Ihmiset

Kotiliesi täyttää tänä vuonna 100 vuotta – tutustu näyttävästi uudistuneeseen lehteen!

Juhlimme Kotilieden satavuotistaitavalta koko vuoden. Juhla käynnistyy tänään ilmestyvästä uudistuneesta numerosta.

Kotiliesi täyttää tänä vuonna pyöreät 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Suomen vanhin kodin- ja naistenlehti ilmestyy näkyvästi uudistuneena.

Naistenlehtien klassikon uusi ulkoasu on raikkaan moderni, ja uudistuneen lehden sivuilla päästään tutustumaan yhä monipuolisempaan henkilögalleriaan ja sisältöihin.

Suuri muutos näkyy heti kannessa. Tunnettu kasvo vaihtuu lifestyle-kuviin, joissa pääosassa on kaunis arki. Annamme tästä lähtien enemmän tilaa arvostetuille ruokajutuillemme ja tunnelmalliselle kotona oleilulle.

”Satavuotisjuhlan kunniaksi otamme kaiken irti siitä lämmöstä ja ilosta, jota kokkailu, kodinhoito, sisustaminen, mökkeily ja puutarhanhoito ihmisille antavat”, Kotilieden vastaava päätoimittaja Saija Hakoniemi kertoo.

Samalla ihmissuhteet, henkinen kasvu ja omasta taloudesta huolehtiminen nousevat tärkeiksi aiheiksi.

Syvälliset henkilöhaastattelut, samastuttavat elämäntarinat ja kiinnostavat ilmiöjutut ovat yhä tärkeä osa Kotilieden ydintä. Vuoden 2022 ensimmäisessä numerossa oman tarinansa kertoo Finlaysonin pelastanut Jukka Kurttila. Pyysimme myös neljää kahdeksankymppistä naista katsomaan peiliin ja kertomaan, mitä siellä näkyy.

Kotikulttuuria nyt myös TikTokissa

Kun Kotiliesi perustettiin vuonna 1922, linja määriteltiin näin: ”Järkiperäisempi kotitalous, parempi kodinhoito ja korkeampi kotikulttuuri.” Vuosien varrella Kotiliesi on tarjonnut apua ja neuvoja moniin tilanteisiin.

1930-luvulla Kotiliesi opetti kaasunaamarin käyttöä. 1940-luvulla neuvottiin, miten pysyy hengissä korttiannoksilla. 1960-luvulla pohdittiin äidinpalkan, rakennemuutoksen ja yhteiskunnan ikärakenteen muutoksista. 1980-luvulla lehden kirjoitusseminaareihin tungeksittiin. Opettajina olivat muun muassa Antti Tuuri ja Kaari Utrio.

Brändimielikuvia tutkittaessa Kotiliesi on tulkittu yleensä vanhanaikaiseksi. Kaksi vuotta sitten väitöskirjatutkimus nosti esiin sota-aikojen Kotilieden ahtaan naiskuvan. Se ei raikastanut käsitystä klassikkolehdestä. Perinteillä on kuitenkin myös arvoa.

”Sata vuotta täyttävä Suomen ensimmäinen naistenlehti kantaa mukanaan vuosikymmenten taakkaa tai arvokkaita perinteitä – riippuu näkökulmasta”, Hakoniemi kertoo.

Alun perin yksi lehden kantavista ajatuksista oli se, että naisella pitää olla oma hetki. Vaikka moni asia on vuosien varrella muuttunut, tuo ajatus on kantanut läpi vuosikymmenten.

Viime vuosien aikana Kotilieden parissa on tapahtunut mielenkiintoisia asioita. Kotiliesi on läsnä yhä useampien eri-ikäisten suomalaisnaisten elämässä, myös x- ja y-sukupolvi on löytänyt seuraamme, mikä näkyy myös uudistuneen Kotilieden sisällöissä.

”Tapasimme sanoa toimituksessa, että jos äiti ei vastaa puhelimeen, kysy Kotiliedeltä verkossa. Tänä päivänä ymmärrämme, että äideillä on yhtä paljon opittavaa tyttäriltään. Se mielessämme nostamme esiin yhä enemmän myös tyttärien ja tyttärentyttärien näkökulmaa”, Hakoniemi kertoo.

Vuonna 2022 olemme paljon muutakin kuin klassinen printtilehti. Meidät löytää niin Facebookista, Instagramista, Pinterestistä kuin TikTokista. Verkossa kuljemme arjen ystävinä vierelläsi ihan joka päivä.

Juhlimme satavuotistaivalta koko vuoden. Luvassa on kolme lehden erikoisnumeroa sekä verkon uudistaminen. Viime vuoden puolella suunniteltu ja lukijaäänestyksellä valikoitu Kotilieden juhlakoru on tullut myyntiin.

On ihana tulla kotiin. Tervetuloa juhliimme!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi täyttää tänä vuonna 100 vuotta – tutustu näyttävästi uudistuneeseen lehteen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.