ääneen lukeminen

Ääneen lukemisessa voi piillä ratkaisu lasten hiipuvaan lukuinnostukseen – ja 5 muuta syytä, miksi ääneen lukeminen kannattaa

Monella on lämpimiä lapsuusmuistoja siitä, miten aikuinen luki kirjaa ääneen. Asiantuntija kertoo, miksi ääneen kannattaa lukea niin lapselle kuin aikuisellekin.

Käperryitkö vanhemman kainaloon kuuntelemaan kirjaa, kun olit lapsi? Lukiko isovanhempasi sanomalehteä ääneen keinutuolissa? Entä luetko ääneen puolisollesi tai lapsellesi nykyään?

Ääneen lukeminen on lahja niin lapselle kuin aikuiselle. Se synnyttää yhteisöllisyyttä ja tukee lapsen kehitystä. Siinä voi jopa piillä ratkaisu suomalaislasten hiipuvaan lukuintoon, kertoo Lukukeskuksen kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö.

Lisäksi ääneen lukemisella on joukko muita, yllättäviäkin positiivisia vaikutuksia. Listasimme Emmi Jäkön avustuksella kuusi syytä, miksi ääneen lukeminen tekee hyvää.

Lue myös: Lukemisen terveyshyödyt: 7 syytä, miksi kannattaa lukea kirjoja

1. Ääneen lukeminen auttaa lasta pärjäämään koulussa

Lapselle lukeminen vaikuttaa merkittävästi siihen, miten lapsi pärjää myöhemmin elämässä. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa, mikä puolestaan vaikuttaa puheen kehitykseen. Kirjat ravitsevat myös mielikuvitusta.

Lapset, joille on luettu ääneen, suhtautuvat kouluun myönteisemmin kuin ne, joille ei ole luettu kotona.

”Ääneen lukemisella on aika vahva korrelaatio koulussa pärjäämiseen. Lukeminen ei vaikuta positiivisesti pelkästään koulumenestykseen, vaan auttaa myös koulun arkeen sopeutumiseen. Jos on tottunut rauhoittumaan kirjan äärelle, se auttaa lasta koulutiellä. Kuulemme todella usein ensimmäisen luokan opettajilta, että he pystyvät luokasta aika nopeasti sanomaan, kenelle lapsista on luettu ja kenelle ei. Se näkyy monina taitoina”, Jäkkö kertoo.

Jos on tottunut jo kotona rauhoittumaan kirjan äärelle, se on myös koulussa helpompaa.

Jos on tottunut jo kotona rauhoittumaan kirjan äärelle, se on myös koulussa helpompaa.


2. Ääneen lukeminen luo läheisen suhteen lapseen

Yhteiset lukuhetket vahvistavat lapsen ja vanhemman suhdetta. Varsinkin aivan pienelle vauvalle yhteiset juttelu-, luku- ja lorutteluhetket ovat aivojen ja kielen kehityksen kannalta ratkaisevia jo ensimmäisen elinvuoden aikana.

”Yhteiset lukuhetket ovat myös aidosti fyysistä yhdessäoloa. Se, että aikuinen lukee kirjaa ja että tarinasta keskustellaan yhdessä, tuottaa oppimisen kokemuksia lapselle. Sitä ei voi korvata esimerkiksi äänikirjaa kuuntelemalla.”

Oletko sinä joskus lukenut ystäväsi kanssa vuorotellen ääneen?

Oletko sinä joskus lukenut ystäväsi kanssa vuorotellen ääneen?

Myös isovanhempi, etävanhempi tai kummi voi luoda lukemisen kautta läheisen suhteen lapseen.

”Lukuhetket ovat tiiviisti pakattua laatuaikaa ja siksi erityisen arvokkaita. Ne luovat nopeasti yhteyden ihmisten välille eri tavalla kuin vaikka ulkoleikit, jotka nekin ovat ihanaa yhdessä tekemistä.”

3. Perheissä, joissa luetaan yhdessä ääneen, keskustellaan enemmän

Tutkimusten mukaan perheissä, joissa luetaan paljon ääneen, myös keskustellaan enemmän kuin muissa perheissä. Ääneen lukeminen luo yhteyttä perheenjäsenten välille.

”Sellaistenkin lasten kanssa, jotka ovat jo aloittaneet koulun ja osaavat itse lukea, kannattaa lukea ääneen. Ei kannata asettaa ikärajaa sille, minkäikäiselle lapselle lukee. Kun kirjat alkavat olla haastavampia, aikuinenkin saa kirjallisen elämyksen.”

Itse asiassa voi olla haitaksi, jos vanhemmat ajattelevat, että kun lapsi osaa lukea, tämä voi lukea jatkossa kirjat itse. 6-vuotiaalle lapselle on voitu lukea jo esimerkiksi Harry Potteria, mutta hän ei välttämättä vielä pysty itse lukemaan sarjan seuraavia osia.

”Ne kirjat, joita ekaluokkalainen saa luettavaksi, ovat aika yksinkertaisia. Lukuinto voi musertua, jos kirjallisuuden taso vaihtuu radikaalisti. Kun lapsi oppii lukemaan, ääneen lukemista kannattaisi jatkaa, jotta lapsi saisi nauttia siitä kirjallisuudesta, johon hän on tottunut ja jota hän ei kuitenkaan vielä itse jaksa tai pysty lukemaan.”

Lue myös: Missä voi kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi netissä? Ota talteen kuuntelutärpit!

4. Ääneen lukeminen aikuisten kesken rakentaa yhteisöllisyyttä

Ääneen ei lueta vain lapsille, vaan moni lukee esimerkiksi puolisolleen ääneen. Mikä merkitys on aikuisten yhteisillä lukuhetkillä?

”Aikuisten lukuhetkillä on samankaltaisia merkityksiä kuin aikuisten ja lasten lukuhetkillä. Ne luovat vuorovaikutusta aikuisten välille ja tarjoavat keskusteluaiheita. Toisaalta esimerkiksi oman lempikirjan lukeminen toiselle kertoo aina jotakin omasta persoonasta. Se on siis myös hyvä tapa tutustua toiseen.”

Ääneen lukeminen voi olla mukavaa tekemistä myös aikuisten kesken. Kuvassa näyttelijä Åke Lindman ja hänen vaimonsa näyttelijä Pirkko Mannola lukevat Antenni-lehteä vuonna 1969. Kuva: © Mauno Hämäläinen/Otavamedia

Ääneen lukeminen voi olla mukavaa tekemistä myös aikuisten kesken. Kuvassa näyttelijä Åke Lindman ja hänen vaimonsa näyttelijä Pirkko Mannola lukevat Antenni-lehteä vuonna 1969. Kuva: © Mauno Hämäläinen/Otavamedia

Arjen keskellä yhteys kumppaniin voi kadota tai heiketä. Yhdessä lukeminen voi auttaa rakentamaan yhteyttä uudelleen.

”Hyllyssä voi olla monia lukemattomia klassikkokirjoja. Niihin voi olla helpompi tarttua yhdessä siten, että kirjaa luetaan ääneen toiselle. Lukemisesta tulee yhteinen, yhteisöllinen projekti.”

Lue myös Seura.fi: Auttaako kirjallisuuden ääneen lukeminen krooniseen kipuun?

5. Ääneen lukemisessa voi piillä ratkaisu lasten laskevaan lukuintoon

Suomalaislasten lukuinto on laskussa. Kun lapsilta kysytään, pitävätkö he lukemisesta, yhä useampi vastaa kielteisesti.

”Usein syy siihen on se, että lukeminen on niin yksinäistä. Esimerkiksi pelaaminen on enenevissä määrin sosiaalista. Sitä tehdään yhdessä. Lukemiseen liittyy ajatus, että sitä tehdään aina yksin. Ääneen lukemisen kautta myös lasten lukemiseen voi tulla lisää yhteisöllisyyttä.”

Opettajille onkin pyritty tarjoamaan vinkkejä siitä, miten oppilaiden kanssa voitaisiin koulussa käsitellä kirjoja yhteisöllisesti. Suomen Kulttuurirahasto toteutti vuosina 2018 ja 2019 Lukuklaani-hankkeen, jonka tiimoilta kaikkiin Suomen kouluihin toimitettiin laatikollinen kirjoja. Laatikon mukana opettajat saivat lukupiirioppaan, joka on täynnä ideoita, miten kirjoja voi lukea yhdessä ja miten niistä voi tehdä yhdessä tehtäviä.

”Projektissa on juuri se ajatus, että miten lukemiseen voisi löytyä yhteisöllinen kulma. On todella ymmärrettävää tällaisena someaikana, että kirjan taakse kätkeytyminen ei tunnu luksukselta vaan eristäytymiseltä.”

Lue myös Kaksplus.fi: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

6. Iltasatu auttaa lasta nukkumaan puoli tuntia pidempiä yöunia

Iltasadun lukeminen on yhteinen rauhoittumishetki ja päätös päivälle. Tutkimusten mukaan erityisesti se, että isä lukee lapselle ääneen, kehittää lapsen sanavarastoa ja tukee kielellistä kehitystä. Iltasadun lukeminen myös pidentää lapsen yöunia.

”Jos lapselle luetaan iltasatu, lapsi nukkuu keskimäärin puoli tuntia pidemmät yöunet.”

Koska ääneen lukemisen hyödyt ovat niin mittavat, Suomessa pyritään takaamaan, että kaikissa perheissä olisi tasavertaiset mahdollisuudet lukea lapsille. Riippumatta siitä, lähtevätkö vanhemmat kirjastoon, tuntevatko he lastenkirjallisuutta tai ostetaanko perheeseen kirjoja. Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman ja Lukukeskuksen toteuttaman hankkeen tiimoilta kaikille vuosina 2019, 2020 ja 2021 syntyville lapsille jaetaan neuvolassa kirjakassi, jossa on lorukirja, iltasatukirja ja loruttelukortteja.

”Hanke on osoitus siitä, miten tärkeänä ääneen lukemista pidetään.”

Lähteet: Lukukeskus: 10 faktaa lukemisesta

Avainsanat

Keskustelu

Luin jokaiselle lapselleni joka ilta iltasadun tai kaksi. Myös muulloin meillä luettiin paljon. Nykyisin käyn paikallisessa kirjastossa lukemassa satutunneilla. Eräs tuttavani, joka on ala-asteen opettaja sanoo, että noin kahden viikon kuluessa koulun alkamisesta huomaa selvästi, kelle on luettu ja kelle ei. Hän toki yrittää paikata puutetta, muttei voi korvata isää tai äitiä lukuhommassa.

Kommentoi juttua: Ääneen lukemisessa voi piillä ratkaisu lasten hiipuvaan lukuinnostukseen – ja 5 muuta syytä, miksi ääneen lukeminen kannattaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X