa kultasepänliikkeessä kelloihinsa pattereita, kun hän huomasi korun vitriinissä.

Lue myös: Karita Mattila: ”Minua ajaa itsekritiikki”

Alligaattori edustaa Karitalle kotiseutua, jonka lammissa niitä ui.

Karita osti korun, koska hän tarvitsi piristystä elämäänsä. Viime talvena Karita ja hänen puolisonsa Tapio Kuneinen jättivät avioerohakemuksen. Kolmekymmentä vuotta kestänyt liitto päättyi yhteisestä sopimuksesta.

”Pitkästä liitosta erotaan vain todellisista syistä. Eromme ei ollut kuitenkaan riitainen”, Karita Mattila kertoi Kotiliedelle heinäkuussa Etelä-Ranskassa, Aix en Provencen pikkukaupungissa.

Erossa katosi arkiturva: ”Tunsin itseni ajopuuksi”

Eron myötä huippusopraano Mattilan arki mullistui.

”Avioero vaikuttaa kaikkeen. Sitä ei voi peittää, enkä haluakaan.”

Lue myös: Maailmalle muuttanut Karita Mattila: ”Menestyjät eivät mahdu Suomeen”

Hän rinnastaa eron hetkeen, kun parikymppisenä menettää lapsenuskonsa. Kotiopit eivät enää päde, ja arvomaailma menee uusiksi.

Erossa elämästä katosi arkinen turva, johon pitkässä liitossa tottui. Samoin harmonia. Varmuus. Ja manageri, sillä Tapio oli hoitanut niitä hommia.

”Arjen manageeraaminen tuli harteilleni, ja aluksi se pelotti.”

Karita tunsi itsensä ajopuuksi.

”Joku on sanonut, että jos on ajopuu, ei ole muuta kuin luottamus, että pysyy pinnalla.”

Karita Mattila
Karita Mattila tähditti heinäkuussa Mahagonny-oopperaa Ranskassa.

Usko pärjäämiseen palasi

Pikkuhiljaa Karita alkoi uskoa pärjäävänsä ja oppi hoitamaan asioita, joista puoliso oli vastannut. Työku­vioissa on apuna agentti.

Sopraanon työtahti on kova, ja hän sanoo, että uusien roolien opiskelu, liikkeellä olo ja esiintyminen ovat auttaneet pysymään pinnalla vaikeinakin hetkinä.

Kuluneena vuonna Karita on itkenyt usein. Tunteet ovat purkautuneet yksin ollessa, klassista musiikkia kuunnellessa.

Vaikka hän on viihtynyt aina myös yksin, avioeron jälkeen hän on tuntenut itsensä välillä yksinäiseksi.

”Vaikka tunteeni ovat menneet vuoristorataa, en ole voinut ryhtyä surkeilemaan kohtuuttomasti ja ajattelemaan, että uuteen elämäntilanteeseen tottuminen olisi ylivoimaista.”

Hän miettii hetken ja lisää:

”Olematta uskovainen sanon, että työ on minulle siunaus.”

Toinen iloa elämään tuonut asia on ollut Twitteriin liittyminen. Vuoden sisällä 7500 ihmistä ympäri maailmaa on ryhtynyt seuraamaan sopraanon elämänmakuisia päivityksiä.

Kuuntele Karitan koko haastattelu podcastina!

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Karita Mattila kertoo uudesta elämäntilanteestaan, tunteistaan, haaveistaan ja työstään. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 20/2019 (tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!) tai kuunnella sen jo nyt podcastina: 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karita Mattila totuttelee eron jälkeen uuteen elämäntilanteeseen: "Työ on ollut minulle siunaus"

Ella

Karitan julkisuuskuva on muuttunut edukseen. Ennen itsevarmuutta ja itsekeskeisyyttä uhkuva pelottavan täydellinen ihminen on astunut kuolevaisten joukkoon. Avoimuus, suoruus, haavoittuvaisia tekee hänestä kauniimman ja inhimillisen. Joitakin ihmisiä virheet kaunistaa.
Avioerossa päästetään irti ja jatketaan matkaa. Elämä ei pääty mutta se muuttuu. Teräs taipuu, sulaa ja muuttaa muotoaan. Pienenee oikeaan kokoonsa ja asettuu.

Häh?

Eiköhän Karita ole ollut ihan normaali ja mukava ihminen ennen eroakin.
En minä ainakaan ole osannut pelätä.

Irmeli

Kauniisti sanottu, ei tarvitse lisätä mitään.

Mirja

Seuran jutussa hämmensi kun Karitan iäksi oli mainittu 69-v. ! Hetken jopa uskoin- mikäpä siinä- nykyään moni nainen on hyvännäköinen vielä 70+. Karita Mattila on vahva nainen, hänellä on ollut rohkeutta ja hyvä itseluottamus . Hänen yltiöräväkkyytensä ja melko karski olemuksensa ärsyttää itseäni. Kovuus ja karskius kuuluu myös äänessään. Upea ja omistautuva taiteilija hän on, paljon saanut aikaan ja tuonut Suomelle kuuluisuutta. Miten suuri kiitos siitä menee Tapio Kuneiselle jäänee arvoitukseksi?

Agt

Karita Mattila on syntynyt vuonna 1960 eli tänä vuonna 60v. Ei 69v.

Apila77

Karita Mattila on kerrassaan upea taiteilija!! Mahtavaa, että hän maailmanmenestyksestä ja kiireistä huolimatta ehtii ja haluaa antaa panoksensa tänne Suomeenkin ja tulee tuomaroimaan 2020 järjestettävää Toivo Kuula -laulukilpailua https://www.alavus.fi/fi/toivo-kuula-laulukilpailu-2020

Kristina

„Aix-en-Provence“ pikku-kaupungissa, sanoi suomalainen … yli 150 tuhatta asukasta.

Liiton pituus

Myös lyhyestä liitosta erotaan todellisista syistä. Ei ainoastaan pitkästä liitosta, kuten tekstissä sanotaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.