Ihmiset

Näitä asioita Kiira Korpi kaipaa Suomesta ulkomailla asuessaan

Essi Kivitien ja Eeva Sallinen Simardin kirjassa "Suominaiset maailmalla" 15 ulkomaille muuttanutta naista kertoo, miten he ovat onnistuneet yhdistämään arjen ja uran ulkomailla asuessaan. Muun muassa Kiira Korpi kertoo, mikä ulkomaille muuttamisessa hämmensi ja mitä hän on oivaltanut maailmalla viettämiensä vuosien aikana.

Kiira Korpi, 29, kertoo Suominaiset maailmalla -kirjassa saaneensa inspiraatiota ulkomaille muuttamiseen ystävänsä Sarah Meierin uran päätöstä käsittelevässä lehdistötilaisuudessa.

”Sarah kertoi, että ainoa häntä urassaan harmittava asia on, ettei hän koskaan lähtenyt Sveitsistä maailmalle. Minulle tuli siinä hetkessä tunne, etten ikinä halua katua sitä, että olisin jättänyt tavoittelematta haaveitani”, Kiira Korpi muistelee kirjassa.

Lue myös: Tekstiviesti muutti elämän: ”Minusta tuli teinin äitipuoli ja majatalon pitäjä Ranskaan”

Kommunikaatiokatkoksia Los Angelesissa

Ensimmäisen kerran Kiira muutti ulkomaille vuonna 2013. Hän päätti muuttaa harjoittelemaan Los Angelesiin ja asui Hermosa Beachilla.

”Olin matkalla ESTA-viisumilla eli sain olla maassa enintään kolme kuukautta kerrallaan. Matkustin Euroopan ja Amerikan väliä aina kolmen kuukauden välein”, Kiira Korpi kertoo kirjassa.

Kulttuurierot hämmensivät Kiiraa alussa ja hän kertoo kirjassa, että niistä olisi ollut mukava tietää enemmän jo ennen maahan muuttamista.

”Alussa oli hyvin hämmentävää, kun kassat sanoivat, että ’hi honey, how are you’ – Mikä ihmeen honey minä olen heille, ajattelin. Vaatii itseltä totuttelua, että osasi ottaa vastaan tuntemattomien ihmisten kehuja ja lähteä mukaan siihen small talkiin, mitä me suomalaiset emme niin luontaisesti harrasta.”

Lue myös: 5 sovellusta, jotka haluat ladata ennen seuraavaa matkaasi

”Olin silloin niin sinisilmäinen suomalainen. Amerikkalaisten luistelukaverieni kanssa saatettiin viikolla puhua, että tehdään yhdessä jotain kivaa viikonloppuna. Minä otin kaikki ne ehdotukset ihan tosissani ja odotin innolla, että nyt se viikonloppu tulee ja me olemme sopineet, mitä teemme yhdessä. Mutta sitten ei kuulunutkaan mitään.”

Kesti jonkin aikaa, ennen kuin Kiira oppi hahmottamaan amerikkalaisten erilaisen tavan puhua tulevaisuudensuunnitelmista. Aluksi hän luuli, että ihmiset eivät pitäneet hänestä, mutta myöhemmin ymmärsi, että kyse oli vain erilaisesta tavasta kommunikoida.

”Kun on sopinut amerikkalaisen kanssa tapaamisen, pitää vielä muutamia tunteja ennen varmistaa, onko tapaaminen vielä voimassa.”

Kiira Korpi, taitoluistelija, suomalainen ulkomailla, suominaiset maailmalla

Poikaystävän luokse Milanoon

Elettyään vuosia kaukosuhteessa suomalais-espanjalaisen poikaystävänsä Arthur Borges Seppälän kanssa, Kiira muutti tämän luokse Milanoon asumaan vuonna 2015.

”Minut ylltti se valtava byrokratian määrä Italiassa, kun piti hoitaa paperiasioita virastoissa. Italiassa saa odotella, asioita ei välttämättä tehdä ihan juuri niin pilkulleen ja kaikki on aina myöhässä. Sitä oppii arvostamaan suomalaista täsmällisyyttä ja sitä, että meillä oikeasti tällaiset asiat toimivat loppupeleissä todella hyvin.”

Milanossa Kiira ja Arthur asuivat Moscova-nimisellä asuinalueella aivan lähellä vanhaakaupunkia. Kotikadun ihmiset tulivat tutuiksi, ja Kiira kertoo, että hänestä tuntui kuin hän olisi asunut pienessä kylässä.

”Positiivista Italian kulttuurissa on tapa nauttia arjen pienistä asioista, joita he osaavat nostaa esiin ruuan, viinin, taiteen ja historiankin kautta. Elämänilo löytyy läheltä arkea ja perheestä. Italialaiset ovat luonteeltaan sosiaalisia ja välittömän avoimia muita ihmisiä kohtaan.”

Lue myös: Etelä-Italian Apulia: 5 nähtävyyttä Italian saappaankorossa

Kiira Korpi ja New York

Milanolle Kiira ja Arthur heittivät hyvästit vuonna 2016, kun Arthurin työt veivät pariskunnan New Yorkiin. Ensi alkuun kaupungin hektisyys ja ihmispaljous tuntui Kiirasta uuvuttavalta Milanon seesteisyyden jälkeen.

”Tunsin, että kaupunki tekee minut hulluksi. Toivoin koko ajan, että olisi rauhallisempaa. Yhtenä päivänä minulle tuli sellainen tunne, että nyt minun on pakko valita: on ryhdyttävä elämään tämän kaupungin rytmissä ja otettava se vastaan tällaisena tai sitten saan kärsiä koko ajan.”

Vuoden New Yorkissa asuttuaan Kiira huomasi rakastuneensa kaupunkiin ja asuinalueeseensa.

”Mielestäni maailmalla oleminen on tehnyt minut avoimemmaksi ja rohkeammaksi, vaikka välillä tuntuu, että olen amerikkalaisiin verrattuna hiljainen. Mitä enemmän matkustaa ja on jossain muualla, sitä vahvemmaksi Suomi-side muodostuu. Kun on juurettomana uudessa maassa, omat juuret kotimaassa tuntuvat vieläkin vahvemmilta.”

Lue Kiira Korven haastattelu kokonaan Suominaiset maailmalla -kirjasta. Voit osallistua myös Kotilieden arvontaan: Kerro, kuka on inspiroivin suomalaisnainen ja voita Suominaiset maailmalla -kirja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näitä asioita Kiira Korpi kaipaa Suomesta ulkomailla asuessaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.