kolumnit

Hanna Partanen: Motivaatiota ja rakkautta pitää etsiä aktiivisesti

Motivaatio ja rakkaus ovat samankaltaisia. Se tunne tulee aalloissa. Samalla tavalla elämäntapamuutoksissa kuin pitkissä parisuhteissakin pitää välillä kysyä itseltään tärkeitä kysymyksiä: Miksi teen tätä? Miksi muutos/parisuhde on minulle tärkeää? Miksi rakastan puolisoani?

Lue myös: Positiivinen viestintä vahvistaa parisuhdetta – 10 askelta kitkattomaan kommunikaatioon

Lue myös: Pukeudu hyvin, ota siivooja, jaa rahat… Näin hoidat parisuhdettasi kuin ranskalaiset

Arjen kiireessä nämä motivaation ja rakkauden peruspilarit tuppaavat unohtumaan.

Rakennamme mieheni kanssa juuri omakotitaloa. Se on varsinainen haaste parisuhteelle ja terveellisille elämäntavoille. Olen joutunut soveltamaan vastaanotolla käyttämiäni oppeja tähän raksaprojektiin.

Ensimmäisenä on tärkeää palastella noin vuoden kestävä projekti ja ottaa välitavoitteita. Oli kysymys rakentamisesta, painon pudottamisesta tai kunnon kohottamisesta, niin välitavoitteilla saamme nopeammin palkinnon ja onnistumisen tunteen. Ihmismieli on kärsimätön ja aivot halajavat palkintoa nopeasti kuten Pavlovin koirat aikoinaan.

Rakentamisprojektissa kuten myös elämäntaparemontissa pitää välillä tukeutua ammattilaisen apuun ja saada tukea lähipiiriltä.

Välillä omia virheitään ei huomaa arjen tuoksinnassa. Ammattilainen pystyy näihin puuttumaan. Arjen tavat ja tottumukset ovat yhtä krooninen sekamelska kuin käsiini juuri saamani sähkösuunnitelma.

Mikä vaikuttaa mihinkin ja mikä kytkee päälle tietyn toiminnon. Väsymys laukaisee monissa makeanhimon, kuin pimenevä ilta hämäräkytkimellä asennetun pihavalon. Näiden ajatusreittien löytymiseen joutuu usein tekemään melkoista salapoliisin työtä.

Lue myös: Lääkitsetkö pahaa mieltä sokerilla? Opi tunnistamaan tapasi ja pääse eroon sokerin tunnesyömisestä

Lue myös: Eikö paino putoa? Nämä 9 syytä voivat paljastaa laihduttajalle, miksi paino jumittaa oudosti

On myös tärkeää oppia hyväksymään, että aina kaikki ei mene kuin Strömsössä. Kunnon kohotuksen esteeksi tulee parin viikon sitkeä flunssa tai painonpudotuksen hidasteeksi lomamatka.

Tärkeintä on oppia, että kuinka palata takaisin ”back on track” mutkan jälkeen. Siihen palaamiseen tarvitsemme sitä motivaatiota, jota kannattaa herätellä näillä tärkeillä kysymyksillä. Miksi teen tätä? Ja mitä saan palkinnoksi? Terveyttä, toimintakykyä, jaksamista? Näin raksaprojektimme puolessa välissä jään pohtimaan samaa…

Motivaatio, kuten harvemmin rakkauskaan, ei tule hakemaan sinua kotoa. Sitä pitää aktiivisesti etsiä ja antaa sille mahdollisuus.

avatar - Hanna Partanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hanna Partanen: Motivaatiota ja rakkautta pitää etsiä aktiivisesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X