Ihmiset

Kotiliesi-palkinto 2014: "Hyvät tyypit eivät kiusaa"

Tänä vuonna Kotiliesi-palkinnon saavat James Nikander ja Juho Räty koulukiusaamiseen puuttumisesta sekä Hanni Hyvärinen humanitaarisesta avusta ukrainalaisille.

Kotiliesipalkitut 2014, Kuva: Tommi Tuomi copyright: Otavamedia

Fitness-urheilija James Nikander, 24, tuli tunnetuksi rap-artistina hitillään Salil eka, salil vika. Siinä ja Youtuben Taru painojen herrasta -videoilla hän vitsailee rohkeasti ja tekee pilaa maahanmuuttajiin kohdistuvista ennakkoluuloista. Ei ihme, että häntä pyydettiin vierailuille kouluihin.

– Mietin, että voisin siellä muutakin tehdä kuin esittää yhtä kappaletta. Aloin jutella nuorille kiusaamisesta, James kertoo.
Hän päätti lähestyä nuoria henkilökohtaisten kokemustensa kautta. Jamesta on itseäänkin kiusattu. Peruskoulun viidennellä luokalla hän saapui kotiin ruhjeita kasvoillaan.

– Äiti ei enää uskonut selityksiäni, vaan teki ilmoituksen poliisille. Kiusaaminen loppui siihen.

Myöhemmin James on myös itse ollut kiusaaja.
– Porukassa tuli kiusattua muita. Se oli ehkä sellaista huomionhakua, piti olla kova jätkä. Tyhmää touhua.

Tehdään kiusaamisesta hölmöä

Lukiolaispoika Juho Rädystä, 19, tuli ilmiö sosiaalisessa mediassa, kun hän puuttui juttelemalla nuorten väliseen kiusaamistilanteeseen bussipysäkillä ja pani siitä viestin Facebookiin.
– Monilla on asenne, että mä elän tässä vain omaa elämääni. Ei haluta tai uskalleta puuttua kiusaamiseen, vaikka sen pitäisi olla itsestään selvää, jos väkivallan uhkaa ei ole.

Juho Räty on toiminut nuorisojärjestöissä viitisen vuotta. Häntä kiinnostaa, miten nuoret voivat vaikuttaa elinympäristössään. Jokainen meistä kun tekee päivittäin koko joukon valintoja:
– Kaikella on merkitystä. Esimerkiksi sillä, mulkaisetko tympeästi homoparia vai hymyiletkö rohkaisevasti, pidätkö ovea auki vanhukselle tai kiitätkö bussikuskia.

Sekä Juho että James puhuvat positiivisen ilmapiirin puolesta. Paras tapa ehkäistä kiusaamista on tehdä siitä hölmöä. Hyvät tyypit eivät kiusaa.
– Muistutan nuorille, että leffassakin olemme sankarien puolella. Miksemme sitten tosielämässä? Aina voi edes yrittää toimia hyvin, James Nikander kannustaa.

Älä mene mukaan tykkäyskisoihin

Nykyaikana kiusaamista tapahtuu paljon internetissä sosiaalisessa mediassa.
– Sillä on itsetunnolle todella iso merkitys, jos lasta haukutaan siellä ja viesti leviää sadoille, jopa tuhansille seuraajille hetkessä, Juho ja James muistuttavat.

Hyvä itsetunto ehkäisee kiusaamista, sillä itsevarmoja ei jakseta kiusata ja heillä on myös rohkeutta puuttua kiusaamistilanteisiin.
– Pitää oppia hyväksymään itsensä. Oma arvo ei ole kiinni tykkäysten määrästä somessa. Jokainen voi keskittyä omiin vahvuuksiinsa. Tykkäyskisoihin ei ole pakko lähteä mukaan, James muistuttaa.

Juhon mielestä vanhempien kannattaa kehua lastaan.
– Jos lapsi saa kuulla vanhemmiltaan, että he ovat hänestä ylpeitä, huomiota ei tarvitse hakea muualta eivätkä pienet nälväisyt tunnu missään. Ylpeä voi olla pienistäkin asioista, sellaisista, joissa lapsi on edes yrittänyt ja jotka ovat hänelle tärkeitä.

Luokaa luokkaan yhteishenkeä

Nuoruuteen kuuluu myös se, että välillä nauretaan toisille. Kaveriporukoissa kaikki eivät välttämättä tunne toistensa rajoja. Juhosta ja Jameksesta aikuisen pitää kuunnella ja osata ohjata lastaan.
– Tapauskohtaisesti pitää löytää oikea henkilö, jolle harmittavasta tilanteesta kannattaa jutella: kiusaaja, lapsen oma ystävä tai aikuinen, Juho miettii.

– Jos liian herkästi kertoo opettajalle, viaton asia voi muuttua vaikutuksiltaan ikäväksi ja lapsi saattaa leimautua nössöksi. Ystävien tai vanhemman lisäksi esimerkiksi koulukuraattorilta voi kysyä, kannattaako tästä kertoa opettajalle, James neuvoo.

Sellaista tilannetta ei saisi päästä syntymään, että kiusatulla ei ole yhtään kaveria. Siksi yhteishengen luominen koululuokassa on miehistä tärkeää. Kiusaamisen vastaista ilmapiiriä pitäisi rakentaa kouluissa jatkuvasti.

Teksti: Else Turunen
Kuva: Tommi Tuomi, Otavamedia

Artikkeli on julkaistu Kotiliedessä 27/14.

Katso Juho Rädyn ja James Nikanderin haastattelu videolta!

Lue lisää Kotiliesi-palkinnosta

Lue myös juttu Kotiliesi-palkittu Hanni Hyvärisen haastattelusta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi-palkinto 2014: "Hyvät tyypit eivät kiusaa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.