kolumnit

Hanna Partanen: ”Nyt vahvasti pinnalla oleva ilmastonmuutos ohjaa useimpia valitsemaan jauhelihan sijaan härkistä”

Olin vuosia sitten hyväksymis- ja omistautumisterapiakoulutuksessa. Sen keskeinen sanoma oli, että ihminen tekee elämän valintansa arvojen mukaan. Ja kun ihminen elää omien arvojensa mukaan, hän on onnellisimmillaan.

Monien elämä on täynnä arvoristiriitoja. Halutaan olla hyvä ja lähes korvaamaton töissä sekä samaan aikaan hyvä ja läsnäoleva äiti. Tähän päälle vielä pitäisi muistaa huolehtia itsestään, jotta jaksaisi kiireisessä ja vaativassa arjessa.

Lue myös: Miten työelämässä jaksamista voi parantaa?

Kun ihmisiltä kysytään, mitkä ovat tärkeimmät asiat elämässä, lähes poikkeuksetta vastauksena on perhe ja terveys. Mutta millaisia arjen tekoja ihminen on valmis tekemään terveytensä eteen?

Vastaanotollani moni kuvailee tätä arjen ristiriitaa. Aikaa ei yksinkertaisesti riitä hyvin syömiseen, vaikka terveys koetaan tärkeäksi. Ja ilman terveyttä on haastavaa huolehtia perheestä ja tehdä tulosta työelämässä. Prioriteetit on siis hyvä pohtia oikeaan järjestykseen. Auta ensin itseäsi, jotta voit auttaa muita.

Syömällä lautasen tyhjäksi emme tuota hävikkiä ja toimimme ekologisesti.

Ruokaan ja syömiseen latautuu paljon muitakin arvokäsitteitä kuin terveellisyys. Nyt vahvasti pinnalla oleva ilmastonmuutos ohjaa useimpia valitsemaan jauhelihan sijaan härkistä tai jotain muuta lihan korviketta. Toinen haluaa suosia reilun kaupan banaaneja ja kahvia, kolmas valitsee elintarvikkeensa luomuna. Joillekin on tärkeää, että ruoka on alusta asti itse valmistettua, ja einekset ovat kirosana.

Lue myös: Miten lihan voi korvata ruokavaliossa? 5+1 vinkkiä

Ekologisuus, eettisyys ja kotimaisuus ovat monille hintaakin tärkeämpiä arvoja ruokaa ostaessa. Ruoan halpuutus on osan mielestä mennyt jo liian pitkälle, mikäli ruoan tuottaja ei saa riittävää korvausta työstään.

Syömällä lautasen tyhjäksi emme tuota hävikkiä ja toimimme ekologisesti. Toisaalta tässäkin usein piilee arvoristiriita, sillä moni syö usein hieman liikaa. Olo on tukala ja paino noususuunnassa. Ristiriitaa koemme usein myös herkutellessamme. Harva kuitenkaan tuntee huonoa omaatuntoa kakkupalasta sukulaisen synttäreillä, mutta kolmatta palaa santsatessa ristiriita jo repii sisuskaluja.

Hyvä tapa tarkastella, elääkö omien arvojensa mukaista elämää, on kuunnella sisäistä puhettaan. Perusteletko ja selitteletkö itsellesi omia valintojasi? ”Nyt kyllä ostan kaupasta suklaapatukan, sillä oli töissä liian rankka päivä”. Tai: ”Iltapalaksi voisin syödä voileivän lisäksi pari porkkanaa.” Kun elää arvojensa mukaan, selittelyä ei tarvita.

avatar - Hanna Partanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hanna Partanen: ”Nyt vahvasti pinnalla oleva ilmastonmuutos ohjaa useimpia valitsemaan jauhelihan sijaan härkistä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X