Ihmiset

Kotiliesi-palkinto 2014: ”Tärkeintä on yrittää”

Kun itäukrainalaiset pakolaiset vetävät ylleen toppa-vaatteita, Hanni Hyvärisen unelma on täyttynyt. Facebook-viestistä lähtenyt keräys tuotti kaksi kontillista apua Vynnykyn pakolaisleirillä asuville.

Kotiliesi-palkinto 2014 Hanni Hyvärinen, kuva: Tommi Tuomi copyright: Otavamedia

Alkusyksystä tilanne alkoi kärjistyä Itä-Ukrainan Luhanskissa. Hanni Hyväriselle, 40, heräsi huoli tuttavansa Sergein perheen kohtalosta. Sergei on kansalaisaktivisti, jonka kanssa Hanni oli työskennellyt vuosina 2004-2007 toimiessaan Kiovassa Suomen Suurlähetystössä lehdistö- ja kulttuuriasiamiehenä.

Hanni sai Sergein kiinni Länsi-Ukrainasta Vynnykyn pakolaisleiriltä, jonne tämä kertoi paenneensa vaimonsa Jelenan ja kolmivuotiaan Sofia-tyttärensä kanssa. Sergei oli joutunut separatistien tappolistalle, koska oli toiminut kotikaupungissaan
Ukrainan armeijan tiedustelijana.

– He joutuivat jättämään kotinsa, jonka olivat hankkineet säästöillään ja remontoineet sukulaistensa avulla. Heidän kohtalonsa kosketti. Kun tiedustelin Sergeiltä, miten voin auttaa, hän kysyi mahdollisuuttani toimittaa leirillä asuville lämpimiä vaatteita talveksi, Hanni Hyvärinen muistelee.

Projekti käynnistyi yhdellä Facebook-viestillä, jonka Cultura-säätiön tiedottajan työstä hoitovapaalla oleva Hanni suuntasi muutamille ystävilleen.

Halu auttaa yllätti. Seuraavana päivänä 20 ihmistä oli jo etsimässä kaapeistaan käyttökelpoisia vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Parin päivän kuluttua avuntarjoajia oli jo sata.

– Sitten Borgåbladetin toimittaja teki projektista jutun. Lehden ilmestyttyä huomasin, että tätä mainostetaankin Itä-Uusimaalla keräyksenä!

Tavaraa alkoi tulla ovista ja ikkunoista. Hannin ja muutaman muun keräykseen aktiivisesti osallistuneen koti alkoi muistuttaa humanitaarisen avun varastoa.

Hannin ja Marko Orasaaren kodissa ainoa liikenevä tila löytyi makuuhuoneesta, jonne laatikoita ja jätesäkkejä pinottiin 3-4 viikoksi. Tämä ei edesauttanut perhesopua saati pölyallergiasta kärsivän äidin ja kolmivuotiaan Sisu-pojan terveyttä. Niiskutuksen lisäksi unettomiksi yöt teki pohdinta siitä, miten tavarat saisi lopulta määränpäähän.

– Jaksoin, koska ratkaisu ongelmiin löytyi aika nopeasti. Saimme Finncontainersilta kaksi konttia, jotka saimme pitää Hakosen muuttoliikkeen pihassa Vantaalla. Siellä myös lajittelimme lokakuussa valtavan tavaramäärän ja teimme niistä tullia varten asianmukaiset selvitykset.

Omat kontaktit ratkaisevia

Marraskuun lopulla rekka lähti vihdoin avustuskuormassa kohti Vynnykyä. Kun rekan perävalot katosivat näkyvistä, Hannin osuus projektista päättyi. Jatko on Sergein käsissä.

Ilman työkokemustaan ja omia ukrainalaisia kontaktejaan Hanni ei olisi urakkaan ryhtynyt.
– Korruptio on siellä osa arkea, mutta kun on suora kontakti, luotan, että apu menee perille.

Hanni kertoo myös käyneensä Sergein perheen luona pakolaisleirillä lokakuun lopussa.

Projektin läpivieminen vahvisti entisestään Hannissa halua auttaa. Ihmiskohtaloiden seuraaminen ravisteli sosiaalista omatuntoa. Myös ymmärrys inhimillistä hätää kohtaan on lisääntynyt. Seuraavat kontit ovat lähdössä aikaisintaan helmikuussa,
mutta tällä kertaa hän ei ole vastuussa niistä.
– Tärkeintä on yrittää. Yksin ihminen ei saa aikaiseksi paljoakaan, mutta yhdessä syntyy isojakin juttuja. Tämä on minulle luonnollinen tapa toimia. En tarvitse tästä sulkaa hattuuni.

Elokuinen Facebook-viesti muutti myös Hannin perheen syyssuunnitelmat. Kontin lähdettyä perheenäiti palasi kesken jääneisiin opintoihinsa viestinnän ja johtamisen perus- ja aineopintojen pariin. Niistä on vielä ennen joulua saatava kasaan 15 opintopistettä.
– Onneksi mieheni on varannut meille kahden viikon matkan Kanarialle, Hanni nauraa.

Teksti: Anu Vaskimo
Kuva: Tommi Tuomi/ Otavamedia

Artikkeli on julkaistu Kotiliedessä 27/14.

Katso Hanni Hyvärisen haastattelu videolta!

Lue lisää Kotiliesi-palkinnosta

Lue myös Kotiliesi-palkittujen James Nikanderin ja Juho Rädyn haastattelu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi-palkinto 2014: ”Tärkeintä on yrittää”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.