Kulttuuri

Helsingin pienet elokuvateatterit ovat elämyksiä! Listasimme 6 kauneinta – joko kävit kaikissa?

Helsingin pienet elokuvateatterit tekevät elokuvaillasta erityisen vanhanajan charmillaan. Helsingistä löytyy kauniita elokuvasaleja moneen lähtöön. Katso kuvat ja suunnittele seuraava romanttinen leffailta!

Helsingin pienet elokuvateatterit ovat osa Helsingin kantakaupungin kulttuurihistoriaa. Elokuvia on näytetty valkokankaalla 1900-luvun alusta lähtien, ja osa legendaarisista teattereista on edelleen täydessä puhdissa.

Nykyään vanhat elokuvateatterit erottuvat alkuperäisellä sisustuksellaan ja vanhanajan arkkitehtuurillaan, mutta myös mukavuuksillaan, kuten herkullisilla tarjoiluilla, anniskeluoikeuksilla ja leveillä istuimilla. Me listasimme Helsingin pienet elokuvateatterit yhteen juttuun. Katso tästä, mihin sinun kannattaa seuraavaksi suunnata!

Lue myös: Perinteiset elokuvateatterit ihastuttavat ympäri Suomen – Listasimme Suomen pienet elokuvateatterit paikkakunnittain

Vuonna 1930 otetussa kuvassa näkyy nykyisen Akateemisen kirjakaupan paikalla 1911–1965 toiminut elokuvateatteri
Vuonna 1930 otetussa kuvassa näkyy nykyisen Akateemisen kirjakaupan paikalla 1911–1965 toiminut elokuvateatteri Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

1. Helsingin pienet elokuvateatterit: Kino Engel

Aivan Helsingin sydämessä sijaitseva Kino Engel aloitti nimellä Amanda vuonna 1985. Kino Engelissä on kaksi salia, jotka ovat molemmat kunnostettu ja avattu uudelleen yleisölle vuonna 2017. Punainen kokolattiamatto ja punasamettiset penkit vaihtuivat neutraalimpaan harmaaseen sisustukseen ja mukavampiin muhkeisiin istuimiin.

Näytöksiä Engelissä on useita päivässä ja tarjonta on laaja. Liput maksavat 11 euroa. Kesäisin Café Engelin sisäpihalla järjestetään myös KesäKino Engel, eli elokuvanäytöksiä taivaan alla.

Kino Engelissä on pienen perinteisen teatterin tunnelmaa, vaikka se remontoitiin ja uudistettiin vuosina 2016-2017.
Kino Engelissä on pienen perinteisen teatterin tunnelmaa, vaikka se remontoitiin ja uudistettiin vuosina 2016-2017. Kuva: Kino Engel
Sofiankatu 4-8 kuvattuna vuonna 1912, jolloin 
Sofiankatu 4-8 kuvattuna vuonna 1912, jolloin  Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

2. Orion

Orion on yksi Helsingin vanhimmista elokuvateattereista. Orion avattiin vuonna 1927 nimellä Bio Athena. Orion toimi KAVI:n (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) esitysteatterina vuodesta 1984 vuoteen 2018. Vuoden 2019 alussa KAVI:n esitykset siirtyivät uuden Oodi-kirjaston Kino Reginaan ja ELKE ry (Elävän kuvan keskus) aloitti toiminnan Orionissa.

Orionin punasävyinen voimakas sisustus huokuu juhlavaa vanhanajan tunnelmaa. Kuten monet muutkin teatterit, Orionin voi vuokrata tapahtumakäyttöön. Orionissa on elokuvanäytösten lisäksi yleisökeskusteluja ja tekijävierailuja. Näytöksiä on muutama päivässä ja lippuhinta on 8–10 euroa.

Orionissa voi myös varata erityisnäytöksiä
Orionissa voi myös varata erityisnäytöksiä Kuva: Mikko Lyytikäinen / Orion
Bio Athena
Bio Athena Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

3. Korjaamo Kino Töölö

Entisiin raitiovaunuhalleihin vuonna 2018 avattu Korjaamo Kino on Kulttuurikeskus Korjaamon operoima elokuvateatteri Helsingin Töölössä. Teatterissa on kaksi modernia salia, joista toinen toimii elokuvasalina ja toinen kulttuurikeskuksen järjestämien teatteriesitysten ja konserttien tapahtumapaikkana.

’Korttelikinoksi’ itseään kutsuvassa elokuvateatterissa näytetään elokuvia päivittäin. Korjaamo Kino on yksi vuotuisen DocPoint -elokuvafestivaalin esityspaikoista. Teatterin yhteydessä on Korjaamon ravintola ja kahvila, josta voi ostaa eväitä ja juomia elokuvailtaan.

Korjaamo Kino on uusimpia pieniä elokuvateattereita Helsingissä.
Korjaamo Kino on uusimpia pieniä elokuvateattereita Helsingissä. Kuva: Korjaamokino
Kulttuurikeskus Korjaamo toimii entisessä Töölön raitiovaunuhallissa. Vuonna 1900 otetussa kuvassa henkilökunta poseeraa hevosraitiovaunun ja uuden sähkökäyttöisen raitiovaunun kanssa vastavalmistuneen hallin edessä.
Kulttuurikeskus Korjaamo toimii entisessä Töölön raitiovaunuhallissa. Vuonna 1900 otetussa kuvassa henkilökunta poseeraa hevosraitiovaunun ja uuden sähkökäyttöisen raitiovaunun kanssa vastavalmistuneen hallin edessä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

4. Riviera Kallio

Helsingin uusien elokuvateattereiden helmi on Riviera Kallio, joka aloitti vuonna 2016 elämyksellisenä elokuvateatterina ja baarina Kalliossa. Rivieran teatterisalissa voi nauttia ravintolan ruoista ja naposteltavista ja baarin antimista.

Trendikkäässä Rivierassa on ollut aikaisemminkin elokuvatoimintaa. Talossa on ollut Bio Kruunu ja musiikkiteatteri Bolero ja vuosina 1977-1982 toinen Riviera-niminen teatteri. Nykyään salissa on leveät punasamettiset istuimet, joiden yhteydessä on myös pieni pöytä ja runsaasti jalkatilaa. Saliin mahtuu vain 61 katsojaa, joten liput kannattaa ostaa verkosta etukäteen. Näytöksiä on pari päivässä ja ohjelmistoon kuuluu noin 20 elokuvaa kerrallaan. Lippuhinta on 15–18 euroa.

Riviera Kallio on elokuvateatteri ja baari. Teatterisalissa on kaikki mukavuudet.
Riviera Kallio on elokuvateatteri ja baari. Teatterisalissa on kaikki mukavuudet. Kuva: Riviera Kallio
Riviera Kallion ravintola tarjoaa purtavaa ja juomia, jotka saa tuoda myös teatterisaliin.
Riviera Kallion ravintola tarjoaa purtavaa ja juomia, jotka saa tuoda myös teatterisaliin. Kuva: Riviera Kallio

5. Maxim

Kluuvin Maxim on Suomen vanhin elokuvateatteri, sillä se on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1909. Teatterin nimi oli aluksi Olympia, sitten Piccadilly ja 1930-luvulta lähtien Maxim. Alkuperäinen rakennus purettiin vuonna 1972 ja nykyinen talo valmistui vuonna 1974.

Maximin jatko elokuvateatterina oli uhattuna ja toiminta oli pysähdyksissä 2015–2017, ja teatterin pelastamiseksi perustettiin liike Pelastetaan Maxim. Vuonna 2018 teatteri avattiin uudella art house -elokuvateatterikonseptilla Finnkinon operoimana. Maximissa on kaksi salia, joista toinen on alkuperäisine vuoden 1909 seinäpaneeleineen ja koristeineen museoviraston suojelema. Maximissa on myös Fazerin operoimat ravintola ja baari.

Maximin 88-paikkaisen kakkossalin paikkamäärä puolittui kun teatteri sai uudet muhkeat istuimet.
Maximin 88-paikkaisen kakkossalin paikkamäärä puolittui kun teatteri sai uudet muhkeat istuimet. Kuva: Maxim
Elokuvateatteri Maxim ennen kuin rakennus purettiin vuonna 1972 .
Elokuvateatteri Maxim ennen kuin rakennus purettiin vuonna 1972 . Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

6. Helsingin pienet elokuvateatterit: Bio Rex

Taidemuseo Amos Rexin yhteydessä Lasipalatsissa toimiva Bio Rex rakennettiin vuonna 1936. Bio Rex on toiminut pitkään pelkästään tilausteatterina ja elokuvafestivaalien tapahtumapaikkana, kunnes vuonna 2018 teatteri avattiin yleisölle uudessa loistossa. Teatterin toimintaa pyörittää Korjaamo Kino.

Elokuvanäytöksiä Bio Rexissä on perjantaisin ja viikonloppuisin. Arkisin suurissa tiloissa järjestetään yksityis- ja erikoisnäytöksiä. Bio Rex on toiminut myös Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalien tapahtumapaikkana. Normaalilippu Bio Rexissä maksaa 11 euroa.

Bio Rexin salissa on 554 istumapaikkaa.
Bio Rexin salissa on 554 istumapaikkaa. Kuva: Bio Rex
Bio Rexissä järjestetään myös yksityistilaisuuksia ja erikoisnäytöksiä. Tiloihin mahtuu jopa 1000 vierasta.
Bio Rexissä järjestetään myös yksityistilaisuuksia ja erikoisnäytöksiä. Tiloihin mahtuu jopa 1000 vierasta. Kuva: Bio Rex
Lasipalatsin Bio Rex kuvattuna 1937, vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen. 
Lasipalatsin Bio Rex kuvattuna 1937, vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen.  Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Tarkat lippuhinnat ja päivittäiset esitykset löytyvät elokuvateattereiden verkkosivuilta.

Kerro meille, mikä on sinun mielestäsi paras korttelikino!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helsingin pienet elokuvateatterit ovat elämyksiä! Listasimme 6 kauneinta – joko kävit kaikissa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.