Tarinat

Millainen on maailman pahin naisvankila? Katso Meeri Koutaniemen kuvat El Salvadorista

Toimittaja Maija Salmi ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi onnistuivat mahdottomassa: he pääsivät sinnikkyytensä ja oveluutensa avulla tutustumaan yhteen maailman pahimmista naisvankiloista, Ilopangon vankilaan El Salvadorissa.

Toimittaja Maija Salmi on nähnyt, kuinka ohikulkija voi tumpata tupakkansa naiseen. Naisen asema väkivaltaisessa El Salvadorissa on olematon.

Naisille tuomitaan samoista rikoksista kovempia tuomioita kuin miehille. Abortti on kielletty, vaikka nainen olisi raiskattu tai lapsi vaarantaisi äidin hengen tai kyseessä olisi kohdun ulkopuolinen raskaus. Jopa keskenmenosta voi joutua 50 vuodeksi vankilaan.

Ilopangon vankilan naisia. Valokuva Meeri Koutaniemi.
Ilopangon vankilan naisia. Valokuva Meeri Koutaniemi.

”Olen aina halunnut tietää Väli-Amerikan naisten tilanteesta, ja kun sain tietää valokuvaaja Meeri Koutaniemen olevan kiinnostunut saman tyyppisistä asioista, otin yhteyttä,” Maija Salmi sanoo.

Mahdottoman tehtävän tuloksena Ilopangon vankilan naiset

Maija Salmi ja Meeri Koutaniemi tapasivat kahvilassa ja päättivät siltä istumalta varata lentoliput El Salvadoriin.

Tuloksena on koskettava kirja Ilopangon vankilan naiset, joka ilmestyi 9.10.2017. Kirja kertoo salvadorilaisista naisista, jotka ovat joko vapautuneet vankilasta tai istuvat siellä edelleen.

Työpari joutui käyttämään kaiken sisunsa ja oveluutensa, jotta dokumentointi oli mahdollista, sillä poikkeustilan vuoksi edes Punainen Risti ei ole saanut lupaa vierailla yhdessä maailman pahamaineisimmista vankiloista, Ilopangossa.

”Jonotimme joka aamu viraston edessä ja kävimme väsytystaistelua. Paperimme hukattiin, mutta toimitimme aina uudet. Tämä toistui 16 kertaa,” Maija Salmi sanoo.

Lopulta luvan hankki rikosseuraamusviraston tiedotuspäällikkö, joka taisi hieman ihastua suomalaisnaisiin.

Teodora on tuomittu keskenmenosta 30 vuodeksi vankilaan. Meeri Koutaniemen kuva teoksessa Ilopangon vankilan naiset.
Teodora on tuomittu keskenmenosta 30 vuodeksi vankilaan. Meeri Koutaniemen kuva teoksessa Ilopangon vankilan naiset.

Teodoran kauhea kohtalo

Teodoran kohtalo oli kauhea,” sanoo Maija Salmi ja itkee kertoessaan.

Teodora sai keskenmenon ollessaan yhdeksännellä kuulla raskaana ja pyörtyi työssään koulun kahvilassa. Lapsi oli odotettu, kolmevuotias isoveli saisi sisaruksen.

Kun hän heräsi vessassa verisenä poliisit ympärillään, hänelle kerrottiin, että hän oli murhannut oman lapsensa.

Lopulta Teodora sai 30 vuoden tuomion harkitusta murhasta.

”Hän oli jo istunut kymmenen vuotta ja oli tavatessamme 32-vuotias. Miten hän voi ikinä hyväksyä kohtaloaan?”

Amnesty International kampanjoi Teodoran vapauttamiseksi ja on palkannut tälle asianajajan.

Myös paikallinen naisten aborttioikeutta puolustava järjestö puolustaa keskenmenon vuoksi vankiloissa olevia naisia, joita arvellaan olevan jopa 40.

Nämä olivat vankilan pahimmat puutteet:

Ahtaus. 200 henkilön vankilaan on ahdettu 2000 naista. Salvadorilaisissa vankiloissa on yleensäkin ahdasta, vankiloissa on tilastojen mukaan vain 0,27 neliötä vankia kohden. Ilopangossa jotkut naiset joutuvat nukkumaan vessassa, ja toiset saattavat hädässään joutua virtsaamaan näiden päälle. Yhteen noin 20-30 neliön selliin on mahdutettu 300 naista.

Hygienia. Puhtaanapito on ala-arvoista ja kulkutaudit rehottavat. Omaiset voivat tuoda kerran viikossa esimerkiksi vessapaperia – jos se koskaan päätyy sille, jolle se on tarkoitettu.

Terveydenhoito. Vankien terveydenhoitoa ei ole järjestetty mitenkään. Tuberkuloosi ja infektiotaudit leviävät.

Ruoka. Kaikkein köyhimmille vangeille tarjotaan mädäntynyttä ruokaa, jossa voi olla toukkia. Jos on rahaa, voi ostaa kioskista vähän parempaa ravintoa.

Seksuaalisten vähemmistöjen sorto. Esimerkiksi homoseksuaaleilla naisvangeilla on vielä vaikeampaa kuin muilla.

Lapset. Vankilassa syntyneet lapset saavat olla äitiensä kanssa viisivuotiaiksi. Sitten heidät lähetetään pois eivätkä lapset ehkä koskaan enää näe äitejään.

Vaikuta muutokseen – osallistu kampanjoihin

Maija Salmi ja Meeri Koutaniemi uskovat, että naisten tilanteeseen voi vaikuttaa. Jos aktiivinen viranomaisten painostaminen jatkuu ja lisää ihmisiä osallistuu kampanjoihin, muutos on mahdollinen.

”Jos Espanjassa ei saatu läpi aborttilain tiukennusta, sama voi toistua Väli-Amerikassa. Naiset ovat huomanneet, että yhteiskunnat eivät ole muuttumattomia. Naisissa on valtava voima.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millainen on maailman pahin naisvankila? Katso Meeri Koutaniemen kuvat El Salvadorista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.