Hanna Partanen
kolumnit

Hanna Partanen neuvoo: Näin nautit joulunajan herkuista ilman perinteistä jouluähkyä

Osaan vain kuvitella, millaisia reaktioita otsikko herättää sinussa, lukijani. Arvelen päässäsi risteävän seuraavanlaisia ajatuksia: ”Oi kauheeta, puntarilleko sitä pitäisi näin pimeän syksyn jälkeen mennä! Ahdistavaa edes ajatella joulukuussa itsensä punnitsemista. Antaisi nyt painorauhan edes talven ajaksi. Tarvitseeko sitä painoa joka hetki kytätä!”

Mutta ei, tämä kirjoitus ei koske millään tavoin oman kehon painon punnitsemista, vaan valintojen ja makujen punnitsemista. Joulun aika on monille oivallista aikaa pysähtyä. Se antaa aikaa puntaroida omia valintojaan ja harjoitella tietoisempaa syömistä. Toivon, että tämän kirjoituksen jälkeen nautit joulunajan herkuista, mutta et koe perinteistä jouluähkyä.

Tietoisen syömisen käsitteestä on moni jo varmasti kuullut. Se tarkoittaa lyhyesti sitä, että ruokaa makustellaan ja aistitaan makuaistin lisäksi myös haju-, kuulo- ja tuntoaisteilla. Viinien kohdalla tämä on jo lähes kaikille tuttua, varsinkin jos on kokeillut ohjattua viininmaistelua.

Kun syöt tietoisesti, annoskoko pysyy helpommin kohtuudessa, sillä tunnistat paremmin kylläisyytesi.

Ensin tarkastellaan viinin väriä, sitten tuoksua ja lopulta makua ja jälkimakua. Tuntoaistilla koemme, onko viini sopivan viileää. Hassua kyllä, mutta makumieltymykseemme vaikuttaa usein myös hinta. Jos tiedämme viinin olevan kallista, se arvioidaan yleensä myös maultaan paremmaksi kuin edulliset ”kyykkyviinit”.

Joulun aikaan tietoista syömistä helppo kokeilla vaikka herkkujuuston tai suklaan kanssa. Voit valita esimerkiksi kaksi suosikkikonvehtiasi ja syödä ne tietoisesti. Hitaasti nautiskellen, jälkimakua analysoiden. Mutta pieni varoituksen sana: joskus tietoinen syöminen saattaa aiheuttaa pettymyksen. Lempisuklaasta jääkin rasvainen suutuntuma kitalakeen, tai se ei maistu niin hyvältä, kuin olit muistellut.

Mikäli saat harjoitettua tietoista syömistä ensin pienillä herkuilla, taitoa kannattaa soveltaa rohkeasti myös koko ateriaan. Myöhemmin taitojen kehittyessä voit kokeilla syödä tietoisesti vaikkapa lounasta henkilöstöravintolassa.

Kun syöt tietoisesti, annoskoko pysyy helpommin kohtuudessa, sillä tunnistat paremmin kylläisyytesi. Tämä se tukee painonhallintaa. Lisäksi vatsan turvotus vähenee, kun et ahmi ruokaasi nopeasti vaan pureskelet sen kunnolla. Ruokailusta tulee päivään myös tärkeä palautumisen hetki, ei ainoastaan pakollinen pikatankkaus. Myös tämä lisää hyvinvointia.

Siis pysähdy, pohdi ja punnitse. Lopulta nauti. Rauhaisaa joulunaikaa kaikille!

avatar - Hanna Partanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hanna Partanen neuvoo: Näin nautit joulunajan herkuista ilman perinteistä jouluähkyä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X