Kulttuuri

5 viihdyttävää kotimaista romaania – nappaa vinkit talteen!

Kotilieden toimitus kokosi yhteen neljä kotimaista uutuuskirjaa ja yhden kotimaisen klassikon. Nappaa tästä lukuvinkit kevääseen!

Alkoholismia, itsensä kadottamista ja ennakkoluuloja käsitellään näissä kotimaisissa uutuus- ja klassikkoteoksissa. Onneksi joukosta löytyy myös yksi nauruhermoja kutkuttava kirja!

loppuluisu, uutuuskirja, kirja, kirjallisuus, lukuvinkki, alkoholismi

Ihan pohjalle

Kalle Lähde, raitis alkoholisti, kuten hän itsensä esittelee, teki itsestään valtakunnan virallisen juopon esikoisteoksellaan Happotesti. Uusi teos Loppuluisu on sen itsenäinen jatko-osa. Se kertoo alkoholistin pohjakosketuksesta, siitä, kun jalat eivät kanna ja housuja lämmittää kakka. Se kertoo valheista, joita juoppo kertoo oikeuttaakseen juomisensa. Sävy on ymmärtävä mutta ei lässyttävä, ja se on maustettu mustalla huumorilla. Lukija tsemppaa: tartu nyt ojennettuun oljenkorteen, hyvä mies!

Kalle Lähde: Loppuluisu, Otava

pala omaa taivasta, kirjavinkki, lukusuositus, kirjallisuus

Self help -fiktiota

Kolme naista, kolme elämää. Ei niin kovin erilaista, vaikka ulkoiset puitteet onnistuvat ensin hämäämään. Kolme kertomusta itseltä hukkaan joutumisesta. Mutta toivoa on, kunhan Laura, Ansku ja Joanna uskaltavat viimein tunnustaa omat pelkonsa ja kaataa itse rakennetut, tyhjyyttään kolisevat kulissit. Vasta sitten elämä vie uuteen. Uskottava ja elämänmakuinen romaani, jonka tematiikka pyörii self help -kirjallisuuden ympärillä.

Henna Helmi Heinonen: Pala omaa taivasta, Tammi

topliner, kirjallisuus, lukeminen, lukusuositus, kirjavinkki

Teollista säveltämistä

Imin tästä romaanista älyttömän kiinnostavaa sisäpiiritietoa popkappaleiden tekemisestä. Muusikoita kootaan eri puolille maailmaa biisintekoleireille, joilla meininki on kuin tehtaan tuotantolinjalla. Yksi tekee melodiaa, toinen pohjia eikä inspiraatiota odotella. Kirjoittaja tuntee aiheensa: Samuli Laiho on säveltänyt ja sanoittanut esimerkiksi Samuli Edelmannin Kaikki tahtoo -hitin. Itselleni teoksen juoni oli toissijainen. Siinä päähenkilö kadottaa ja löytää itsensä.

Samuli Laiho: Topliner, Like

nyman, kekkonen, kirja, kirjallisuus, uutuuskirja, esikoisromaani

Kekkonen ei kuollutkaan

Tunnetun kolumnistin esikoisromaani kutkuttaa nauruhermoja. Hietaniemen kappelissa kuorolaulaja törmää omia hautajaisiaan seuraavaan Urho Kekkoseen. Vuosien aikana pari tapaa useita kertoja New Yorkissa, jossa nimensä muuttanut ex-presidentti kommentoi mennyttä ja nykyisyyttä. Valtakunnan tapahtumien lisäksi lukija pääsee valloittavalle aikamatkalle 1970-luvun Tapiolaan.

Pekka Seppänen: Nyman, Otava

sudenmorsian, kotimainen kirjallisuus, kirjallisuus, klassikko, lukusuositus

Ihmissusia ja ennakkoluuloja

1600-luvulle sijoittuva Sudenmorsian on kotimaisen kirjallisuuden ehdoton helmi. Metsänvartija Priidikin vaimo Aalo joutuu metsänhengen valtaan ja lähtee öisin sutena juoksemaan pitkin Hiidenmaan metsiä. Kirjassa keskeisiksi teemoiksi nousevat kiehtovalla tavalla ennakkoluulot ja niiden herättämä pelko, naisen asema ja rooli yhteiskunnassa sekä ihmisen persoonan moniuloitteisuus.

Aino Kallas: Sudenmorsian, 1928, WSOY

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 viihdyttävää kotimaista romaania – nappaa vinkit talteen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.