Kulttuuri

8 vinkkiä kotimaan matkailuun – toimitus paljastaa käymisen arvoiset paikat!

Suvinen Suomi pursuaa kivoja kohteita ja kiinnostavia tapahtumia. Poimi toimituksen suosikit kesän menovinkeiksi ja ihastu kotimaan matkailuun!

Jätä lentoliput varaamatta ja tutustu kesäiseen Suomeen. Kotimaan matkailu tarjoaa ihastuttavia idyllejä, kauniita maisemia, sympaattisia kahviloita ja makuelämyksiä. Tässä kahdeksan toimituksen suosikkia.

1. Hämeen ujo helmi

Vääksyn kanava yhdistää Päijänteen ja Vesijärven.
Vääksyn kanava yhdistää Päijänteen ja Vesijärven. © Asikkalan matkailuinfo

Viehätytkö vanhoista taloista, tiivisti rakennetusta kylämiljööstä ja hauskoista pikkupuodeista? Ja Porvoo, Rauma, Tampereen Pispala ja muut kotimaan ikisuosikit on jo nähty? Suuntaa silloin syvälle Päijät-Hämeeseen, Asikkalan Vääksyyn.

Vanha Vääksy on hurmaava rykelmä vanhoja puutaloja ja ihanaa entisajan tunnelmaa kauniissa hämäläispitäjässä, joka sijaitsee upealla paikalla Päijänteen ja Vesijärven välissä. Alue ei ole montaakaan kadunpätkää, mutta yllätykseksi täältä löytyy myös palveluja: muutama söpö sisustusliike (tunnetuin on Lauran kauppa), kelpo ravintola kanavan kupeessa (Kanavan Kunkku), muutamia kahviloita ja ihastuttava yöpymispaikka Vääksyn Apteekinmajoitus, joka nimensä mukaisesti sijaitsee vanhassa apteekissa aivan kylän ytimessä.

Vääksyyn kesäasukkaiksi päätyneet ystäväni kutsuvat kylää Köyhän miehen Hangoksi, mutta ei tämä köyhä ole. Hämäläisyyteen kuuluva vaatimattomuus tekee Vääksystä maanläheisen kesäidyllin.

• Annina Pennonen

vanhavaaksy.fi

Lue myös Himahellan blogista: Päiväreissulla Vanhassa Vääksyssä

2. Ite-taiteilijan räväkkä koti

Enni Idin taiteilijakoti Padasjoella.
Enni Idin taiteilijakoti Padasjoella.

Pikkuinen punainen mökki on maalattu täyteen kukkia, kiehkuroita ja kissoja postilaatikkoa, seiniä ja jokaista lasipurkkia myöten. Ei kuitenkaan kiehkuran kiehkuraa vaaleaan kattoon! Enni Id halusi pitää reitin taivaaseen avoinna. Vaikka pikkuinen talopahanen on kaikkein vähäväkisimmille tehty, mökin sisällä jyllää väkevä luovan hengen voima.

Padasjoella eläneen kansantaiteilija Enni Idin (1904–1992) Miranolilla värikkääksi kokonaistaideteokseksi muokkaama taiteilijakoti avaa jälleen ovensa kesäksi. Ensimmäinen mahdollisuus tutustua tähän persoonalliseen asumukseen on Avoimet kylät -päivänä 9.6. Koti on avoinna myös sunnuntaina 10.6. kello 12–16. Sen jälkeen ovet ovat avoinna aina sunnuntaisin 12.8. saakka.

• Riitta Lehtimäki

Enni Idin taiteilijakoti Kellosalmentie 579, Padasjoki. Avoinna su 10.6–12.8.2018 klo 12–15. Tiedustelut: Pirjo Rinne 040 595 3445.

Lue myös: Värikäs ite-taiteilija Enni Id

3. Hyväntuulinen idylli

Café Mathildedalissa on myös pieni puoti ja kirjasto.
Café Mathildedalissa on myös pieni puoti ja kirjasto. © Mikko Pääkkönen

Mathildedalin ruukkikylä Salossa on juuri niin herttainen paikka kuin miltä näyttääkin.

Majatalo Sypressin seinustalla kukkivat alppiruusut ja portailla paistattelee tyytyväinen kissa. Kyläravintola Terhon terassilla nenään leijailee houkuttelevia tuoksuja: vastapaahdetun kahvin, pihan toiselta puolen kyläleipurin uunituoreen leivän ja panimon makean mäskin.

Tammien reunustaman kylätien varrelle on asettunut joukko hyväntuulisia pienyrittäjiä suklaakondiittorista kutojaan. Aitauksesta kurkistavat alpakatkin näyttävät hymyilevän. Niiden villa päätyy kyläkehräämöön jalostettavaksi pehmeäksi langaksi ja kudonnaisiksi.

Merenrannassa pääsee maistelemaan pyyntituoretta haukea ja kuhaa, ruukkitehtailla tekemään antiikkilöytöjä tai piipahtamaan kesäteatterissa.

Ja aivan nurkan takana on Teijon upea kansallispuisto aktiviteetteineen.

• Erja Salovaara

mathildedal.fi

Lue myös: Alpakat toteuttivat Sini Honkalan yrittäjäunelman Mathildedalin ruukkialueella ja kehräämössä

4. Ristiin rastiin Alvar Aallon jäljillä

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen kaupungintalo.
Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen kaupungintalo. © Visit Alvar Aalto

Upea Villa Mairea, mykistävä Paimion parantola, virtaviivainen Sunilan asuinalue. Enson kuutio ja Savoyn sisustus. Tehtaita ja konserttitaloja.

Alvar Aalto -fanien iloksi tuotteliaan arkkitehdin tärkeimmät kohteet on koottu matkailureiteiksi halki Suomen. Pyhiinvaellusmatkan suunnittelua helpottaa visit.alvaraalto.fi -sivusto, johon on koottu valmiiden reittien ohella muita matkapalveluja. Joka reissun voi räätälöidä mieleisekseen.

Aalto tunnetaan myös kokonaisista kaupungeista, joista merkittävin on Jyväskylä. Mestari suunnitteli sinne 28 rakennusta. Seinäjoella on hallinto- ja kulttuurikeskus, Rovaniemellä poronsarviasemakaava. Aallon lapsuusmaisemiin Alajärvelle voi niin ikään tehdä opastetun matkan. Tuntemattomampia helmiä on Joonas Kokkosen kotitalo Järvenpäässä.

Aallolla on myös hartaita ulkomaalaisia ihailijoita, joille ei ole aina ihan selvää, missä ollaan. On kysytty jopa ratikkalinjaa Viipurin kirjastoon. Vielä Viipuri ei ole kiertomatkakohde, mutta ehkä joskus.

• Tiina Vahtera

Lue myös dekolehti.fi:stä: Tätä et tiennyt Alvar Aallosta – suunnitteli kokonaisen asuinalueen Kymenlaaksoon

5. Erämaan kirkas lumo

Julma Ölkky on upea kanjonijärvi Hossan kansallispuistossa.
Julma Ölkky on upea kanjonijärvi Hossan kansallispuistossa. © Eero Vilmi

Ahvenparvi kököttää odottamassa mehevän madon laskeutumista syöntietäisyydelle. Ei siinä sinänsä kummallista ole, paitsi että onkija näkee parven aivan selvästi. Hossan kansallispuiston kristallinkirkkaassa Öllöri-järvessä pohja näkyy jopa seitsemään metriin.

Suomussalmella, 60 kilometriä Kuusamosta etelään sijaitseva Hossa on Suomi 100 -juhlavuoden kansallispuisto. Itärajan-lomailijaa tervehtivät täydelliset kalavedet ja erinomaiset retkeilymaastot. Eräpalveluja, tupia, laavuja ja kalastuslupia saa Hossan luontokeskuksesta.

Jääkauden muovaama Suomen syvin kanjonijärvi Julma-Ölkky kuuluu kansallispuiston alueeseen, samoin 4 000 vuotta vanhat värikalliot. Matkalla oiva pysähdyspaikka on Reijo Kelan luontotaideteos Hiljainen kansa. Viitostien Niittykahvilassa saat elämäsi kenties parhaat letut, suoraan pannulta.

• Tiina Vahtera

luontoon.fi/hossa

Lue myös: Oulangan kansallispuisto houkuttelee koskimaisemiin ja jylhien vaarojen äärelle

6. Kipinöintiä Kustavissa

Kustavin Kipinässä islantilainen karitsa tarjoiltiin maa-artisokkapyreen kera.
Kustavin Kipinässä islantilainen karitsa tarjoiltiin maa-artisokkapyreen kera. © Sanna Mansikkamäki

Kustavissa kannattaa kurvata kangasmetsän siimekseen pop up -ravintola Kustavin Kipinään. Pop up –ravintolan resepti on yksinkertainen. Arkkitehti Pekka Vapaavuoren vuonna 2011 suunnittelema kaunis rakennus tarjoaa puitteet moniaistilliselle kokonaisuudelle, jossa yhdistyy taidokkaasti suomalainen luonto, hyvä ruoka, kaunis tila ja kesän tunnelma.

Seitsemättä kertaa järjestettävä kesätapahtuma on nyt kaksiviikkoinen. Edellisiltä vuosilta tuttuun tapaan keittiöstä saa taidokasta ja yllätyksellistä saaristolaisruokaa, jossa jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty. Islannista saapuvat kokit tuovat osan raaka-aineista mukanaan ja niitä yhdistellään paikallisiin raaka-aineisiin.

Viime kesän suosikiksi noussut ruokiin sovitettu alkoholiton mehupaketti tulee olemaan varma hitti myös tänä vuonna, tapahtuman järjestäjä Jouni Kuru uskoo. Kattaukset ke–su 18.–29.7.

• Sanna Mansikkamäki

Pohjolanniementie 2, Kustavi, liput tableonline.fi.

Lue myös: Matkavinkit merelliseen Kustaviin – näin saariston virkeä matkailukunta tarjoaa parastaan

7. Kahvihetki kansallismaisemassa

Katariina Pylsy emännöi Maisemakahvilaa.
Katariina Pylsy emännöi Maisemakahvilaa. © Eeva-Helena Laurinsalo

Kesäinen Hämeenkyrö on kaunista katseltavaa. Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään henki liikkuu Hämeenkyrössä, tänä kesänäkin esitetään Sillanpää-oopperaa kirjailijan syntymäkodissa Myllykolussa.

Kun kahvihammasta kolottaa, kannattaa suunnata läheiseen Kierikkalan kylään. Valkea amerikkalainen huvila on toiminut kesäisin Maisemakahvilana jo vuodesta 1988. Kahvilaa emännöi talon omistaja Katariina Pylsy, joka leipoo ja tarjoilee herkkuja Kotilieden lukijoidenkin rakastamasta Maisemakahvilan raparperipiirakasta alkaen.

Kesäisen kahvilaelämyksen kruunaa yläkerran parvekkeelta avautuva vehreä Hämeenkyrön kansallismaisema.

• Eeva-Helena Laurinsalo

Maisemakahvila, Aromaantie 4, Hämeenkyrö. Kahvila on avoinna tänä kesänä 13.7.–5.8. klo 12–18.

Lue myös: Oletko jo maistanut? Maisemakahvilan raparperipiirakka on kesän hittileivonnainen!

8. Saarille stadista

Seurasaari on ollut kansanpuisto ja suosittu retkeilykohde jo 1800-luvulta lähtien.
Seurasaari on ollut kansanpuisto ja suosittu retkeilykohde jo 1800-luvulta lähtien.

Helsingin keskustan vilinästä pääsee hetkessä raikkaisiin saaristolaistunnelmiin – kiitos hyvin toimivien veneyhteyksien. Useilla saarista on merkittyjä luontopolkuja, uimarantoja, grillikatoksia, ravintoloita ja kahviloita. Suosituimpiin kohteisiin on tungosta, mutta tarjolla on väljempiäkin helmiä.

Historiallisesti jännittäviä ja luontonsa puolesta ainutlaatuisia retkipaikkoja ovat suljettuina sotilassaarina toimineet Isosaari ja Vallisaari, jossa tänä kesänä on avattu uusia palveluja kävijöille.

Oikean merimatkan tuntua saa kokea koko päivän retkellä Porvoon ulkosaaristossa sijaitsevalle Söderskärin majakalle. Karun kauniille lintusaarille kulkee päivittäin alus Kauppatorilta ja Vuosaaresta.

Itäinen saaristoreitti vie maisemiin, jonne eivät risteilyalukset kulje. Hakaniemestä läpi Degerön kanavan Vuosaareen kulkevan reittialuksen kyydistä voi hypätä pariksi tunniksi idylliseen Vartiosaareen.

Seurasaareenkin pääsee tänä kesänä vesibussilla suoraan Kauppatorilta. Poiketa kannattaa vaikkapa Antin aukion käsityömarkkinoille 14.–15.7.

• Erja Salovaara

stadissa.fi/paikat/1491/helsingin-saaret-vesireitit-ja-merellinen-helsinki, suomensaaristokuljetus.fi, portoline.net/fi/soderskar

Lue myös: Rakastu Helsingin saaristoon – 4 ihaninta saaristokohdetta

Juttu julkaistu Kotiliedessä 13/18.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 8 vinkkiä kotimaan matkailuun – toimitus paljastaa käymisen arvoiset paikat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.