Ihmiset

Kotihoitaja: Mummon paras ystävä?

Kodinhoitaja

Jos aikaa olisi, kotihoitaja Maria Mäkelä leipoisi vanhusten kanssa pullaa. Mutta asiakkaita on enemmän kuin aikaa. Siksi Maria joutuu joskus painamaan oven kiinni kesken vanhuksen lauseen.

Kotihoitajien vastuu on valtava. Hoitaja on usein se henkilö, joka viettää vanhuksen kanssa enemmän aikaa kuin yksikään omainen. Karu totuus on, että joskus hoitaja joutuu suojelemaan vanhusta. On tapauksia, joissa omaiset ovat koettaneet viedä vanhuksen rahat.

Vanhusten kotihoito on lisääntynyt ja lisääntyy yhä. Tavoitteena on, että vuoteen 2012 mennessä 75 vuotta täyttäneistä kotona asuu yli 90 prosenttia. Kotihoitajia ei ole nytkään tarpeeksi, ja tulevaisuudessa heitä tarvitaan yhä enemmän.

Toimittaja Susanna Niinivaara seurasi kotihoitaja Maria Mäkelän työpäivää.

Lue koko juttu Kotiliesi 11:stä.

Keskustele ja jaa kokemuksesi. Onko kotihoitaja vanhuksen paras ystävä? Miltä tuntuu tehdä ja hyväksyä päätös, että kotihoitaja huolehtii nyt omasta iäkkäästä vanhemmasta tai läheisestä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotihoitaja: Mummon paras ystävä?

Pyykkäri

Ei kai kiireessäkään sentään tarvitse ovea sulkea sentään kesken lauseen?

Tämä oli toivottavasti kirjoittajan lapsus eikä todellisuus.
Kiire heillä toki varmasti on – useimmissa paikoissa.

Tätäkin asiaa jonkun verran oikeassa elämässä seuranneena huomaan, että lehdissä kirjoitettu totuus kodinhoitajan työstä on jokseenkin erilaista kuin siellä vanhusten kodeissa. Hoitaja saattaa olla nuori tyttö (poikia ei ole nkynyt) joka ei osaa siivota eikä tiedä juurikaan lääkkeen annosta. Asenne on helposti sellainen, että teen tätä hommaa kun muuta ei saa.

Kun tässä taannoin jalkansa loukannut tuttu vanha ihminen, muutoin aivan järjissään oleva rouva, pyysi kodinhoitajaa auttamaan saunassa tai edes suihkussa peseytymisessä – kieltäytyi hoitaja moisesta. Hän ei millään voinut koskea vanhukseen – ei ollut kumikäsineitä mukana. Vanhus oli todella surullinen ja masentunut asiasta – miksi lähetetään ihokosketusta pelkäävä nuori tyttö paikalle? Mitä hyötyä siitä on, jos tyttö tulee paikalle eikä suostu laittamaan ruokaa pöydälle? Ei siivoamaan? (se ei kuulu meille, ei me olla mitään siivoajia) Ulkpiluttamaan (Ei meillä ole sellaiseen aikaa) Auttamaan vanhaa ihmistä pesulle? Ei osaa antaa pistosta?

Mitä tulee vanhusten suojeluun erilaisilta heistä hyötymään pyrkiviltä ihmisiltä – olemme juuri viime viikolla saaneet lukea kahdesta eri tapauksesta Suomessa jossa hoitaja on huijannut vanhuksen rahat omiin ja perheensä kuluihin, pelivelkoihin ym.

Vanhus on aika tuuliajoilla jollei itse voi enää asioitaan hoitaa!

Maria Mäkelä on toki varmasti hyvä hoitaja joka tekee varmasti todella arvokasta ja pyyteetöntä työtä – häneen tämä kritiikki ei kohdisyu millään lailla. Ala vain on kaikenlaisia luikureita houkutteleva keidas. Puhutaan pienistä palkoista ja suuresta vastuusta – mutta kokonaisuus on toisenlainen, usein.

Iamart

Jutun perusteella koska Maria on lähihoitaja ei hän saa annostella lääkkeitä. Tämä ilmeisesti vaihtelee paikkakunnittain sillä Helsingissä lähihoitajat kyllä annostelevat lääkkeitä kaiken muun työn lisäksi. Helsingin kotihoidon lähihoitajien työmäärä on viime vuosina kasvaut, tehtäviä on siirretty pois sairaanhoitajilta lähihoitajille. Esim. lähihoitajat ottavat myös INR-verikokeet joka joskus oli vain sairaanhoitajien tehtävä. Verikokeetkin käydään usein ottamassa HUS-Labista jossa verinäytteen ottaja saattaa olla koulutukseltaan myös lähihoitaja! Sairaanhoitajat eivät helsingin kotihoidossa välttämättä koskaan nää asiakasta vaan hoitavat häneen kohdistuvia lääkäriasioita potilastietojärjestelmän lähihoitajien kirjausten perusteella. Näissäkin ON poikkeuksia, riippuen lähipalvelualueesta.
Vaikka juttu oli hyvää tarkoittava, saatiin lähihoitajan työ näyttämään enemmän kodinhoitajan työltä.Lähihoitaja on yhtä kuin perushoitaja mutta vain uudella ammattinimikkeellä!

Susanna Niinivaara

Lamart, kiinnostavaa tietoa!

Olisiko muilla esimerkkejä siitä, miten se, mitä lähihoitajat saavat ja eivät saa tehdä vaihtelee paikkakunnittain?

Kotihoitaja tittelillä viitattiin työtehtävään ei koulutukseen. Liedossa tosiaan puhutaan kotihoitajista.

Pyykkäri, kuvailemasi esimerkki kuulostaa todella pahalta ja surulliselta. Saiko ystäväsi hankittua toisen hoitajan?

Susanna,

jutun kirjoittaja

Mummeli myös

Surullista. Kovat arvot ovat vallalla ja sodan käyneet ja meille itsenäisyyden lunastaneet, unohdettu.

Kun olin nuorena pudonnut portaissa, sain kodinhoitajan meille pientä poikaamme hoitamaan. Hän leipoi pullia ja siivoili ja seurusteli. Odotin toista lastamme ja hänestä meidän perheessämme oli vähän töitä.
Olen ikuisesti tälle ihanalle nuorelle naiselle kiitollinen. Tapahtumasta on 43 vuotta!

Susanna Niinivaara

Mummeli, muistatko, mistä tuolloin perheenne sai kodinhoitajan? Olisko se kunnalta vai joltain järjestöltä kuten NNKY:ltä?

Myös Liedossa muisteltiin, että ennen asiakkaiden luona tehtiin enemmän sillä oli enemmän aikaa. Nyt samaan päivään saattaa mahtua kymmenen asiakasta.

Susanna
jutun kirjoittaja

lähihoitaja

Minunkin silmiini pisti kotilieden kotihoitaja jutussa se ettei lähihoitaja saa jakaa lääkkeitä purkista dosettiin.Kyllä saa jos on antanut lääkkeenjako näytön esim.työpaikkansa vastaavalle sairaanhoitajalle.Näin ainakin meillä,Liedon naapurikunnassa.

lh jatkaa vielä..

”Maria on koulutukseltaan lähihoitaja eikä saa annostella lääkkeitä lääkepurkista dosettiin” kyllä tässä kirjoituksessa nyt viitattiin myös koulutukseen eikä pelkästään työtehtävään…
Lähihoitajan koulutus nimenomaan pyrkii siihen että lähihoitajalla olisi valmiudet suoriutua mahdollisimman monesta esim.juuri kotona tapahtuvasta hoidosta ja työtehtävästä niin ettei siellä tarvitsisi monen eri hoitajan käydä päivän aikana.

Susanna Niinivaara

Näin juuri: Maria on koulutukseltaan lähihoitaja ja työtehtävältään kotihoitaja. Liedossa kotihoidon piirissä olevien vanhusten luona käy myös sairaanhoitajia.

Jo tämän keskustelun perusteella selkeästi paikkakunnittain vaihtelee se, mitä lähihoitajat saavat ja eivät saa tehdä. Se on minusta kiinnostavaa. Liedossa tosiaan lääkejako on järjestetty jutussa kuvaillulla tavalla.

Lisäksi olen miettinyt sitä, miten paljon vaihtelua eri paikkakuntien välillä on sillä, paljonko aikaa lähihoitajalla/kotihoitajalla on käyttää vanhuksen luona. Tämähän vaikuttaa siihen, kuinka usein hoitaja ehtii vanhuksen kanssa ulos tai yhdessä kauppaan.

Susanna
jutun kirjoittaja

kodinhoitaja

Lääkehoidosta…itse olen koulutukseltani Kodinhoitaja ja työn kuvaani kuului myös lääkkeiden jako dosetteihin ja siitä hoidettavalle asiakkkaalle ja reseptien ”hoitaminen” samoin insuliini ja ns. napapiikit.Saman tekevät kaikki kunnassani olevat kodinhoitajat.

Kodinhoitaja
eläkkeeltä

Mikko

Olen eläkeläinen ja käytän tukisukkia, joita en itse saa jalkaani, enkä pois. ja kotihoitaja käy tekemässä sen. Lääkkeet jaan itse dosettiin ja otan ne itse, vaikka ei ole lähihoitajankaan koulutusta. Ei mitään ongelmia. Ainoa ongelma on kiire. Yksnäiselle pitäisi ehtiä muutama sana sanoa, mutta seuraava potilas odottaa ja on mentävä, kun sukat on saatu jalkaan , tai pois. Ihan mukava kun edes käyvät!

Mummeli/ asiakas

Kodinhoitaja oli kunnallinen ja kunta Hyvinkään kaupunki. Asuimme kuitenkin maaseudulla ja niin kai kodinhoitajakin, koska oli onnellinen helposta työpaikasta, ilman eläimiä….

Lamart

Helsingissä oli ennen erikseen kotisairaanhoito ja kotipalvelu jolloin kotisairaanhoidon sairaanhoitajat ja perushoitajat/lähihoitajat kävivät jakamassa lääkkeitä, pistämässä injektiot,tekemässä haavahoidot yms. ja kodinhoitajat hoitivat kodinhoidolliset tehtävät sekä asiakkaan perushoidon, kävivät kaupassa ja laittoivat ruokaakin. Vuonna 2005 nämä kaksi yhdistettiin ja syntyi kotihoito. Luultavasti tekstissä puhutaan samanlaisesta järjestelmästä eli kotisairaanhoito ja kotipalvelu käyvät erikseen vanhuksen luona.
Kotihoidon perustamisen myötä ovat kotihoidon lähihoitajat tehtävät monipuolistuneet, sairaanhoidollisia tehtäviä on runsaasti. Helsingissä asiakasta kohden lasketaan aika sen mukaan missä kunnossa asiakas on. Aika lasketaan lähinnä sen mukaan kuinka kauan aikaa menee pakollisissa jokapäiväisissä tehtävissä. Esimerkiksi Alli (nimi keksitty)94 v. on tullut kotihoidon piiriin muistiongelmien takia, hän tarvitsee siis apua ainakin lääkehuollossa ja ruokahuollossa (lääkkeiden otto ja syöminen unohtuvat). Aamuisin hänelle tarjotaan aamiainen, annetaan lääkkeet ja tarvittaessa autetaan aamupesuissa. Tähän aikaa lasketaan suunnilleen 20-30 minuuttia. Päivällä hänelle tulisi lämmin ateria Palmialta jolloin kotihoito ei käy, illalla kotihoito käy antamassa lääkkeet, iltapalaa johon laskettaisiin aikaa 15-20 min. Asiakkaita arkipäivän aikana lähihoitajalla saattaa olla 6 – 10, iltavuorossa 10 -16, viikonloppuna 10-16, joten tästä voidaan päätellä kuinka hyvin jää aikaa seurustella saati viedä asiakasta ulos. Toimistolla lähihoitajat kirjaavat työtehtävät hitaalla(!) järjestelmällä, tähän voi laskea aikaa kuluvan n. 1,5 h. Välimatkat asiakkaan luokse saattaa olla pitkiä johon myös kuluu aikaa. Kaiken tämän lisäksi lähihoitajilla on mukanaan kännykkä mikä mitä suurimmalla todennäköisyydellä soi jatkuvasti. Lähihoitaja kotihoidossa huolehtii myös asiakkaan kela:n tukiasioista ja tekee sosiaaliviraston kanssa yhteistyötä, tilaa jalkahoidot, saunapalvelut, ruokapalvelut, kuljetuspalvelut, siivouspalvelut, turvapalvelut ja teetättää mahdollisesti myös avaimia, tekee kirjallisia hoitotyön yhteenvetoja, RAI-arviointeja, Rava-arviointeja, kokoaa vihreät kansiot, konsultoi lääkäriä, uusituttaa reseptejä, tekee lääketilauksia. Asiakkaan luota voit löytää mitä tahansa, koskaan et voi tietää minkälaiseen tilanteeseen astut, joku saattaa olla kaatuneena tai kuollut. Tämä ei tarkoita että järkytyksen takia voit unohtaa vaikka 6 muuta asiakasta jotka tänään vielä tulee hoitaa. Monet luulee että kotihoidon työ on yksinkertaista, siitä on annettu monesti virheellinen kuva ja mielestäni kotihoidon työtä tulee vihdoin ja viimein alkaa arvostaa muuten menetämme viimeisetkin halukkaat tätä työtä tekemään. Vastuu on suuri ja palkka pieni. Jatkuva aliarvionti ajaa alas tärkeää työtä jota teemme. Ja tulevaisuudessahan vanhusten hoito keskitetään enemmän ja enemmän kotiin koska laitoshoitoa tuntuvasti lähivuosina vähennetään.

Kotihoidossa sijaisena

Edellisessä viestissä mainittiin viikonloppuasiakkaiden määräksi 10 – 16. Pikku paikkakunnallamme ei ole olemassakaan aamuvuorossa viikonloppuna listaa kymmenellä asiakkaalla. Suurin määrä on 28, autolla-ajoa on vähän, kun paikat ovat lähekkäin, mutta ei siinä kovin paljon jää aikaa/asiakas. Iltaisin vähiten asiakkaita on listalla, joka autoilee n. 100 km. Kiireestä ja työn raskaudesta varmaan johtuvat pitkät sairaslomat, niihin tarvitaan sijaisia, ja joskus äkillisissä tapauksissa ei sijaista enää löydykään. Sitten etsitään vapaalta väkeä ja yritetään etsiä hänelle vapaata myöhemmin, kun ylityöt on kielletty. Ääritapauksissa aamuvuorolainen jatkaa iltavuoron, ja silloin saattaa tulla työajaksi 7.00 -22.00. Vaikka olisi joku vapaa hoitaja esim. osastolla työskennellyt, ei häntä voi laittaa äkkiä kiertämään pitäjällä ilman perehdytystä, kun työskennellään yksin ja suunnistetaan kylille. Siksi on pakko sallia insuliinin pistäminen ja napapiikki jopa kouluttamattomalle, joka opetetaan työn ohessa. Vastavalmistuneet kun mieluummin hakeutuvat osastoille kuin kotihoitoon, jossa saattaa asiakkaan luona löytyä vaikka millainen juoppokööri tms.

Lamart

Hei, hoidatteko yhden hoitajan voimin 28 asiakasta viikonloppuisin? Jos näin, en yhtään ihmettele että on sairaslomia. Tällaisilla asiakasmäärillä on myöskin mahdotonta saada tyytyväisiä asiakkaita! Tämä taas edesauttaa negatiivisia puheita mikä yleisesti alasajaa kotihoidon imagoa. Johdonkin pitäisi jo ymmärtää että jotain pitäisi tehdä että tämän ammattikunnan edustajat pysyisivät työssään terveinä. Miten typeriä johto ja päättäjät voikaan olla! Ei osata katsoa eteenpäin ja tehdä tulevaisuuden kannalta viisaita ratkaisuja.

Susanna Niinivaara

Kiitos, Lamart, perusteellisesta viestistä. Olen samaa mieltä kanssasi: kotihoito on vastuullista työtä, jota tulee arvostaa.

Minusta mukavaa Liedossa oli se, että hoitajat kokivat vanhusten ja heidän omaistensa kyllä hoitajien työtä arvostavan. Tiedän, että aina näin ei ole.

28 asiakasta päivässä tuntuu hurjalta. Vaikea käsittää, miten hoitaja voi edes ehtiä noin moneen paikkaan yhden päivän aikana.

Kotihoidossa sijaisena

Todellakin 28 on liikaa, osalla on kylläkin tarkistuskäyntejä, mutta voihan sielläkin tulla viivytyksiä, jos esim. joutuu ambulanssin tilaamaan, asiakas on vaikka ottanut lääkkeet väärin tms. Sitten vain toivotaan apua työkaverilta, jolla ehkä on listalla poissaolija. Todella huonokuntoisia hoidetaan kotona laitospaikkojen puutteessa, päivystykseenkään ei aina pääse ennenkuin sattuu jotain ja joutuu ambulanssikyytiin. Äskettäin tehtiin tarkka selostus työvuoroista ajokilometrejä ja muita työhönliittyvää myöten, lähin esimies esitteli sen isommalle pomolle, ja kovasti toivotaan lisää väkeä vuoroihin. Nyt, kun olen saanut töitä täyden listan, saan yleensä menetetyn vapaan tilalle toisen päivän, mutta silloin, kun työt tulivat ”hälytysluontoisina” ilman pitempää sopimusta, oli ennätys 12 työpäivää putkeen. Viime viikolla oli yksi työpäivä 7.30 -12.00 ja 16.00 – 22.00, kun iltavuoroon ei löytynyt ketään. Seuraava päivä meni vajaalla väellä, kun kaksi viidestä oli iltapäivän koulutuksessa. Sitten tehtiin neljästään viiden työt, ja viikonlopun vapaapäivät vaihtuivat iltavuoroihin. Tänään on 8. päivä, mutta menen kysymään uudet vapaat, ja huomenna alkaa kolmen vapaan putki, ainakin teoriassa.
Vaativammat työt annetaan tietenkin lähihoitajille, isompien haavojen hoidot yms. perushoito jää sitten sijaisille. Sairaanhoitajien poissaoloja paikkaa usein kokenut lähihoitaja, kun sairaanhoitajia ei riitä sijaisiksi.

Susanna Niinivaara

Olen nyt tekemässä Kotiliedelle yhdessä Huuhkajan kanssa juttua kotimaisesta laadusta, ja myös tässä olen ajatellut tuoda esiin terveydenhuollon.

Keräämme kokemuksia ja tietoa lukijoilta. Olet tervetullut mukaan osoitteessa http://www.huuhkaja.fi

Susanna

Sinun täytyy kommentoidaksesi.