Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Oletko television talutushihnasssa?

Erityisesti pitkän päivän jälkeen televisio houkuttaa ja koukuttaa.

Jalona tarkoituksena on katsoa vain rakkaista rakkain lempisarja, mutta kun sen lopputekstit rullaavat, ei sohvalta jaksakaan ihan vielä nousta.

Seuraavaksi alkava dokumentti vaikuttaa yllättävän mielenkiintoiselta ja olo sopivan lokoisalta, joten hetki venyy puoleksitoista tunniksi. Yhtäkkiä onkin jo iltauutisten aika, joita nyt ei tietenkään voi jättää väliin. Kuulostaako tutulta?

Ruudun ääressä vierähtää merkittävä osa suomalaisten päivittäisestä vapaa-ajasta. Tutkimuksen mukaan yli 10-vuotiaat katsoivat televisiota viime vuonna keskimäärin kolme tuntia päivässä eli lähes vuorokauden verran viikossa.

Hieman yli puolelle kotitalouksista riittää yhä yksi televisio, mutta lähes kolmasosassa kodeista niitä on kaksin kappalein. Joka kymmenennessä taloudessa televisioita on kolme tai enemmän.

Millainen suhde sinulla on television katseluun? Oletko ruudun orja vai valikoiva katsoja? Millaisia ohjelmia katsot mieluiten? Oletko yrittänyt rajoittaa television edessä viettämääsi aikaa jotenkin? Miten ja millaisin tuloksin? Oletko jättänyt jotakin tärkeää tekemättä vain siksi, että olisit ruudun ääressä oikeaan aikaan? Kerro kokemuksistasi!

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Oletko television talutushihnasssa?

reettaisabella

Olen valikoiva katsoja. Nykyään tulee huonoa ohjelmaa ja varsinkin kesä kuluu muunlaisessa touhussa. Katselen luonto-ohjelmia ja englantilaisia sarjoja. En ole koskaan tuntenut olevani koukussa televisioon. Olin digiin muuttumisen aikoihin pitkään ilman teeveetä. Välillä suututtaa koko digi ja systeemi. En pidä valmiiksi nauretuista, varsinkin amerikkalaisista ohjelmista. Koko viikossa tulee katsottua vain muutamia ohjelmia, joten tv-lupa tuntuu kohtuuttomalta. Enemmin pidän tietokoneesta kuin tv:stä.

töllöttäjä

Mielestäni tarjonta on luokatonta. Liikaa väkivaltaa, poliisisarjoja jne. Onhan elämässä paljon muutakin mielenkiintoista ja kokemisen arvoista! Miksi ei ole mitään elokuvia, sarjoja tai dokkareita Aasian suunnalta esimerkiksi? Vain rapakon takaa tulevaa räiskintää.

Pyykkäri

Television katsomisessa on yksi outo piirre: kanavia on valtavasti – kaikkien Suomen kanavien lisäksi kotitelkkariin saa jopa kymmeniä lisäkanavia urheilusta kulttuuriin, lasten ohjelmista aikuisviihteeseen. On luonto-ohjelmiin keskittyviä kanavia ja CNN, BBC, Deutsche Telecom ja ranskalainen TV5 kertovan oman maansa näkövinkkelistä maailman asioita. Kaikkea voi katsoa ja seurata – ja tietokoneelta seurata ohjelmia jollei ole televisiota.

Mutta se outous: ihmiset HÄPEÄVÄT television katselua. Katsotaan salaa… Salaa keneltä? Vähän itseltä, enemmän kanssaihmisiltä. Pitää olla ”parempaa ajanvietettä”. ”Eiks sulla ole mitään parempaa tekemistä kun tuijottaa ilta illan perään tuota toosaa?” Kysyi työkaveri toiselta provosoivasti kun oli itse ollut lenkillä ja toinen oli katsonut illan ohjelman läpi niin hyvin kuin pystyi. Parempia ja huonompia ihmisiä – telkkaria katsovia ja niitä jotka eivät sitä tee!

”Minä en ehdi katsoa televisiota – mutta eilen satuin hiukan vilkaisemaan samalla kuin tytär seurasi Kaunnita ja Rohkeita – on siinä tosi typerä ohjelma, en tajua kuinka ihmiset viitsivät viettää aikaa sitä katsomalla” sanoo toinen työkaveri lounasruokalassa. Tällä tavalla television katsomista usein selitellään – katsoin nyt ihan vahingossa vaan… Mikä se on se ”parempi harrastus” jota ihmiset mieluummin harrastavat? Jos ylipainoinen ihminen selittää käyvänsä joka ilta pitkällä lenkillä kuulostaa se hyvältä – vaan ei kovin uskottavalta! ”Telkkaria se van katsoo kuitenkin”

Pois häpeä! Katsotaan ylpeydellä ne 3-4 tuntia päivässä televisiota! Siksihän se toosa on hankittu! Joillakin pauhaa telkkari päällä aamusta iltaan. Hienoa! Ei kun nauttimaan…

la

en katso ollenkaan telkkaria

ham

Joskus surffailen/kanavapujottelen ehkä jopa 20 min putkeen löytääkseni jotain katsottavaa…. Joskus katson elokuvan ja/tai ajankohtaisohjelman sekä jonkun Inhimillisen tekijän tai 7. taivaan. Lähes joka ilta katson uutiset tai parit+säätiedot. -Siinäpä se tv:n katseluni on. Nykyviihde on heppoista ja intohimottomasti tehtyä; ei ainakaan minua viihdytä. Radiosta tulee paljon paremmalla työasenteella tehtyä ohjelmaa.

kunnolla vaan

Toljotan todella paljon telkkaria, se on hyvää huumetta! Koskaan en vaihda suomenkielisille ohjelmille, tunnen häpeää kun äänen- ja kielenkäyttö ovat todella heikolla tasolla. Radiossa sentään osataan juontaa ja kauniisti käyttää ääntä.

Marja mummeli

Katson telkasta vaan asiaohjelmat ja nyt kesän aikaan jää yksiin uutisiin se katsominen. Olis pitänyt sanoa irti lupa kesän ajalta, tulee kalliit uutiset, samat asiat, kun kuulee radiostakin. Radio on yleensä aina auki, kun olen sisällä. Samojen ohjelmien uusintoja vaan tulee jatkuvasti telkasta, ei niitä jaksa montaa kertaa katsoa. Radion ohjelmat on monipuolisempia.

Ei kiitos

Ei ole mitään ohjelmaa, mitä viitsisin katsoa. Kahvipöytäkeskusteluista olen mieluusti ulkona, kun eivät nykyään osaa kahvipöydässä puhua muusta kuin vertailevat hassuimpia näkemiään mainoksia tai puhuvat sarjojen henkilöistä kuin naappureistaan.

Hannatäti

Vastausvaihtoehdot tuossa Kotilieden tv:n katselukyselyssä eivät piisaa minulle. En edes katso tv:tä joka päivä ja sillon harvoin kun katson vartin uutisia niin 30 minuuttia on liikaa. Ja minulle televisioton elämä ei ole edes uskonasioista kiinni vaan siitä, että minulla on aivan muita ja hauskempia harrastuksia! Kysykääpä seuraavaksi, paljonko päivässä ihmiset kuuntelevat radiota!

kuraa

Eihän ilmaisesta telkkarista tule mitään muuta kuin mainoksia ja uusintoja. Kyllä se on nykyään niin että jos jotain laadukkaampaa tai urheilulähetyksiä haluaa katsoa niin ainut vaihtoehto on joku maksullinen paketti. Tämän perusteella omani valitsin ja täytyy sanoa että kyllä kannatti -> http://www.tvkanavapaketit.com/yleispaketit/

Mielettömästi erilaisia kanavia ja jos hintaa vertaa vaikka elokuvissa käyntiin niin ei paha!

simonetta

en ole koskaan omistanut telkkaria, en ymmärrä milloin olisi aikaa moiseen palvontaan. Luen uutiset netistä ja joskus kuuntelen radiota.Lupatarkastajat ovat pitäneet vähintäänkin outona/ epäuskottavana, ja kanavapakettien puhelinmyyjä parat…

Mummon mussu

Katson paljon televisiota, enkä sitä häpeä muille kertoilla. Merkitsen joka päivä lehteen, mitä aijon katsoa miltäkin kanavalta ja merkillisesti se aika vierähtää siten, kun toinen päättyy, taas on seuraava katsottava, Mainoksetkaan eivät häiritse,koska sillä ajalla täytän ristikkoa.
En katso sarjoja, dokumentit ovat kiinnostavia. Erityisen mielenkiintoista on katsella ja tutustua muihin Pohjoismaihin, heidän elämäntyyliinsä, maisemiinsa ja tapoihinsa. Yli 8 tuntinen matka junalla Norjan maisemia ihaillen, oli dokumentti, jolloin alkoi tehdä mieleni päästä samanlaiselle reissulle mukaan.Samoin tanskalainen dokumentti paikallisesta nuoresta maanviljelijästä, jonka sisukkuutta katseli mielellään. Ruokaohjelmia on liikaa. Se häiritsee, kun kuitenkin kaikki tiedämme, miten suurella osaa maailman väestöstä ruoka on vähissä. On jotenkin irstasta arvostella ruokien ja viinien makuja, kaikilla kun ei niihin ole varaa. Laihdutusohjelmat ovat ärsyttäviä, kuten myös nuoruuden ihannointi, kykyjen etsintä, sekä väkivaltaan lietsovat ohjelmat. Nämä himmentävät todellisuutta, vievät ajatukset pois mm. työttömyydestä ja antavat varsinkin nuorelle tunteen olla ylivoimainen ja palkittu kaikessa. Enemmän todellisuutta, kykyä tulla toimeen ihmisten kanssa ja oman arvonsa tunteminen, siinä aiheita, joita saisi olla lisää.
Yht´äkkiä politiikka on muuttunut kiinnostavaksi. Missään maailman kolkassa ei mene hyvin, koska eriarvoisuus kasvaa. Odottelen ohjelmaa, joka vie enemmän toistemme yhteyksiin, kuten ”maajussille morsian”-ohjelma. Tuota ”maajussia” voisi tarjota myös ikäihmisille, lähtisin oitis etsimään ”taaton tassua”, jolla saisi olla ”Maijan marakatti” 😉 Minkäänlaisia lisäpaketteja ja -kanavia en tarvitse. Urheilua tulee sopivasti ja elokuviakin silloin tällöin. Eilen tuli Hella Wuoljoen ”Niskavuori”. Mikä huikea näky suomalaiseen sielunmaisemaan! Siinä erityishyvä oppitunti muualta Suomeen muuttaneille! Tänään on kansalliskirjailijamme A. Kiven päivä.Katsoisin mielelläni ”Seitsemän veljestä”, tai kuuntelisin Kiven runoja.
Kiitos monipuoliselle TV-ohjelmille, kannattaa katsoa muutakin kuin saippuaoopperoita.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.