Ihmiset

Kuka perheessä eniten kuluttaa?

Vuonna 1958 Kotiliedessä kerrottiin Kotilieden tekemästä kotitalouden rahankäyttökyselystä. Tässä poiminta vastauksista, kotitaloutta kahden perheenäidin näkökulmasta.

Kuka teillä eniten kuluttaa? Teimme tämän kysymyksen joukolle perheenemäntiä, jotka edustavat erisuuruisia perheitä ja erilaisia palkkatuloja.

– 17-vuotias poika on perheessä nykyisin ehdottomasti kallein, vastaa perheenemäntä, joka ammattityöläisen tuloilla yrittää pitää seitsenhenkisen perheen taloutta tasapainossa. Lapsia on viisi, näistä nuorin 9-vuotias.

17-vuotias poika tarvitsee eniten ruokaa ja myös hänen vaatetuksensa tulee kalleimmaksi. Tähän tulevat lisäksi koulumenot. 13-vuotiaan pojan ruoankulutus vetää vertoja perheenpään ruoan tarpeelle, ja kenkiä ja sukkia hän kuluttaa eniten perheessä.

16- ja 15-vuotiaat tytöt syövät suunnilleen saman verran kuin äiti, mutta tarvitsevat voita ja leipää kyllä enemmän kuin vanhemmat. 16-vuotias tyttö on osoittautunut kevytjalkaisimmaksi koko perheessä, häneltä kuluu vähän kenkiä, mutta muussa vaatetuksessa on kyllä monia toiveita, joita ei aina voi toteuttaakaan.

Kun perheessä on viisi koulua käyvää ja kuluttavaa lasta, saavat perheen isä ja äiti tinkiä melkoisesti vaatetuksestaan ja joskus ruoastaankin, sillä palkka ei riitä kaikkeen.

– Perheenpää on meillä ehdottomasti kallein, lausuu virkamiesperheen emäntä, joka hoitaa itse talouttaan ns. kotirouvana. Lapsia on neljä 2 – 13 vuoteen. Perheenpää on kallein sen vuoksi, että hänen tehtävänsä vaatii joka päivä huolellista pukeutumista.

Perheenäiti, joka työskentelee kotona suurimman osan päivästään, tulee toimeen halvemmin vaatetuskustannuksin. Henkilökohtaisia menoja ei ole paljon, kampaajallekin tuntuu riittävän rahaa vain silloin tällöin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuka perheessä eniten kuluttaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.