Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Toteutuvatko ihmisoikeudet?

Uutisissa raportoidaan jatkuvasti ihmisoikeusrikkomuksista eri puolilla maailmaa. Millainen tilanne Suomessa mielestäsi on?

Ihmisoikeusliitto järjestää tänä viikonloppuna Helsingissä kansainvälisen FOKO-seminaarin, jonka aiheena on tyttöjen ja naisten ympärileikkaukset.

Ihmisoikeusliitossa on toiminut vuodesta 2002 lähtien KokoNainen-projekti, jonka tavoitteena on ehkäistä ympärileikkauksia ja edistää jo leikattujen tyttöjen ja naisten hyvinvointia. Projektissa muun muassa koulutetaan maahanmuuttajia sekä sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstöä.

Tyttöjen ympärileikkaus on Ihmisoikeusliiton mukaan vakava ihmisoikeusloukkaus, jonka poistamiseen Suomi on sitoutunut kansainvälisissä sopimuksissa. Se on Suomessa myös laitonta. Monet ympärileikatuista tytöistä ovat muslimeja, mutta muidenkin uskontokuntien jäseniä ympärileikataan.

Millainen tilanne Suomessa mielestäsi on ihmisoikeuksien suhteen? Toteutuvatko ihmisoikeudet? Jos eivät, niin miten rikkomuksiin voitaisiin puuttua?

Kerro meille mielipiteesi. Vastauksia saatetaan käyttää nimettöminä Kotiliesi-lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Toteutuvatko ihmisoikeudet?

Kassakone

Laajasti tarkasteltuna Suomessa ihmisoikeudet toetutuvat, mutta yksilötasolla on varmasti paljon puutteita. Eri uskontojen ja uskomusten varjolla harjoitettu henkinen ja fyysinen väkivalta ei liene rikkomusten meressä vähäisimmässä roolissa. Täytyy muistaa, että Jumalan nimissä silvotaan myös poikia, ei vain tyttöjä, vaikka tyttöjen osalta toimenpide onkin verisempi.

t.m.j.,71v.

minulla on kaksi Kelan henkil.korttia, toisessa 2 vaikeaa diagnoosia, toinen ilman diagnoosia Eläkkeensaaja, joten pakkohoidon kemikaalipistos on ilmainen myös ihoani ärsyttävä mm.,vaikea tilanne usein selittää, kun sentään olen ansainnut mm. valistamisillani eri medioissa mm. terveellisistä asioista.

näppis

vaikeaksi nämä kysymykset tekee ainakin se, että usein puuttuu kattavampi ymmärrys toisen kulttuuripiirin elämäntavasta ja -katsomuksesta. on helppo tuomita mutu-tunnelman pohjalta, mutta kun vastassa on elävä ihminen, ehkä ystäväkin, tulee heti lisää sävyjä. itse kamppailen ainakin sen kysymyksen kanssa, että miten yhtä aikaa kunnioittaa toisen aluetta, ja puuttua vaikeisiin tapauksiin.
Valtiollisella tasolla ihmisoikeudet toteutuvat Suomessa nähdäkseni varsin hyvin.

meeri

kyllä toteutuu

kyykytetty

Mitä katsotaan ihmisoikeudeksi?
Mieletäni ihmisen toimeentulo on sitä.
Itselläni oli tilanne, että sairastuin vakavasti. Kela antoi sairauspäivärahaa kuntoutustutkimuksen loppuun asti. Kuntoutustutkimuksessa tuli ilmi, että minä en voi tehdä sitöä työtä , jossa olin kokeilussa ja josta olin sairaspäivärahalla.
Kela keksi, että voin olla apulainen??? Sellaista työtä ei ainakaan työvomatoimisto löytänyt. Vein kelan papaerin työnantajalleni. Työnantaja kirjoitti, ettei sillä ole minulle työtä koulupohjani ja terveydentilani huomioon ottaen.
Koska olin työkokeilussa,sekin lopetettiin.
Minulla ei ollut puoleentoistavuoteen työtä, sairauspäivärahaa eikä työttömyysavustusta koska 300pv sairausrahaa ei täyttynyt.
Sitten vasta taannehtivasti tuli kelan rahat ja sain työttömyysavustuksen.
KEVA hylkäsi eläkehakumukseni samoin vakuutusoikeus.
Ainoa mikä säilyy oli työsuhde työnantajaan, jolla ei ollut minulle työtä.
Ei voi elää vasta sitten kun saa rahaa. On pakko velkaantua . Olla ostamatta lääkkeitä, tai mitään mitä ilman pärjää.
Tämä on mielestäni ihmisoikeus kysymys.
Eikö pidä turvata kaikissa tilanteissa ihmisen, edes nimellinen toimeentulo?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.