Kulttuuri

Nyt lähdetään päiväretkelle saaristoon ja merenrantakaupunkeihin! Listasimme 6 ihanaa kotimaista luonto- ja kulttuurikohdetta

Rakastatko merta, saaristoa ja veden kuohua? Jos vastaus on kyllä, nämä kotimaankohteet ovat täydellisiä juuri sinulle!

Nyt suunnataan lähimatkalle Suomen saaristokuntiin ja merenrantakaupunkeihin! Kotilieden toimitus listasi parhaat tärppinsä kotimaan matkakohteisiin, joissa nautitaan tyrskyistä, kuohuista ja saariston tunnelmasta. Ota talteen vinkit kiinnostaviin näyttelyihin, luontopoluille ja ruokapaikkoihin.

Lue myös: 5 ihanaa kotimaankohdetta, joista et vielä tiedä haaveilevasi – ota idealista talteen!

1. Suuntaa luontopoluille Merenkurkkuun

Polkupyörät rannalla
Kuva: Kari Hirvo

Haluatko nähdä jääkauden synnyttämät moreenikentät ja maankohoamisen umpeen kasvattamat kluuvijärvet?

Jos haluat, suuntaa Merenkurkkuun, jonka luontopoluilta tai vaikka Svedjehamin näköalatornista voit ihailla saaristomeren kauneutta. Patikoijalle on tarjolla monen pituisia ja tasoisia reittejä. Luontopolkujen varrella on taukopaikkoja, joista löytyy polttopuita, ulkovessa tai laavu.

Merenkurkun saaristo kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

2. Alvar Aalto hurmaa Kotkassa

Kantola-nimisen edustuskodin aula Kotkan Sunilassa
Kuva: Rurik Wasastjerna

Kotkan Sunilassa voi vielä elokuun ajan nauttia samanaikaisen taide- ja arkkitehtuurielämyksen. Sunila on kaupunginosa, jonka rakennukset Alvar Aalto suunnitteli 1930-luvulla viereisen sellutehtaan työntekijöiden kodeiksi.

Tehtaanjohtajan Kantola-nimisessä edustuskodissa on elokuun loppuun asti näytteillä serkusten Johanna Gullichsenin tekstiilejä ja Alvar Gullichsenin taidetta. Serkukset kytkeytyvät Sunilan historiaan, sillä heidän isoisänsä Harry Gullichsen johti aikoinaan Aallon suunnitteleman asuinalueen rakentamista.

Näyttely on erinomainen tilaisuus päästä tutkimaan sisältä päin uskomattoman modernilta tuntuvaa 84-vuotiasta Kantola-rakennusta. Muita Sunilan rakennuksia, rivitaloja ja kerrostaloja, voi ihailla vain ulkoa päin, sillä ne ovat kaikki asuinkäytössä edelleen.

Johanna ja Alvar Gullichsenin yhteisnäyttely Kotkan ­Sunilassa, Kantokatu 5, Kotka. Näyttely avoinna 31.8. saakka.

3. Mars retkelle majakkasaareen!

Majakkasaari Tankari
Kuva: visitkokkola.fi

Retki Kokkolan edustalla sijaitsevaan majakkasaari Tankariin tarjoaa kävi­jälle paitsi merimatkan myös vanhan maja­kan, kalamajoja ja hienoa kasvilli­suutta. Perä­meren saarella on tavattu noin 180 kasvilajia, joista vähälukuisia ovat perämerensilmäruoho, ketoneilikka, ketonoidanlukko, merisinappi ja sirohernesara.

Saarta kiertää maastoon merkitty 1,5 km:n luontopolku. Tankar toimi silakanpyytäjien tukikohtana jo 1500-luvulla ja ainakin 1700-luvulta ­asti saarella on ollut kalamajoja. Nykyisin vanhoja kalamajoja on jäljellä enää muutama, vanhin säilynyt on ”Sjöbloms bastu” vuodelta 1768. Saaressa voi myös yöpyä.

4. Taidetta ihastelemaan kartanomiljööseen

Söderlångvikin kartano
Kuva: Mikael Jensen

Aina syyskuun lopulle voi vierailla Kemiönsaaren Söderlångvikin kartanolla. Peruskorjauksesta hiljattain ­kuoriutuneessa päärakennuksessa on esillä reilut sata teosta Amos Rexin kokoelmien kotimaisia helmiä 1900-luvun alusta.

Päärakennus on vuodesta 1965 toiminut liikemies ja taidemesenaatti Amos Andersonin henkilöhistoriaa esittelevänä museona, jonne on sijoitettu Andersonin yksityinen taidekokoelma. Myös ravintola Café Söderlångvikissa on esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä.

5. Kosken kuohuja ja metsän vilvoitusta

Keisarillinen kalastusmaja

Oiva vierailukohde on keisarillinen kalastusmaja kuohuvan kosken partaalla. Sellainen löytyy läheltä Kotkaa, Langinkoskelta.

Paikka on niin kaunis, että Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III totesi jo kesällä 1880 vieraillessaan paikassa: ”Tulen varmasti takaisin!” Niinpä keisariperheelle rakennettiin paikalle kalastusmaja.

Nykyään kalastusmaja ja muut historialliset rakennukset muodostavat kokonaisen museoalueen. Kosken ympärillä kasvava suojeltu metsä on osa vuonna 2014 perustettua Kotkan kansallista kaupunkipuistoa.

Kalastuskin on Langinkoskella mahdollista, kunhan on ensin ostanut kalastusluvan. Museoalueella, kosken partailla ja metsissä kierreltyään voi kahvitella kahdessa eri kahvilassa, joista Keisarinmaja seisoo korkealla kalliolla, ja se on tunnettu herkullisista pannukakuistaan. Ja jos nähtävää ei ole ollut riittävästi, läheltä löytyy eläväinen Kotka puistoineen ja saarineen.

Lue myös Anna.fi: Listasimme kotimaan helmet! Herkkusuiden Porvoo, hienostunut Hanko, kulturelli Mänttä ja historiallinen Oulu ovat kotimaanmatkailun aatelia

6. Hiekkaranntoja ja saaristolaistorin tunnelmaa

Strandbistro vierasvenesatamassa

Padvan valkoisen hiekan rannat Bromarvissa ovat kokemisen arvoiset. Huikeita saaristokylämaisemia kiemurtavan tien varrella tarjoava Bromarv on vähintään päiväretken arvoinen kohde.

Hangon ja Kemiönsaaren välissä sijaitsevassa Bromarvissa asuttiin jo 1500-luvun lopussa, mutta suomenruotsalaisten kiinnostuttua paikasta 1800-luvun lopulla lehtomaisten maisemien keskelle nousi paljon kesämökkejä. Suurin osa kylästä seuraa Salpausselän toista harjua, joka tekee luonnosta monipuolisen ja kiinnostavan.

Pittoreskissa kylässä voi nauttia saaristolaistorilla asioinnista, ja Strandbistro vierasvenesatamassa tarjoaa hyvää ruokaa sekä elävää musiikkia viikoittain kesäsesongin aikana.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt lähdetään päiväretkelle saaristoon ja merenrantakaupunkeihin! Listasimme 6 ihanaa kotimaista luonto- ja kulttuurikohdetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.