Kulttuuri

7 hittikirjaa - Lue nämä nyt

Etsitkö kirjaa itsellesi tai kenties lahjaksi ystävälle? Kotilieden vinkeillä löydät uutta luettavaa täydentämään rauhallisia arki-iltoja.

Tarinoita menestyksistä ja toivosta

Anna Gavalda: novellikokoelma Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja (Gummerus).

Anna Gavaldan kirja Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja

Seitsemän minä-muotoista tarinaa kertoo suurista menetyksistä ja yksinäisyydestä, mutta myös toivosta Gavaldalle ominaiseen anarkistiseen tyyliin. Ääneen pääsevät esimerkiksi itsemurhaa hautova rekkakuski ja alkoholisoituva leski, joiden elämä ei etenekään niin kuin ensin voisi kuvitella.

Riikka Lehtovaara

Sodan jälkeen

Elisabet Åsbrink: 1947 – Mistä historiamme alkaa? Suom. Sanna Manninen (Siltala).

Elisabet Åsbrink: 1947 – Mistä historiamme alkaa?

Tämä tarina on sekoitus suurvaltapolitiikkaa ja arjen huomioita. Se on kirja epäröimisestä ja epäsäännöllisistä sydämenlyönneistä. 1947 on polttopistevuosi, jolloin nykymaailma synnytettiin ja jolloin kirjoittajan isoisän elämä alkoi uudelleen. Narratiivisen tietokirjagenren parhautta, joka veistää tematiikkaansa kuin bebopin perustajaksi nimetty jazzpianisti Theolonious Monk konsanaan.

Jaana Sarkki

Hataria rikoksia

David Casarett: Tiikkipuulehdon arvoitus, suom. Ilkka Rekiaro (Otava).

David Casarett: Tiikkipuulehdon arvoitus

Hyvän mielen dekkariksi takakannessa luonnehditussa Tiikkipuulehdon arvoituksessa ei hötkyillä. Thaimaalainen päähenkilö, sairaanhoitaja Ladarat harjoittelee etsivän töitä, mutta rikokset näyttävät aika hatarilta. Ladaratin sielunliikkeet ja thai-ruoan makuvivahteet hallitsevat kirjaa. Pohjois-Thaimaan katuruokaherkut tulevatkin tutuiksi. Terapiakoira Chi avustaa haparoivassa etsivän työssä.

Eeva-Helena Laurinsalo

Hämmästyttäviä riittejä

Eija Pulkkinen: Syntymän ja kuoleman kirja, riittejä ja uskomuksia maailmalta (Minerva).

Eija Pulkkinen: Syntymän ja kuoleman kirja, riittejä ja uskomuksia maailmalta

Toimittaja Eija Pulkkinen on asunut ympäri maailmaa ja perehtynyt riitteihin ja uskomuksiin. Ihmiset harjoittavat yhä magiaa ja viljelevät taikauskoa. Esimerkiksi stetsonpäinen pyhimys Guatemalassa tai verta kyynelehtivä Neitsyt Maria Boliviassa hämmästyttävät. Tietokirja kaipaisi antropologista viitekehystä tai sitten tunnetta: olisin mieluusti lukenut, miten kirjoittaja itse koki oudot tilanteet.

Else Turunen

Kuoleman tarkoitus

Don DeLillo: Nolla kelviniä, suom. Helene Bützow (Tammi).

Don DeLillo: Nolla kelviniä

Yleensä on huono merkki, jos lukemani kirja etenee hitaasti. Tämä Don DeLillon uutuus on poikkeus. En halua hotkia, jotta ehdin pureskella tiivistä sisältöä. Aiheena on kuolema. Tai elämä. Upporikas pohatta vie kuolemansairaan vaimonsa tutkimuslaitokseen, jossa ruumiit syväjäädytetään, jotta ne voidaan herättää myöhemmin. Mutta entä jos juuri vääjäämättä edessä oleva kuolema on se, joka antaa elämälle merkityksen?

Mirka Heinonen

Taiteilijakodin suku

Leena Lindqvist: Suviranta. Eero ja Saimi Järnefeltin ateljeekoti (Maahenki).

Leena Lindqvist: Suviranta. Eero ja Saimi Järnefeltin ateljeekoti

Kultakautemme taiteilijan Eero Järnefeltin ja hänen Saimi-vaimonsa 1901 rakennuttama ateljeekoti Tuusulanjärven maisemissa sai myöhemmin lähelleen Pekka Halosen ja Jean Sibeliuksen kodit. Syntyi ainutlaatuinen taiteilijayhteisö. Teoksessa kerrotaan Järnefeltien elämästä kodissa, jossa suku asuu edelleen. Kirja avaa myös taloon liittyvää taide-, rakennus ja puutarhahistoriaa.

Riitta Lehtimäki

Vieras maa, tutut tunteet

Kyung-sook Shin: Jään luoksesi, suom. Taru Salminen (Into).

Kyung-sook Shin: Jään luoksesi

Lukiessani tätä eteläkorealaista kirjaa ajattelin: kulttuurit eroavat toisistaan, mutta ihmisten tunteet ovat samoja. Kirjan päähenkilö saa vuosien jälkeen puhelun, joka sysää hänet muistelemaan opiskeluvuosiaan ja ihmissuhteitaan 1980-luvun opiskelijalevottomuuksien aikaan. Tarinaa ei selitetä puhki, vaan teos houkuttelee etsimään vastauksia. Kirjailija on tuttu muistisairautta käsittelevästä romaanista Pidä huolta äidistä.

Mirka Heinonen

Juttu on julkaistu Kotiliesi-lehdessä 2/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 7 hittikirjaa - Lue nämä nyt

Sinun täytyy kommentoidaksesi.