A. M. Frostin teosten takana onkin kaksi kirjailijaa – selvitimme, miksi jotkut kirjailijat kirjoittavat romaaninsa yhteisellä taiteilijanimellä

Savonlinnalaiset Anne ja Matti Hakkarainen kirjoittavat kirjansa yhteisnimellä A. M. Frost. Iisalmelaiset Kaisa Nummela ja Satu Roos puolestaan nimellä Tomas Gads. Mistä nimi juontaa ja miten sujuu yhteistyö?

Vaikka kirjan kannessa komeilisi vain yksi nimi, sen takana saattaa joskus olla useampi tekijä. Savonlinnalaiset Anne ja Matti Hakkarainen kirjoittavat kirjansa yhteisnimellä A. M. Frost. Iisalmelaiset Kaisa Nummela ja Satu Roos nimellä Tomas Gads. Kysyimme heiltä, mistä nimi juontaa ja miten yhteistyö taiteilijanimen takana sujuu.

Anne ja Matti Hakkarainen = A. M. Frost

Anne ja Matti Hakkarainen, miksi kirjoitatte jännäreitä yhteisellä taiteilijanimellä A. M. Frost?

”Matti on tehnyt paljon myös kuvataidetta. Hänen puukkoihinsa lyödään stanssi MJH ja taulut on signeerattu M. J. Hakkarainen. Halusimme erottaa yhteiset kirjamme muusta tuotannosta käyttämällä nimeä A. M. Frost. Ajattelemme, että A. M. Frost on vähän kuin bändi. Kuten orkesterin, myös meidän on oltava samaa mieltä jokaikisestä asiasta, joka Jang-sarjan kansien väliin on kirjoitettu.”

Mistä A.M. Frost tulee?

Anne ja Matti Hakkarainen ovat yhdessä A. M. Frost.  Kuva: Saija Linnamurto

Anne ja Matti Hakkarainen ovat yhdessä A. M. Frost.  Kuva: Saija Linnamurto

”A. M. tulee etunimistämme. Frost on mielleyhtymä kylmäävästä jännityksestä, jota toivomme tuotantomme edustavan. Jokainen kirja menee puoli vuotta eteenpäin Suomen historiassa alkaen vuoden 1939 syksystä, joka enteili hyytävän kylmää talvea, joten kyllä sekin vaikutti kirjailijanimen valintaan ensimmäistä kirjaa julkaistaessa. Nimi keksittiin yhdessä kustantajan kanssa.”

Millaista on kirjoittaa yhdessä? 

”On huippukätevää, kun työkaveri on aina lähellä. Saipa idean mihin vuorokaudenaikaan tahansa, sen voi aina julkaista saman tien ja saada välitöntä palautetta. Varsinaiset työajat on silti sovittu, ja niistä pidetään kiinni, ettei elämä mene yhdeksi työnteoksi.

Kun on aihetta juhlaan, vaikkapa saadessa painetun kirjan ensimmäistä kertaa käsiinsä, sitä juhlitaan yhdessä kuohuviinin kera. Kirjoistamme ei luultavasti näe, kuka on ideoinut minkäkin osan, emmekä me muista niitä itsekään. Juoni kehitetään yhdessä keskustellen ja runko laaditaan jokaiseen lukuun hyvin tarkasti sisältäen ajan, paikan, läsnäolijat ja tapahtumat.

Lopuksi Anne kirjoittaa sen puhtaaksi ihan siitä syystä, että on nopeampi konekirjoittaja. Muuta erimielisyyden aihetta ei ole ilmaantunut kuin ruokatunnin ajankohta.”

Lue myös Seura.fi: Kirjailija Salla Simukan tie vie Hollywoodiin

Iisalmelaiset Kaisa Nummela ja Satu Roos ovat yhtä kuin Tomas Gads. Kuva: Petra Tiihonen / Alias Studiot Oy

Iisalmelaiset Kaisa Nummela ja Satu Roos ovat yhtä kuin Tomas Gads. Kuva: Petra Tiihonen / Alias Studiot Oy

Kaisa Nummela ja Satu Roos = Tomas Gads

Kaisa Nummela ja Satu Roos, miksi kirjoitatte psykologisia rikosromaaneita yhteisellä taiteilijanimellä Tomas Gads?

”Olemme työryhmä ja halusimme yhteisen nimen. Emme koskaan edes keskustellet siitä, etteikö meillä olisi yhteistä kirjailijanimeä, vaan kysymys kuului, mikä se on. Tomas Gads on meidän yhteinen äänemme. Gads ajattelee ja kirjoittaa toisin kuin kumpikaan meistä yksin kirjoittaisi. Gads on utelias, luova ja peloton.”

Mistä Tomas Gads tulee?

”Taitelijanimi on monipolvisen aivoriihemme tulosta. Tomas Gadsin takana ovat ammatilliset innoittajamme Thomas Gordon, yhdysvaltalainen kliinisen psykologian uranuurtaja, ja Johan Gadolin, turkulainen kemisti ja fyysikko, suomalaisen kemian tutkimuksen isä.”

Millaista on kirjoittaa yhdessä? Vaikeudet ja ilot?

”Kirjoitusprosessimme on tehokas ja pitkälle hiottu tällä hetkellä. Puhumme paljon, jaamme kaiken, teemme taustatyöt yhdessä ja kirjoitamme kumpikin kaikista henkilöistä. Ensin työstetään yhteinen suunnitelma, sitten viikkopalaverit verkossa, joissa säädetään suunnitelmaa tarpeen mukaan ja jaetaan kirjoitusnakit kummallekin.

Joskus erilaisten näkökulmien yhdistäminen on haaste ja välillä taas järjestelmät eivät taivu yhteiseen tekemiseen yhtä joustavasti kuin me. Antoisimpia tilanteita ovat yhdessä keksimisen hetket, jolloin tarinan juoni kirkastuu tavalla, joka yllättää meidät molemmat.”

Lue myös: Lukuhirmu Hertta, 12, lukee kaksi kirjaa viikossa ja jakaa kirjavinkkejä Youtubessa: ”Haluan levittää lukemisen iloa”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: A. M. Frostin teosten takana onkin kaksi kirjailijaa – selvitimme, miksi jotkut kirjailijat kirjoittavat romaaninsa yhteisellä taiteilijanimellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X