kolumnit

Hanna Partanen: ”Rakkaus suklaata kohtaan on valitettavasti pysyvää”

Nyt kun taas kesän jälkeen syksy saa, ruokavalioni muuttuu aika radikaalisti. Helteillä tuli syötyä pääasiassa ruokaisia salaatteja ja aamulla tuorepuuroa tai smoothieta. Syksyisin mieleni halajaa uunijuureksia ja keittoja.

Ne helpottavat myös arkea mukavasti, sillä keittoa voi tehdä isomman satsin kerralla ja laittaa pakkaseen valmiissa annosrasioissa. Kaupan pakastealtaasta löytyy uunijuuressekoituksia nyt jo moneen makuun.

Lue myös: Food prepping – valmista viikon ateriat kerralla, säästät aikaa ja rahaa

Useimmilla ruokavalinnat vaihtelevat kausittain, mutta on tiettyjä ruokia ja juomia, joihin useimmat eivät kyllästy. Yksi näistä on suomalaisille tärkeä kahvi. Iltapäivällä kofeiiniriippuvaisten kahvihammasta alkaa kolottaa. Toki kahviin ollaan koukussa juuri kofeiinin vuoksi, mutta osalle iltapäiväkahvittelu on puhtaasti vain tapa.

Olen pohtinut, miten kävisi, jos päivittäin söisi kello kahden aikaan banaanin? Kyllästyisikö siihen? Vai alkaisiko iltapäivällä kolottaa ”banaanihammasta”?

Olen tavannut myös useamman ihmisen, jotka eivät kyllästy aamupuuroon. Takana on jopa kolmekymmentä vuotta puuroaamuja ja edelleen uppoaa. Luoko tämä rutiini turvaa? Toisaalta miksi vaihtaa hyväksi havaittua aamupalaa? Kaurapuuro on onneksi terveellinen aamurutiini. Mutta entä jos meillä on samanlainen suhde kahvipullaan?

Lue myös: Terveellistä ja herkullista! 4 parasta tuorepuuroa

Nämä syömisen tavat ja rutiinit ovat varmasti monen tekijän summa. Osa on opittua tapaa, osa ympäristön vaikutusta ja tietyt tarpeet kehon vaatimuksia.

Syömisen rutiinit ovat monen tekijän summa. Osa on opittua tapaa, osa ympäristön vaikutusta ja tietyt tarpeet kehon vaatimuksia.

Hassua kyllä kyllästymistä tuntuu syntyvän enemmän terveellistä ruokaa kohtaan. En muista kenenkään kyllästyneen suklaan makuun, mikäli suklaasta pitää. En edes jouluajan jälkeen, vaikka silloin tulee helposti vedettyä suklaaöverit.

Vaihtelu ruokavaliossa on toki suotavaa. On luonnollista, että syksyllä tekee enemmän mieli kehoa lämmittäviä keitto- ja pataruokia ja kesähelteellä virkistäviä salaatteja. Olisi myös sekä taloudellista että ekologista syödä satokauden mukaan.

Lue myös: Satokauden salaatti ei jätä kylmäksi – kokeile 5 herkullista reseptiä!

Ja on toki hyväksyttävä sekin seikka, että olemme hyvin erityyppisiä syöjiä. Toisille ruoka ja maut ovat enemmän elämys, kun taas toiset ovat tyytyväisiä rutiininomaiseen mahantäyttämiseen hyväksi havaituilla valinnoillaan.

Syön talven yli tyytyväisenä uunijuureksia ja toki suklaatakin. Vaikka jossain vaiheessa kevättä uunijuurekset alkavat kyllästyttää, niihin on ihana rakastua taas uudelleen syksyn tultua. Suklaata kohtaan rakkaus on valitettavasti pysyvää vuodenajasta tai säästä riippumatta.

avatar - Hanna Partanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hanna Partanen: ”Rakkaus suklaata kohtaan on valitettavasti pysyvää”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X