Ihmiset

Katso video nykykoulun arjesta: lapset opiskelevat 100 hengen "avokonttorissa"

Kotiliesi vietti yhden päivän Vantaan Ylästön alakoulussa, missä liki sata nelosluokkalaista opiskelee samassa tilassa. Katso videolta, miltä nykykoulun arki näyttää!

Millaista on 2000-luvun koulussa?

Opitaanko siellä mitään, kun lapset eivät enää lue mitään, eivätkä tottele aikuisia? Kurin lisäksi ovat kadonneet pulpetit ja pian katoavat kirjat ja lopulta seinätkin.

Koulusta on tänä syksynä puhuttu mediassa otsat rypyssä ja huolestuneina. Syytä huoleen onkin. Maailman parhaan peruskoulun Pisa-tulokset laskevat, ja varsinkin poikien oppimistulokset ovat huonontuneet.

Heikosti pärjäävien oppilaiden määrä on lisääntynyt, eivätkä kaikki tosiaan opi enää edes lukemaan.

Lue myös: Uskoisitko, että koulussa on nykyisin tällaista?

Nelosluokkalaisten matematiikan taitoja mittaavasta kansainvälisestä Timms-testistä kantautuu myös huolestuttavia uutisia. Suomalaiset lapset pärjäävät maailmanmitassa edelleen hyvin, mutta Suomen lisäksi vain neljässä muussa maassa tulokset ovat heikentyneet.

Timms-koordinaattori Jouni Vettenranta Jyväskylän ylipistosta uskoo, että syitä on useita. Niitä tutkitaan parhaillaan.

”Etenkin niiden poikien osaaminen on heikentynyt , jotka saavat vähän tukea kotoa. Jostain syystä pojat kärsivät tästä tyttöjä enemmän”, hän sanoo.

Enää ei tarvitse istua hiljaa pulpetissa

Koulua ei tietenkään käydä kansainvälisiä testejä varten. Koulun kehittäjien mielestä koulun on pakko muuttua, koska maailmakin muuttuu.

Lasten on kasvettava työelämään, jossa sosiaaliset taidot ovat tärkeitä. Siksi niitä on harjoiteltava. Se ei taas onnistu hiljaa paikallaan istumalla.

Tätä korostavat myös uudet opetussuunnitelman perusteet, jotka säätelevät sitä, mitä ja miten suomalaislapsia koulussa opetetaan.

Kotiliesi kävi Vantaan Ylästön koulun neljännellä luokalla katsomassa, millaista on koulussa, jossa sata alakoululaista opiskelee samassa tilassa. Seinistä ei ole kokonaan luovuttu, mutta niitä siirretään tarpeen mukaan pitkin päivää.

Liitutaulun kanssa kasvaneille päivä peruskoulun matematiikan-, ympäristöopin- ja käsityöntunnilla opetti, että koulussa näyttää ja kuulostaa hyvin erilaiselta kuin ennen.

Ylästön koulun rehtori Satu Ollila huomauttaa, että uuden opetussuunnitelman perusteella koulun täytyy opettaa perustaitojen, lukemisen ja laskemisen lisäksi myös vuorovaikutustaitoja.

Lasten täytyy nykymaailmassa oppia tulemaan toimeen toistensa kanssa, ja sietää erilaisia mielipiteitä.

”Kun vuorovaikutusta harjoitellaan, äänet saattavat välillä nousta koviksi, mutta sitten on taas hetkiä, jolloin tarvitaan hiljaisuutta. Koko ajan ei tarvitse olla hiljaa, mutta täytyy pystyä olemaan hiljaa”, Ollila sanoo.

Katso video, miltä 10-vuotiaiden kouluarki näyttää:

Lue lisää nykykoulun menosta Kotilieden numerosta 2/2019! Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katso video nykykoulun arjesta: lapset opiskelevat 100 hengen "avokonttorissa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.