Tiesitkö, että kirjailija tienaa äänikirjalla vain hiluja verrattuna painettuun kirjaan? ”Pitkän päälle näin ei voi jatkua” 

Äänikirjojen myynti on kasvanut huimasti. Otava nostaa ensimmäisenä kustantajana kirjailijoiden palkkioprosentteja äänikirjoille.

Suomen suurin kaunokirjallisuuden kustantaja Otava myy kaunokirjoja kappaleissa mitattuna enemmän äänikirjoina kuin painettuina teoksina.

”Muutos ja kasvu on merkittävä. Äänikirjat tavoittavat sellaisia yleisöjä, jotka eivät osta painettua kirjaa. Äänikirja tuo aitoa uutta yleisöä kirjallisuudelle”, Otavan kaunokirjallisuuden kustannusjohtaja Antti Kasper sanoo.

Lue myös: Missä voi kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi netissä? Ota talteen kuuntelutärpit!

Uusi ilmiö ovat bestsellerit, jotka myyvät vielä paljon enemmän äänikirjoina kuin painettuina teoksina. Otavalla tällaisia ovat esimerkiksi Elina Backmanin Kun kuningas kuolee ja Jari Salosen Zetterman-jännärit.

Äänikirjasta vain muruja kirjailijalle

Kirjailijaliitto selvitti kesällä, minkälaisia palkkioita ­kirjailijoille maksettiin myynnin perusteella vuonna 2019.

Siinä missä painettu kirja tuo kirjailijalle keskimäärin 3,10 euroa per myyty kirja, äänikirja tuo keskimäärin 67 senttiä, eli vain 20 prosenttia siitä, minkä painettu kirja. Jos siis painettua kirjaa myydään 5 000 kappaletta, kirjailija saa palkkiota 15 500 euroa. Sama myynti äänikirjana tuo kirjailijalle 3 350 euroa.

”Pitkän päälle näin ei voi jatkua”, Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen sanoo.

Liiton selvityksessä ilmeni myös, että painetun kirjan palkkiotaso on melko vakiintunut. Sen sijaan äänikirjojen palkkiot vaihtelevat paljon, mutta ovat aina painettua alemmat.

Kirjailijat kommentoivat selvityksessä äänikirjojen palkkioita ”leivänmuruiksi” ja ”hiluiksi”.

Äänikirjasta kirjailija tienaa keskimäärin 0,67 euroa per myyty kirja. Painetusta kirjasta kirjailijalle tulee keskimäärin 3,10 euroa jokaisesta myydystä kirjasta.

Äänikirjasta kirjailija tienaa keskimäärin 0,67 euroa per myyty kirja. Painetusta kirjasta kirjailijalle tulee keskimäärin 3,10 euroa jokaisesta myydystä kirjasta.

Äänikirjoja kuunnellaan pääasiassa kuunteluaikapalveluissa. Ne tilittävät kustantajalle euroja teosten kuunneltujen tuntien perusteella. Palvelujen tilittämä hinta per teos on Antti Kasperin mukaan paljon pienempi kuin se, jonka kustantaja saa painetuista kovakantisista kirjoista jälleenmyyjiltään.

Kustantaja maksaa kuunteluaikapalvelun tilittämistä euroista kirjailijalle kustannussopimuksen mukaisen tekijänpalkkion.

Lue myös: Mikä on paras äänikirjapalvelu? Vertailimme suomenkielisiä äänikirjoja tarjoavat palvelut

”Suurikaan tekijänpalkkioprosentti ei pelasta tilannetta, jos se euromäärä, josta prosentti lasketaan, on hyvin pieni. Siksi edellytämme kuunteluaikapalveluilta kiinteitä aikaperusteisia hintoja, emmekä ole suostuneet Spotify-tyyppiseen tulonjakomalliin”, Kasper huomauttaa.

Äänikirjat ovat nousseet painettujen kirjojen rinnalle

Kirjailijoille on luvassa parempaa. Kustantajista pelin avaa Otava, joka päätti nostaa äänikirjojen tekijänpalkkioprosentteja tästä vuodesta alkaen.

Nostojen suuruutta Otavan Antti Kasper ei kerro.

Korotuksen syy on tämä:

”Painettu kirja ei ole enää ensisijainen formaatti, vaan äänikirja on tullut sen rinnalle. Katsomme, että meillä on vastuu myös kirjailijoiden toimeentulosta.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että kirjailija tienaa äänikirjalla vain hiluja verrattuna painettuun kirjaan? ”Pitkän päälle näin ei voi jatkua” 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X