Kulttuuri

Aikuisten interrail – Maritta, 70, lähti yksin reilaamaan leskeksi jäätyään

Maata pitkin matkustamisesta on tullut viime vuosina yhä suositumpi liikkumismuoto. Eläkeläinen Maritta Grönroos ja apulaispormestari Anni Sinnemäki kertovat kokemuksiaan aikuisten interraililta.

Kaarinalainen Maritta Grönroos, 70, uskaltautui tänä keväänä ensimmäiselle interrail-matkalleen 70-luvun jälkeen. Hän oli suunnitellut lähtevänsä miehensä kanssa yli 60-vuotiaille tarkoitetulle senioreiden interrailille, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat. Kolme vuotta sitten Maritta jäi leskeksi, muttei halunnut luopua reissuhaaveesta.

”Matkustin viime syksynä Portugalissa junalla ystäväni kanssa. Teimme pieniä lähimatkoja kaupungista toiseen ja huomasin, miten kivaa oli siirtyä paikasta toiseen junalla. Reissun innoittamana rohkaistuin ostamaan interrail-lipun, kun eteen tuli hyvä tarjous.”

Maritta teki maata pitkin kahden viikon matkan Turusta Ruotsin kautta Ranskaan.

”En lähtenyt turistina nähtävyyksien perässä, vaan ystäviä tapaamaan. Pysähdyin Göteborgissa sukulaiseni luona ja sieltä matkustin Ranskaan Le Puy-en-Velayn pikkukaupunkiin ystävieni luokse. Kotiin palasin melkein samaa reittiä.”

Matkailuautolla ja pyörällä ahkerasti reissanneen Marittan matkakumppanina oli ollut aiemmin hänen puolisonsa, siksi reissuun yksin lähteminen jännitti.

”Eniten mietitytti, pärjäisinkö vielä ja osaisinko liikkua yksin. Maailma on muuttunut ja interrail-kortti on nykyään sähköisessä muodossa. Kestäisikö puhelimen akku? Entä jos saisin koko laitteen ja sovelluksen solmuun?”

Lue myös: Asiantuntijat paljastavat matkailutrendit 2024: Pinnalla ovat nyt unelmakohteiden halvemmat versiot ja Balkanin tuntemattomat helmet

Maritta Grönroos vieraili Portugalissa Santarémin pyhiinvaelluskaupungissa ja Tejo-joen rannalla.
Maritta Grönroos vieraili Portugalissa Santarémin pyhiinvaelluskaupungissa ja Tejo-joen rannalla. © Maritta Grönroosin kotialbumi

Aikuisten interrail – Maritta lähti reilaamaan vuosikymmenten tauon jälkeen

Edellisen kerran Maritta oli matkustanut interrail-kortilla vuonna 1979 Roomaan.

”Oli mielenkiintoista palata reilaamaan pitkän tauon jälkeen. Vaikka Eurooppa on yhtenäistynyt, maiden välillä on edelleen selviä kulttuurieroja. On aina yhtä jännittävää kuulla kielen vaihtuvan maasta toiseen siirryttäessä. Luonnon aistii toisella tavalla kuin lentokoneella kulkiessa. Välillä juna kulkee vuoristossa ja sitten ohitetaan jo jokia.”

Maritta haluaa kannustaa maata pitkin matkustamisesta haaveilevia toteuttamaan unelmansa.

”On varmasti muitakin ikäihmisiä, jotka miettivät uskaltavatko vielä lähteä reissuun. Unelmat kannattaa toteuttaa, eikä jäädä liiaksi miettimään pärjäämistään. Olen kohdannut matkoillani tuntemattomien ystävällisyyttä ja avuliaita ihmisiä, jotka neuvovat reitin ja jakavat jopa eväitään junamatkalla. Juttukumppanin löytää aina, jos sellaista kaipaa.”

Maata pitkin matkustamisen hi­taus sopii Marittalle.

”Sieluni on sen verran hidas, että lentomatkoilla olen kokenut, etten ehdi päästä kunnolla sisään kulttuuriin, johon olen matkustamassa”, hän sanoo.

Aikuisten interrail. Maritan matkareitti.
Maritta matkasi maata pitkin Ranskaan. Kartasta näet hänen reittinsä.

Lue myös Anna.fi: Junalla Eurooppaan – mitä jos tekisit ulkomaanmatkasi raiteita pitkin? 3 x junamatka parin viikon lomalle

Anni Sinnemäki reissaa lapsensa kanssa

Helsingin apulaispormestari ­Anni Sinnemäki, 50, on matkustanut maata pitkin nuoresta asti. Viime vuosina hän on tehnyt juna- ja laivamatkoja Roomaan aviomiehensä Anton Montin kotiseudulle.

”Matkustin interrail-kortilla ensimmäisen kerran lukioikäisenä. Tauon jälkeen teimme vuonna 2019 perheen kanssa ensimmäisen matkan maateitse Roomaan. Sen jälkeen olen tehnyt suurimman osan vapaa-ajanreissuista maata pitkin. Työmatkoja kuljen pääosin lentämällä, mutta lomareissut teen junalla ja laivalla, koska se on ilmastoystävällisempää.”

Anni on kertonut matkoistaan Instagramissa ja jakanut vinkkejä, miten eri maiden välillä voi matkustaa nopeasti maata pitkin. Toisaalta häntä viehättää eniten juuri matkustustavan hitaus. Parhaimmillaan hän on kulkenut Helsinki-Rooma-välin 48 tunnissa.

”Ajatukseni pyörivät tiiviisti töiden ympärillä. Maata pitkin matkustaminen luo välitilan, jossa on helpompi irrottautua rutiineista, jotka liittyvät arkeen kotikaupungissa.”

Anni Sinnemäki tekee ­suurimman osan vapaa-ajan ­matkoistaan maata pitkin.
Anni Sinnemäki tekee ­suurimman osan vapaa-ajan ­matkoistaan maata pitkin. © Anni Sinnemäen kotialbumi
Königssee Saksassa
Anni kuvasi Königsseen järven eteläisessä Saksassa. Siellä vain sähköllä kulkevat veneet ovat sallittuja, jotta järven vesi pysyy jatkossakin kirkkaana. © Anni Sinnemäen kotialbumi

Maata pitkin matkailun parhaita puolia on, että junamatkan varrella olevista kaupungeistakin voi jäädä hyviä muistoja.

”Kun matkaamme Helsingistä Roomaan, reitti kulkee yleensä Tukholmasta Kööpenhaminaan. Kööpenhaminassa on parin tunnin vaihtoaika ja muutaman kerran olemme päätyneet kuopuksen kanssa Kööpenhaminan tivolin vuoristorataan sillä aikaa. Lapsi oppi lukemaan junamatkalla Pohjois-Italiasta Müncheniin. Luin hänelle Harry Potteria ääneen ja kun väsähdin, hän tarttui kirjaan ja jatkoi lukemista itse. Se oli hieno hetki.”

Maata pitkin matkustaminen on kasvattanut viime vuosina suosiotaan, ja junat ovat Euroopassa monesti täynnä. Etenkin ruotsalaisia matkailijoita näkyy raiteilla tiuhaan.

”Ruotsissa maata pitkin matkustaminen on ollut voimakkaampi trendi kuin Suomessa. Ja sellainen universaali kokemus minulla on raiteilta, että kaikkialla on saksalaisia eläkeläisiä, joilla on pakatut eväät mukana”, Anni naurahtaa.

Anni junalounaalla Saksan raiteilla.
Anni junalounaalla Saksan raiteilla. © Anni Sinnemäen kotialbumi

Anni reissaa usein lapsensa kanssa ja haluaa suunnitella reitin huolellisesti.

”Valtaosaan osaan junista pitää nykyään hankkia paikkaliput etukäteen, mikä tekee matkanteosta stressittömämpää. Jos matkustaisin yksin, eikä aikataulu olisi tiukka, voisin helpommin liikkua tietämättä, mahdunko varmasti junaan. Reissumme ovat yleensä sujuneet kommelluksitta, mutta kerran myöhästyimme vaihtoyhteydestä sähläämiseni takia. Lapsi ei ole unohtanut sitä vieläkään, vaikka siitä on vuosia.”

Aikuisten interrail. Anni Sinnemäki reissasi Helsingistä Salzburgiin maata pitkin.
Anni Sinnemäki interreilasi Helsingistä Itävaltaan maata pitkin. Kartasta näet hänen reittinsä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aikuisten interrail – Maritta, 70, lähti yksin reilaamaan leskeksi jäätyään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.